SÜT ÜRETİCELERİ DESTEK BEKLİYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Erzurum Şube Başkanı Mücahit Harmandar, süt üretimin artırılması için yapısal sorunlar çözülerek üreticiye tatminkâr desteklerin verilmesini istedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Erzurum Şube Başkanı Mücahit Harmandar, süt üretimin artırılması için yapısal sorunlar çözülerek üreticiye tatminkâr desteklerin verilmesini istedi.
2007 yılının dünyada yem hammaddeleri ve süt fiyatlarının olağan üstü arttığı bir dönem olduğunu belirten Harmandar, 2013 yılında yaşaması olası üretim açığını kapatmak ve arz güvencesini sağlamak için, üretimdeki yapısal sorunların çözümlenmesi, üreticilerin tatminkâr ölçülerde desteklenmesi, fiyat istikrarı sağlanması ve üreticilerin önünü görebilir ve yatırım yapabilir noktaya getirilmesi gerektiğini anlattı.
FİYAT ARTIŞLARI ARTIYOR
Geçen yıl tüm dünyada yaşanan fiyat artışlarından Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini ifade eden Harmandar, “Artık dünyada ucuz ürün yoktur ve ülke içi üretimin mutlaka artırılması gerekmektedir. Ayrıca yukarıda bahsedilen ülkemizin 2013 yılında yaşaması muhtemel üretim açığını kapatmak ve arz güvencesini sağlamak için; üretimdeki yapısal sorunlar çözümlenmeli, üreticiler tatminkâr ölçülerde desteklenmeli, piyasa düzenleri ile fiyat istikrarı sağlanmalı ve üreticiler önünü görebilir ve yatırım kabiliyetlerini geliştirebilir noktaya getirilmelidir.”
SÜT SEKTÖRÜNDE ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELİYORHarmandar, 2004 yılında 10 bin 659 bin ton olan toplam süt talebinin 2013 yılında 15 bin 98 bin tona yükseleceği, buna karşılık 10 bin 660 bin ton olan süt üretiminin ise ancak 12 bin 613 bin tona çıkacağının öngörüldüğünü belirterek, “Türkiye Sütte 2013 yılında ciddi bir açıkla karşı karşıya kalabilecektir”dedi.
Hayvan sayısının artırılmasının önemine değinen Harmandar, “Yani hayvan sayısı korunsa bile üretim talebi karşılayamayacaktır. Ancak hayvan başına verimler 2004-2013 arasında artırılırsa ve sığır ve koyun sayısı her yıl yüzde 2 artırılırsa üretim talebi ancak karşılanabilecektir” dedi.
Tüm dünyada yaşanan fiyat artışlarından Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini ifade eden Harmandar, “Artık dünyada ucuz ürün yoktur ve ülke içi üretimin mutlaka artırılması gerekmektedir. Ayrıca yukarıda bahsedilen ülkemizin 2013 yılında yaşaması muhtemel üretim açığını kapatmak ve arz güvencesini sağlamak için; üretimdeki yapısal sorunlar çözümlenmeli, üreticiler tatminkar ölçülerde desteklenmeli, piyasa düzenleri ile fiyat istikrarı sağlanmalı ve üreticiler önünü görebilir ve yatırım kabiliyetlerini geliştirebilir noktaya getirilmelidir.”