ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mart ayı işsizlik oranı açıklandı
Mart ayı işsizlik oranı açıklandı
Ekonomik güven endeksi 96,6 oldu
Ekonomik güven endeksi 96,6 oldu
Yılmaz: 'Kararlıyız'
Yılmaz: 'Kararlıyız'
AK Parti'de Teşkilat Akademisi başlıyor
AK Parti'de Teşkilat Akademisi başlıyor
Pezeşkiyan: Karabağ Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır
Pezeşkiyan: Karabağ Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır
HABERLER>EĞİTİM
21 Mart 2009 Cumartesi - 06:21

SBS, ÖSS Süreci ve Erzurum (II)

Gamze İSPİRLİ/Bu haftaki eğitim sayfamızda ÖSS’de yapılan değişiklikleri ele aldık. Erzurum Final Dergisi Dershanesi ÖSS Şubesi Müdürü Mehmet Yıkılmaz yeni sınav sistemi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

SBS, ÖSS Süreci ve Erzurum (II)

Yıkılmaz, “Yüksek Öğretim Kurulu 2010 yılından itibaren uygulanmak üzere yükseköğretime geçişte uygulanacak sı­nav sistemi ile ilgili yeni düzenlemeler yapmıştır. Ve öncesinde uygulanan ÖSS, iki temel bölümden oluşan bir sınavdı. Birinci bölüm liselerde görülen ortak derslerin testlerini, ikinci bölüm ise alan derslerinin testlerini içeriyordu” dedi. Eğitim sayfamızı aktarıyor, katkılarından dolayı Final Dershanelerine teşekkürlerimizi iletiyoruz.
 ERZURUM: Sayın Yıkılmaz, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nasıl bir sınav?
YIKILMAZ: “Yüksek Öğretim Kurulu 2010 yılından itibaren uygulanmak üzere yükseköğretime geçişte uygulanacak sı­nav sistemi ile ilgili yeni düzenlemeler yapmıştır. Ve öncesinde uygulanan ÖSS, iki temel bölümden oluşan bir sınavdı. Birinci bölüm liselerde görülen ortak derslerin testlerini, ikinci bölüm ise alan derslerinin testlerini içeriyordu.I. Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)* YGS, mevcut ÖSS'deki birinci bölüme, LYS ise mevcut ÖSS'deki ikinci bölüme karşılık gelmektedir. I. Aşama, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okuyan veya bir or­taöğretim kurumunu bitirmiş olup, yükseköğretim programına geçmek isteyen tüm öğrencilerin katılmak zo­runda olduğu ve LYS sınavlarına katılacak öğrencilerin belirlendiği bir sınavdır.
YGS, ÖSS'nin birinci bölümünde olduğu gibi ortak derslerin testlerinden oluşacaktır. Kısaca 9. sınıf dersle­rinin ağırlıklı olduğu, mantık ve muhakeme gücüne dayalı sorulardan oluşan, bilgi ağırlıklı soruların nispe­ten az olduğu bir sınavdır.
ERZURUM:  Sayın Hocam, sınav soru sayısı ve süresi nedir?   
YIKILMAZ: “Soru sayısı henüz netlik kazanmamış olmakla birlikte, sınavın 180 dakikadan oluşacak olması 180 soru ola­sılığını ön planda tutmaktadır. 160 ya da 180 soru sayısı üzerinde durulmaktadır. Buna göre her testte 45 er soru olmak üzere toplamda 180 soru sorulması büyük olasılık.Henüz kesinlik kazanmamış olmakla birlikte, adaylara her test ayrı bir kitapçık olarak dağıtılacak ve her tes­tin kendi süresi olacak. Örneğin; Türkçe testi dağıtılacak ve süresi bittiğinde toplanıp Matematik testi dağıtı­lacak.
Ancak YGS' ye girecek aday sayısının çok olması nedeniyle uygulamanın pratikte zor olabileceği üzerinde de durulmaktadır. YGS de olmasa bile LYS sınavında ders bazında ayrı soru kitapçığı dağıtılacağı kesinlik kazanmıştır
ERZURUM: YGS Müfredat içerikleri ve testleri hangi başlıklardan oluşuyor?
YIKILMAZ: “Türkçe (Dil ve Anlatım) Testi Ortaöğretimde ortak olarak okutulan Dil ve Anlatım dersi müfreda­tından bu testte sorular yer alacaktır.Temel Matematik Test Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarında okutulan ortakMatematik dersi müfredatı ile ilköğretim 7. ve 8. sınıflarda okutulan Geometri konularından sorular yer alacaktır. Sosyal Bilimler Testi Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıflarında okutulan ortak Tarih dersi, 11. sınıflarında ortak okutulan İnkılap Tarihi der­si, 9. ve 10. sınıflarında ortak okutulan Coğrafya dersi ile 11. sınıfta ortak okutulan Felsefe dersine ait sorular yer alacaktır.Fen Bilimleri Testi            Bu testte, ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında ortak okutulan Fizik,
Kimya ve Biyoloji derslerine ait sorular yer alacaktır.
 
