Resmen boşanıp, fiilen birlikte olan çiftler hakkında alınan ihbarların yanında, adliye kararlarının da takip altına alındığı Erzurum’da, ‘muvazaa’ yoluyla yapılan ödemeler ise, devlet tarafından geri alınıyor.
//MUVAZALI BOŞANMALAR MERCEK ALTINDA
SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 2009 yılı başından bu yana yaklaşık 50’ye yakın muvazaalı boşanma tespit ettiklerini söyledi. İl Müdürü Hulusi Bumin, Erzurum’un ilçeleri de dahil olmak üzere titizlikle yürütülen incelemeler sonucunda 50’ye yakın anlaşmalı boşanma tespit ettiklerini ve gereken yasal işlemi yaptıklarını bildirdi.
“Muvazaalı boşanmaları takip etmek için artık ihbar beklemiyoruz. Adliyeden, yasa çıktığından bu yana boşanan çiftlerin listesini alıp, gerekli incelemeyi yapıyoruz. Bu durumda olanları emniyet güçleriyle evlerinde ziyaret ediyoruz. Bu nedenle muvazaalı boşananlar, biz onlara gitmeden SGK’ya başvurup maaşlarını kestirsinler” diyen Bumin, aksi halde muvazaaya başvuran şahısların zararlı çıkacaklarını kaydetti.
//BUMİN’İN AÇIKLAMASI
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bumin, bu yasayla, eşlerin ölen anne ve babalarından maaş alabilmek için başvurdukları danışıklı boşanmaların suç kapsamına girdiğini dile getirdi.
Bumin, “Kız çocukları eğer sosyal güvenlik kapsamında çalışmıyorlar, kendi çalışmalarından dolayı aylık ve gelir almıyorlar ve evli de değillerse, anne ve babalarından gelir ve aylık (iş görmezlik, meslek hastalığı geçirenlere ödenen para) alabiliyorlardı. İlgili kanun maddesi kız çocuklarını koruyor, pozitif ayrımcılık tanıyordu. Bundan önceki kanunda da vardı, bu kanunda da var. Ancak yeni yasayla gelen fark şu: Eski yasada muvazaalı boşanma bu aylığın verilmeme nedeni değildi. Bir kişi Medeni Kanuna göre Türk mahkemeleri huzurunda boşanmışsa, isterse bu muvazaalı boşanma olsun, o maaşı almayı hak ediyordu. Böyle bir problem yaşadık. Bu, kayıt dışılığı artıran bir sistem. Kişi bir yerde çalıştığı halde sırf anne ve babasından dolayı aylık ve gelir almak için kendini sigortalı yaptırmıyordu. Bir de evlendiği halde resmi nikah yaptırmıyordu. Ya da resmi nikah yaptırıp evlenmişse, sonra muvazaalı olarak boşanıyordu. Muvazaalı olarak boşanmadan kastımız; aynı evi paylaşıyorlar, karı koca ilişkileri devam ediyor, yani fiilen evlilikleri devam edip, resmi evliliklerini sona erdiriyorlar. Yeni yasa ise, muvazaalı boşananların gelir ve aylıklarının kesilmesini öngörüyor. İl Müdürlüğümüzün denetim elemanlarınca bu tür boşanmalar incelenerek gerekli işlem yapılmakta, yine bu durumda olanlar için Müdürlüğümüze ulaşan ihbarlarda anında incelemeye alınmaktadır.” diye konuştu.