ŞAP KONTROLÜ PROJESİ ERZURUM ETABI BAŞLIYOR
Dünyada ve Türkiye’de ciddi hayvan hastalıkları arasında bulunan Şap, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir projeyle bertaraf edilecek. Virüsler tarafından meydana getirilen, oldukça bulaşıcı ve hızla yayılan Şap hastalığıyla mücadele için “Şap Hastalığının Kontrolü” adıyla bir proje hazırlayan Bakanlık, hayvanların, İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez ücretsiz aşılanması için seferberlik ilan etti.
YEŞİLYAYALA KÖYÜNDE AIŞALAMA
Projenin Erzurum etabı ise, 13 Mart Perşembe günü, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç’in de katılımıyla Merkez Yeşilyayla Mahallesi’nde start alacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Şap hastalığının, hayvan sağlığını olumsuz yönde etkilediği için, ekonomik açıdan da kayıplara sebep olduğunu söyledi.
ŞAP KONTROL ALTINA ALANICAK
Erdoğan, “Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını yaygın olarak etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini işgal etmektedir. Şap hastalığı ülkemiz ve ilimiz açısından da çok önemli bir hastalıktır. Bu hastalığın meydana getirdiği yıllık zarar milyonlarca dolarlarla ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar ilimizin pek çok yerleşim yerinde Şap hastalığının yılın belli dönemlerinde görüldüğünü ortaya koymuştur.
Bakanlığımız tarafından 2008 yılından itibaren başlatılan ve 2010 yılına kadar sürecek olan Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında büyükbaş hayvanların tamamı ve küçükbaş hayvanların %30 ‘u Şap aşısı ile aşılanacaktır.” diye konuştu.
PROJE İKİ ETAPTA YÜRÜTÜLECEK
Projenin Erzurum etabının uygulanmasına 13 Mart Perşembe günü başlanacağını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu: “Aşılar ücretsiz olup sadede 35 YKR uygulama ücreti alınacaktır. İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası ise Eylül ve Ekim aylarında uygulanacaktır. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu uyarınca Haklı bir gerekçesi olmadan aşılamayı ihmal eden yetkililer ve görevli elemanlar hakkında tahkikat yapılıp, ihmali görülenlere gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Adı geçen Kanun gereği aşı yaptırmayan yetiştiricilere 1.256 YTL İdari para cezası uygulanacaktır. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için tüm yetiştiricilerimizi bu konuda duyarlı olmaya ve projeye katkı sağlamaya davet ediyoruz.”