 
 
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) SORU DAĞILIM ORANLARII
 
TESTİN ADI
DERSİN ADI
TAHMİNİ SORU SAYISI
Türkçe (Dil ve Anlatım) Testi
Dil ve Anlatım
(Türkçe)- %100
            40-45
Temel Matematik Testi
Matematik-%70 Geometri-%30
            40-45
Sosyal Bilimler Testi
Tarih-%43
Coğrafya-1-%34 Felsefe: %23
            40-45
Fen Bilimleri Testi
Fizik -%33
Kimya-%33
Biyoloji-%33
            40-45
 
ERZURUM: Sayın Hocam, LYS hakkında bilgi verir misiniz?
YIKILMAZ: “LYS, (Lisansa Yerleştirme Sınavları) adayların ders bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki ör­gün lisans programlarına yerleşmede esas alınacak başarı puanlarını belirleyen sınavdır.Bu sınav da 2009 ve öncesindeki ÖSS'nin ikinci bölümündeki testlere benzeyecektir. LYS'nin ÖSS'den en önemli farkı, her sınavın ayrı bir oturumda yapılacak olmasıdır. ÖSYM Başkanının açıklamalarına göre öğ­renciler isterlerse tüm LYS'lere katılabilirler. Adaylar eğer yabancı dil sınavına da gireceklerse azami 5 sınav oturumuna katılacaklardır. Bir diğer farlılık ise, bu testlerin soru sayılarının artacağı yönündedir.
LYS'lere, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS'de) ÖSYM'ce belirlenen, yani barajı aşan ve lisans prog­ramlarına yerleşmek isteyen her öğrenci katılabilir.
LYS bir arada bulunan testlerden değil, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda uygulanacak olan 5 sınavdan oluşmaktadır. 2009 ve öncesinde uygulanan ÖSS'nin ikinci bölümünde 4 test vardı. Bunlar; Edebiyat-Sosyal Bilimler, Sosyal Bilimler-2, Matematik-2 ve Fen Bilimleri-2. Yeni sistemde uygulanması düşünülen LYS'de bu testlerin her biri ayrı bir sınav olarak korunmuş oldu.
Her bir ders için ayrı kitapçık olacaktır. Örneğin; Fen Bilimleri Sınavı'nda, önce Fizik kitapçığı dağıtılacak, süresi bittiğinde toplanacak Kimya kitapçıkları dağıtılacak, kimyanın süresi dolduğunda kitapçık­lar toplanacak Biyoloji kitapçıkları dağıtılacaktır.
* Tüm sınavlar, kesin olmamakla birlikte 80-100 soru civarında olacaktır.
** YGS başarısının LYS puanı üzerindeki ağırlığı %35-40 civarında olacaktır.
LYS-1 (Matematik - Geometri Sınavı)
Bu sınav mevcut sistemdeki Mat-2 Testi'ne karşılık gelmektedir.
Liselerin Fen Bilimleri ve Türkçe-Matematik alanlarında 10., 11. ve 12. sınıflarda alan dersi olarak okutulan Matematik müfredatı ile 10., 11., 12. sınıflarda okutulan Geometri dersi müfredatı ve 12. sınıfta okutulan Analitik Geometri müfredatını kapsayan sorulardan oluşan bir sınavdır.
Yürürlükteki ÖSS'nin Matematik-2 testinde soru dağılım oranları Matematik için %60, Geometri için %30 ve Analitik Geometri için %10 şeklindeydi.
LYS-1'deki soru dağılım oranlarının da buradaki orana uygun olacağı öngörülmektedir.
LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavı)
Bu sınav mevcut sistemdeki Fen Bilimleri-2 Testi'ne karşılık gelmektedir.
Liselerin Fen Bilimleri alanında 10., 11., 12. sınıflarda okutulan Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin müfre­datlarına ait sorulardan oluşan bir sınavdır.
Yürürlükteki ÖSS'nin Fen Bilimleri testinde soru dağılım oranları her bir ders için %33.3 şeklindeydi. Kısa­ca adaylara yöneltilen Fen Bilimleri -2 sorularının 10 tanesi Fizik, 10 tanesi Kimya ve 10 tanesi de Biyoloji­den oluşuyordu. LYS-2'deki soru dağılım oranlarının buradaki oranlara uygun olacağı söylenebilir.
LYS-3 (Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya-1 Sınavı)
Bu sınav mevcut sistemdeki Edebiyat- Sosyal Testi'ne karşılık gelmektedir.
Bu sınav mesleki olmayan liselerin Sosyal Bilimler ve Türkçe-Matematik alanlarında 9., 10., 11. ve 12. sınıf­larında okutulan Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı'nın yanı sıra, Türkçe-Matematik bölümlerinde okutulan Coğrafya-1 dersi konularına ait sorulardan oluşan bir sınavdır.
