ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trafik magandalarına 41.3 bin TL ceza
Trafik magandalarına 41.3 bin TL ceza
Erzurum Tarım Konseyi toplandı
Erzurum Tarım Konseyi toplandı
Karskapı’da trafik kazası; 4 yaralı
Karskapı’da trafik kazası; 4 yaralı
İl Müftülüğü 2024 verileri açıklandı
İl Müftülüğü 2024 verileri açıklandı
Tortum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu
Tortum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Aralık 2010 Çarşamba - 06:09

Snowden, Sarıkamış Destanını kitaplaştırdı

Osmanlı askeri Mehmet Fuat Tokad'ın Sarıkamış–Sibirya esareti sırasında kibrit kutusu içine sakladığı günlükleri ortaya çıkartan ABD'li Jack Snowden, notları kitaplaştırdı. Tokad'ın torunuyla evli olan Snowden, kursa giderek Osmanlıca öğrendiğini ve Sarıkamış'taki esaret notlarını çözdüğünü söyledi.

Snowden, Sarıkamış Destanını kitaplaştırdı

ERZURUM gazetesi
Osmanlı askeri Mehmet Fuat Tokad'ın Sarıkamış–Sibirya esareti sırasında kibrit kutusu içine sakladığı günlükleri ortaya çıkartan ABD'li Jack Snowden, notları kitaplaştırdı. Tokad'ın torunuyla evli olan Snowden, kursa giderek Osmanlıca öğrendiğini ve Sarıkamış'taki esaret notlarını çözdüğünü söyledi.
Osmanlıca yazılı olan ve kibrit kutusu içine sığdırılabilecek kadar küçük günlükleri Amerikalı damat Jack Snowden, yaklaşık 1,5 senelik bir çalışmanın ardından günümüz Türkçesine çevirdi.
Kitap geçtiğimiz günlerde 'Kibrit Kutusundaki Sarıkamış – Sibirya Günlükleri' ismiyle Timaş Yayınları Hatırat serisi içinde yayınlandı. Snowden, Türkiye macerasını ve kibrit kutusunun hikayesini Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlattı.
//"EŞİYLE OSMANLICA KURSUNDA TANIŞT"
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği'nde Teknik İrtibat Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Snowden, 2005 yılında Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğini belirterek, İstanbul'da çok etkilendiği tarihi çeşmeler üzerindeki yazıların ne anlama geldiğini öğrenebilmek için Osmanlıca kursuna yazıldığını söyledi.
Kibrit kutusunun hikayesinin bu noktadan sonra başladığını anlatan Snowden, "Eşimle 2008 yılında Yıldız Sarayı'ndaki bir Osmanlıca kursunda tanıştık ve evlendik. Müge hanımla evlendikten sonra sonra ilk defa kibrit kutusundaki eski defterleri gördüm. O zamana kadar Müge hanım ve kardeşi Fuat bu defterleri tercüme etmek için uğraşmışlar. Müge hanım Osmanlıca kursuna gidiyordu ancak yoğun iş temposu nedeniyle çevirileri tamamlayamamıştı." dedi.
//MERHUM FUAD’IN SON ARZUSU
Mehmet Fuad Tokad'ın, kibrit kutusunu oğlu Prof. Dr. Yılmaz Tokat'a verdiğini söyleyen Snowden, kayınpederi Yılmaz Tokad'ın 2001 yılında vefat ettiğini ve en büyük arzusunun bu defterleri günümüz Türkçesine çevrilmesi olduğunu ifade etti.
Yılmaz Tokad'ın bu son arzusunu bir vefa borcu olarak gören Amerikalı damat Snowden, "Müge ve kardeşi Fuat'ın söylediği Yılmaz Tokat tüm hayatı boyunca bu defterleri çevirtmek istedi. Birçok kişiye bu kitabı götürdü ve çevirmeleri için rica etti; ancak kimsenin vakti olmadığı için çevirmedi. Ama aile için bunun çevrilmesini istiyordu ama biz eninde sonunda en güzel iltifat olarak Müge'nin babası ve dedesi için kitap olarak yayınlattık." diye konuştu.
Emekli olduktan sonra günlükleri çevirmeye karar verdiğini kaydeden Snowden, şöyle devam etti:
"Osmanlıca çeviri benim için zordu. Hocalarımın yardımıyla çevirdim. İlk kez Muharrem Kesik hoca bana bu yazıların kitap olması için teklifte bulundu. Biz de Timaş Yayınevi'ne mektup yazdık. Yayınevi bu konuya olumlu yaklaştı. Kitabın tamamlanması 1.5 sene sürdü."
//GÜNLÜKLERİN SAKLANIŞ TARZI
Günlüklerin neden kibrit kutusunda saklandığını anlatan Snowden, şunları kaydetti:
"Bildiğimiz kadarıyla esaret kampında Ruslardan saklamak için böyle küçük defterlere yazmış; ama herhalde ondan önceki döneminde de Türk komutanlardan günlüklerini gizlemek istemiş. İstanbul'dan çıktıktan sonra Erzurum'a oradan Patnos'a. Herhalde notlar aldı o zaman. Esir düştükten sonra Sarıkamış'ta Rus esir kampında kaldı ve orada böyle bir defter yapmaya başladı. Şubat 1916'da Erzurum'da Kazaklar tarafından esir alındı ve Sarıkamış'a götürüldü ve burada 2 ay kaldıktan sonra Ruslar tarafından trenle Vetluga şehrine götürüldü ve burada 2 sene esir kaldı."
Timaş Yayınları Hatırat Serisi içinde yayınlanan 'Kibrit Kutusundaki Sarıkamış – Sibirya Günlükleri' isimli kitap, Harbiyeli Mehmet Fuat Tokad'ın 8 Ocak 1915'te İstanbul'dan hareket etmesiyle başlıyor ve 19 Mart 1917 yılına kadar tuttuğu günlüklerini içeriyor.
Ayrıca, kitapta Tokad'ın esaret sonrası hayatına ilişkin bilgiler ve fotoğraflar da yer alıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rafet El Roman gençleri eğlendirecek
Erzurum’da düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tanıtım ...
Papağın ünü, Erzurum sınırlarını aştı
Kış mevsimiyle birlikte satışları da artan tiftik papaklar, bir çok ünlünün ...
“Alkır, mümtaz bir sanatçı”
Araştırmacı Yazar İsmail Bingöl, geçtiğimiz hafta sonu 60’ıncı sanat yılını ...
 
Alkır’a “Kitaplı Vefa”
KKEF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül tarafından hazırlanan “Erzurumlu ...
Erzurum'a yeni turizm konsepti
Yakın gelecekte ev sahipliği yapacağı 2011 Kış Oyunları’yla uluslar arası ...
ASİMED’den milli tepki
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) tarafından Sözde ...
 
Tabyalarda çağdışı görünüm
Kahraman Türk kadını Nene Hatun anısına, “Nene Hatun Tarihi Milli Parkı” ...
Dervişağa'ya tarihi hizmet
Gülahmet Caddesi üzerinde bulunan Derviş Ağa Camisi için harekete geçiliyor. ...
Erzurum Aşıklarına vefa
Erzurumlu 4 halk ozanı, Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) ile Yakutiye Kent ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva