Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Henüz karaciğer ve kalp naklinde, arzu ettiğimiz şekilde adaletli bir dağıtım yok'' dedi. Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi'nin, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde yapılan açılış törenine katılan Akdağ, burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümeti döneminde yapılan sağlıkta dönüşüm çalışmalarına değindi.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN FELSEFESİ
Bakan Akdağ, Türkiye'de son 6 yılda istikrar içinde bir yönetimle sağlıkta ciddi dönüşüm hamlesi gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Bu hamleyle gerçekten ülkemizde sağlık hizmetlerinin çehresi değişti. Bu dönüşümün felsefesi ve mantığından bahsetmek istiyorum. Bütün politik kararlarda olduğu gibi sağlıkla ilgili politik kararlarda da mutlaka ahlak anlayışının büyük önemi vardır. Bizim felsefemiz, insanımızın sağlık hizmetlerine eşit bir biçimde ulaşabilmeleri ve bu hizmeti kolayca kaliteli biçimde alabilmeleridir. Hizmetin sürdürülebilir nitelikle sonraki nesillere aktarılmasıdır. Bu başarılabilir bir hedeftir. Bu hedef noktasında çok büyük adımlar da attık.''
ACİL HİZMETLERİ
Türkiye'de 112 acil sağlık hizmetleri, ve ambulansla sistematik biçimde herhangi bir ücret talep etmeden hastaların taşınmasında, 2002 yılına kıyasla 4 kat artış sağlandığına dikkati çeken Akdağ, ''Bunu gerçekleştirebilmek için hem ekipman hem insan kaynağı açsından gelişmeler sağlamız lazımdı. Bunları gerçekleştirdik'' diye konuştu.
Bakan Akdağ, bu ay içinde hava ambulans sistemiyle hasta nakline başlanacağını, bir yıl içinde 20'ye yakın helikopter ve uçakla hizmeti başlatacaklarını ifade etti.
''HASTANELERDEN YARARLANMA''
Sağlık Bakanı Akdağ, ''Bütün hastanelerden bütün vatandaşlarımız yararlanmaya başladı'' dedi. ''Özellikle acil ve yoğun bakım hastalarımızın özel hastanelerden hizmet alışı sırasında da para ödemeyecekleri bir sistemi geliştirdik'' diyen Bakan Akdağ, şöyle devam etti: ''Bu, şu anda ülkemizde belki çok iyi bilinmiyor. Çünkü 10 yılların getirdiği bir sorun var. Bugün Türkiye'de herhangi bir acil hastalığı dolayısıyla bir hasta bir özel hastaneye de başvurduğunda, acil müdahale ve tedavilerinde kendisinden her hangi bir para istenmesi imkanı yoktur. Üzerinde ısrarla duruyoruz. Anayasamız, kanun ve yönetmeliklerimiz bu hususu tamamen netleştirmiş durumdadır. Sosyal bir devletin en önemli görevlerinden birisinin bu olduğunu düşünüyorum. Vatandaşın sağlık ihtiyacını parasal imkanlardan dolayı karşılayamadığı bir ülkede sosyal bir devletten bahsedemezsiniz.''
ORGAN NAKLİ
Bakan Recep Akdağ, ''Organ nakli benzeri çok büyük masraflar gerektiren ve hayati önem arz eden durumlar için de vatandaş herhangi bir para ödemeyecek. Bugünkü sistem bunun üzerine bina ediliyor'' diye konuştu.
''Vatandaşımıza organ nakli yapılacaksa, vatandaştan para alınmasın istiyoruz'' diyen Akdağ, şunları kaydetti: ''Organların, organ vericileri tarafından dağıtılması konusunda adaletli bir sistem kurma noktasında da gerekli adımları mayıs ayında attık. Böbrek nakli konusunda sistem şu an düzgün bir şekilde işliyor. Ancak henüz karaciğer ve kalp naklinde arzu ettiğimiz şekilde adaletli bir dağıtım yok. Karaciğer ve kalp ve de diğer organların dağıtımı konusunda tamamen adaletli bir sistemi, birkaç ay içerisinde gerçekleştirmiş olacağız. Bunu ben çok önemsiyorum.''
KİŞİ BAŞINA SAĞLIK GİDERİ
Kişi başına sağlığa, 3 binle 7 bin dolar para harcayan gelişmiş ülkeler olduğunu ifade eden Akdağ, ''Gelin görün ki çok zengin insan kaynaklarına ve bu kadar para harcanmasına rağmen, sistemler bu ülkelerde yeterince rafine olamadığı için hala ciddi bekleme listeleri ve ciddi mağduriyetler var. Çok değil belki bin doların biraz üzerinde kişi başı bir harcamayla dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birisi kurulabilir'' dedi.
Akdağ, organ naklinde önemli mesafe aldıklarını, göreve geldiklerinde 869 olan yoğun bakım ünitesi yatak sayısını, 6 bin 558'e çıkarmayı başardıklarını kaydetti.
ELDEGEZ ORGAN NAKLİNDEKİ GELİŞMELERİ AKTARDI
Açılışta konuşan Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez ise 1992 yılında Ürgüp'teki bir toplantıda ilk hücresi atılan derneklerinin bugün çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü, organ naklinde geçen zamanda önemli mesafe katedildiğini söyledi.
KOÇAK BAŞARI DİLEDİ
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, organ nakli konusunda önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, ''Tıbbın önemli başlıklarından birisi olan organ nakli ile ilgili faydalı bir kongre olmasını diliyorum'' diye konuştu.
Kongre Başkanı A.Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yalçın Polat da Türkiye ve dünyanın organ nakli konusunda önemli bilim adamlarını 3 gün süreyle Erzurum'da ağırlayacaklarını ve kongrede faydalı bilgi alışverişinin sağlanacağına inandığını bildirdi.
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu da, bu muhteşem tedavi uygulamasının Türkiye'de 30 yıl önce başladığını belirterek, organ bağışı ve organ naklinin hakça dağıtımı için yoğun çaba gösterdiklerini anlattı.
Kongreye, sanatçı Volkan Konak ile Galatasaraylı milli futbolcu Emre Güngör de katıldı.