Yürürlükteki ÖSS'nin Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde soru dağılım oranları Edebiyat için %66.6 Coğrafya için %33.3 şeklindeydi. LYS-3'deki soru dağılım oranlarının da buradaki orana uygun olması beklenmekte­dir.
LYS-4 (Sosyal Bilimler (Tarih-2, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu) Sınavı)
Bu sınav mevcut sistemdeki Sosyal Bilimler-2 Testine karşılık gelmektedir.
Bu sınav mesleki olmayan liselerin Sosyal Bilimler alanında 11. ve 12. sınıflarda okutulan Tarih dersi ve 12. sınıfta okutulan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleri ile 11. ve 12. sınıflarda okutulan Coğrafya-2 dersi, 10. sınıfta okutulan Psikoloji dersi, 11. sınıfta okutulan Sosyoloji dersi ve 12. sınıfta okutulan Mantık derslerine ait sorulardan oluşan bir sınavdır.
Yürürlükteki ÖSS'nin Sosyal Bilimler-2 testinde soru dağılım oranları Tarih için %44, Coğrafya için %17, Psikoloji için %13, Sosyoloji için %13 ve Mantık için %13 şeklindeydi. LYS-4'deki soru dağılım oranları ise Tarih için %35, Coğrafya-2 için %25, Psikoloji için %13, Sosyoloji için %13 ve Mantık için %13 şeklinde öngörülmektedir.
LYS-5 (Yabancı Dil Sınavı-İngilizce - Fransızca - Almanca)
Liselerin Yabancı Dil Bölümlerinde tüm sınıflarda okutulan Yabancı Dil Dersine ait sorulardan oluşan bir sı­navdır.
Geçtiğimiz yıllarda 3 ayrı dilde sorular yöneltiliyordu. Bu sınav da yine 3 ayrı dile uygun olarak hazırlana­cak; ancak adaylar lisedeki öğrenim gördükleri dile uygun olarak bu dillerden sadece birini cevaplandıracak­lardır.
Geçtiğimiz yıllarda her dilden 100 soru yönetiliyordu. LYS-5'de LYS'lerin yapısına uygun olarak soru sayı­sında artış olabilecektir.
ERZURUM: Sayın Hocam, LYS'nin Tüm Sınavlarına Katılmak Zorunlu mu?
 YIKILMAZ: “Açıköğretim hariç, örgün bir yükseköğretim lisans programına yerleşmek isteyen bir öğrenci LYS'den en az iki sınava girmek zorundadır. Örneğin; mühendislik gibi sayısal ağırlıklı programlara yerleşmek isteyen bir adayın, Matematik Geometri Sınavını ve Fen Bilimleri Sınavını, İktisadi programlara yerleşmek isteyen bir adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 Sınavını ve Matematik-Geometri Sınavını, Gazetecilik veya Tarih okumak is­teyen bir adayın ise Türk Dili ve Edebiyatı-Cografya-1 sınavını ve Sosyal Bilimler Sınavını cevaplandırması gerekmektedir. Yabancı Dil Sınavına (LYS-5'e) girecek öğrencilerin diğer LYS'lere girmesi gerekli değildir. İsteyen dilerse bu sınavların tamamına da girebilir.
Ancak yeni sınav sistemi bir hususu ön plana çıkarıyor. Her ne kadar alan ayrımı olmasa da sınava hazırlık sürecindeki zamanın kısıtlı oluşu ve ders içeriklerindeki ayrıntıların yeni sınavda daha çok sorgulanacak ol­ması daha fazla teste hazırlanmayı zorlaştırmaktadır. Adayların hangi yükseköğretim programlarında okumak istediklerine dair kararlarını artık tercihlerinden önce değil, hazırlık sürecinin başında vermeleri gerekmekte­dir. Bu nedenle zamanı verimli ve düzenli kullanmak adına adayların sadece iki teste hazırlanmaları yararlı olacaktır.
ERZURUM: LYS'ye Katılmak İçin Öğrencinin Öğrenim Gördüğü Lise Türleri Konusunda Herhangi Bir Ayrım Söz Konusu mu?
YIKILMAZ: “YÖK'ün açıklamasında bu konuda herhangi bir sınırlamadan söz edilmiyor. Buna göre öğrenci, ister meslek lisesi, ister genel, lise isterse anadolu lisesinde öğrenim görsün, alanı ne olursa olsun dilediği LYS'ye girme hakkına sahiptir.
LYS'de Hangi Tür Puanlar Hesaplanacak?
Lisansa Yerleştirme Sınavları sonunda 4 değişik puan hesaplanacaktır. Bu puanlar şunlardır:
Matematik-Fen (MF) puanı
Türkçe-Matematik (TM) puanı
Türkçe-Sosyal (TS) puanı
Yabancı Dil (Y. Dil) puanı
ERZURUM: LYS puanlarının hesaplanmasında hangi testler kullanılacak?
YIKILMAZ:
 
