TARIM İL MÜDÜRÜ ERDOĞAN:
GIDA EVRENSEL İNSAN HAKLARINDAN BİRİSİDİR
16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle, bir açıklama yapan İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, “Gıda hakkı bireyin yaşamı için gerekli, yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin sağlanması anlamına gelir ve en temel evrensel insanlık haklarından biridir”dedi.
İl Tarım Müdürü Erdoğan açıklamasında, Dünya Gıda Günü sebebiyle 16 Ekim tarihinde kamuoyunda tarım ve gıda konularına ışık tutmak ve bilinç oluşturmak amacıyla her yıl belirlenen değişik temalar çerçevesinde çeşitli etkinliklerle düzenlendiğini belirtti.
2007 Dünya Gıda Günü temasının “Gıda Hakkı” olarak seçildiğini kaydeden Erdoğan, açıklamasında: “Gıda hakkının uluslararası toplum tarafından açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması ile kalkınma sürecinin hızlandırılması ve derinleştirilmesi yönünde önemli bir insan hakkı olarak kabul edildiğinin açık bir göstergesidir.”ifadesini kullandı
GIDA HAKKI, İNSAN HAKKI
Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti: “Gıda hakkı bireyin yaşamı için gerekli, yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin sağlanması anlamına gelir ve en temel evrensel insanlık haklarından biridir. 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde ilk defa Gıda Hakkı insan hakkı olarak yer almıştır. Bu nedenle, gıda hakkı evrensel bir haktır. Kadın, erkek ve çocuk her insan her zaman kalite miktar ve ihtiyaçları karşılayacak çeşitlilikte zararlı maddeler barındırmayan ve kültürlerine uygun gıdaya ya da gıda üretimi için gerekli olan araçlara erişebilmelidir. İnsanlar gıda ihtiyaçlarını kendi kontrollerinin dışında, engelli, yaşlılık, ekonomik yetersizlikler hastalık, felaket ya da ayrımcılık gibi durumlarda karşılayamadıkları zaman devlet tarafından gıda ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bu tanım, açlık ve yetersiz beslenmenin sadece mevcut gıdanın eksikliğinden değil ama aynı zamanda yoksulluk, gelir dağılımında eşitsizlik sağlık hizmetleri, eğitim, temiz su ve sıhhi yaşam koşullarına erişememe varsayımına dayanmaktadır. Her insan hakkının bir biri ile bağlantılı olduğu da ayrıca kabul edilmektedir. Bu demektir ki gıda hakkı; eğitim hakkı, çalışma hakkı, sağlık hakkı, toplanma ve birlik hakkı gibi diğer insan haklarından ayrı tutulamaz. Gıda hakkı ulusal anayasa ve kanunlara gittikçe daha fazla entegre olmaktadır. Tüm insanlığın devamlı olarak yeterli gıdaya ulaşımının sağlanması sadece ahlaki bir yükümlülük değil yüksek geri dönüşümü olan ekonomik bir yatırımdır. Bu en temel insan hakkının yerine getirilmesidir. “