Özellikle köylerde yaşayan vatandaşlara yönelik yürütülen çalışmayla; toplam 1 milyon 850 bin adet fidan üretilmesi için sözleşme imzalandı.
//ORMAN VARLIĞININ ARTIRILMASI ÇALIŞMALARI
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’da orman varlığının artırılması, akışa geçen toprakların durdurulması ve taşkınların önlenmesi amacıyla üst havzalarda ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları yapıldığını söyledi. Toraman, “İl, ilçe ve köy merkezlerinde ise okul bahçelerinin, yol kenarlarının, organize sanayi bölgelerinin, tarım alanlarının etrafının, cami bahçelerinin, mezarlıkların ağaçlandırılması çalışmaları da, üst ölçekte ve toplumsal seferberlik ruhuyla yürütülmektedir.” dedi. Tüm bu çalışmalarda ihtiyaç duyulan fidanın karşılanması için Fidanlık Mühendisliği’nde, her sene artan oranda fidan üretim programları gerçekleştirildiğini anlatan Toraman, “2009 yılı içerisinde yeni istihdam alanlarının ve yeni sektörlerin oluşması ve toplumun fidan ihtiyacının karşılanması adına, Erzurum’da ‘Satın Alma Garantili Sözleşmeli Fidan Üretim Projesi’ başlatılmıştır.” diye konuştu.
//KÖYLÜ ÜRETECEK, DEVLET SATIN ALACAK
Özellikle köylerde yaşayan vatandaşlara yönelik yürütülen proje çerçevesinde 6 vatandaşla, 1 milyon 850 bin adet fidan üretilmesi için sözleşme imzalandığını bildiren Toraman, “İstenilen boy ve standartlara kavuşturulduktan sonra bu fidanlar söz konusu vatandaşlardan satın alınacak. Fidanlar daha sonra ilimizin fidan ihtiyacı göz önünde bulundurularak, gerekli noktalara kanalize edilecek.” dedi.
Yine ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarında köylülere öncelik verildiğini anlatan Toraman, bu kapsamda tesis, dikim, bakım ve ihata çalışmalarında çalışan köylülere, parasal destekler de verildiğini kaydetti. İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, çalışılan sahaların korunmasının da, ilgili köy tüzel kişiliğine yaptırıldığını belirterek, ayrıca koruma parası aktarıldığını dile getirdi. Bu amaçla ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının yapıldığını belirten Toraman, 44 köye 2009 yılında 163 bin 633 TL koruma parası aktarıldığını ifade etti.
//TORAMAN’IN DEĞERLENDİRMESİ
İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, şunları kaydetti: “Sonuç olarak; İl Müdürlüğümüz çalışmalarında orman varlığının artırılması, akışa geçen toprakların durdurulması, taşkınların önlenmesi, barajların ve dere ıslah çalışmalarının ömrünün uzatılması, tarım alanları ve yerleşim yerlerinin korunması ve yeşil alanların artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda bu çalışmalarla yöre insanın istihdamına ve ekonomik seviyesinin yükseltilmesine yönelik önemli destekler de verilmektedir.”