 
LYS-1
LYS-2
LYS-3
LYS-4
LYS-5
YGS
 
(Matematik)
(Fen Bil.)
(Edb. Coğ.)
(Sosyal Bil.)
(Dil.)
(Türk.-Mat.)
MF puanı için
 
 
 
TM puanı için
 
 
 
TS puanı için
 
 
 
Dil puanı için
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PUAN HESAPLAMA:
Bu dört puan türünden her biri hesaplanırken, LGS’deki testler belli oranda katkı sağlayacaktır. Temel Matematik ve Türkçe (Dil ve Anlatım) testleri belli oranda katkı sağlayacaktır.
Yeni sınav sisteminde, dört ana başlıkta toplanan puan türlerinin yanında, onlardan türetilecek çok sayıda alt puan türü olacak.
Örneğin TS puanının; TS-1, TS-2, şeklinde TS-8 e kadar alt puan türleri olabilecek. Farklı programlara, farklı alt puan türleri ile giriş söz konusu olacak.
 
Her alt puan türü farklı katsayılar ile hesaplanacak.
Örneğin; TS-1 puanı için aşağıdaki yüzdelik dağılıma göre testler etkili olacaktır.


YGS Türkçe

%15


YGS Temel Matematik

% 8


YGS Fen Bilimleri

% 7


YGS Sosyal Bilimler        :
LYS-3 Coğrafya-1      :
LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı :

% 8
% 6
%30


LYS-4 Tarih

%10


LYS-4 Coğrafya-2

% 6


LYS-4 Psi.-Sos.-Mantık         :    %10
TS-2, TS-3 gibi puanlar hesaplanırken katsayılar farklı olacaktır. Bunun yanında yukarıdaki dağılımda da de­ğişiklikler olacaktır.
OBP ve AOBP katkıları.
YGS de kaç soru kitapçığı olacağı.
Yerleştirme puanlarının nasıl hesaplanacağı (puan aralığı ve katsayılar)
Ek puan katsayıları. Bu  bilgiler ÖSYS başkanı Prof.Dr. Ünal YARIMAĞAN'ın yeni sınav sistemi ile ilgili gerçek­leştirmiş olduğu sunumdan faydalanılarak hazırlanmıştır.               
 
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurtlarda “Dizi Odaları” Oluşturuldu
Kurbani Geyik – AA/Kredi ve Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürlüğü kampüsündeki ...
Tekman’da Okullar Yarıştı
Tekman Kaymakamı Murat Güven, merkez ilköğretim okulları arasında bilgi ...
A.Ü.’de Fakülte Atılımı
Rektör Prof. Dr. Koçak, son 8 ay içerisinde Atatürk Üniversitesi’ne iki ...
 
A.Ü’de ‘Pazartesi Sohbetleri’
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
A.Ü.’de Bir İlk
Atatürk Üniversitesi, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Üniversite ...
A.Ü. Uzakdoğu’ya Açıldı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Mart ayı başlarında ...
 
Oltu’da Eğitim Coşkusu
GHA/Öğretmen okullarının 161’inci, Oltu Anadolu Öğretmen Lisesi’nin ise ...
TUBİTAK 2.Elemeleri Erzurum’da Yapılacak
TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Lise Öğrencileri Arası Araştırma Proje ...
FİNAL'den 200 Öğrenciye Ödül
Erzurum Final Dergisi Dershaneleri SBS Şubesi, il geneli yarışma sınavı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva