SAĞLIKTA YENİ EYLEM PLANI
Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirerek, bu alana yeni bir vizyon kazandıran Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni bir eylem planıyla sağlıktaki sorunlara kalıcı çözüm getiriyor.
EYLEM PLANI DÖRT KONSEPT İÇERİYOR
'Sağlıkta İkinci Eylem Planı' adını taşıyan yeni konsept içinde, Sağlıklı yaşam ve sağlığın promosyonu”, “Sağlık hizmetlerine acil erişim ağı”, Aile hekimliğinin yaygınlaştırılması” ve “Hastane birlikleri” projeleri yer alıyor. Yeni eylem planı içinde Erzurum’un da yer aldığı dokuz ilde Sağlık kampusu kurulması ile Hava ambulansı sistemlerini öngörüyor. Hava ambulans sistemi Erzurum’da da kurulacak.
SAĞLIK BİLİNCİ ARTIRILACAK
Sağlıklı yaşam ve sağlığın promosyonu” konsepti içinde "Halkın sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması, yaşam alanıyla ilgili davranışlarının değiştirilmesi' amaçlanıyor. Proje uygulamasında Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği yedi ilke esas alınacak. Bunlar, Şişmanlıkla mücadele, Doğru beslenmenin özendirilmesi, Spor ve egzersizin özendirilmesi, Sigara ile mücadele, Alkolizm ile mücadele, Yüksek tansiyonla mücadele ve Kolestrol ve kan yağlarıyla mücadeleyi kapsıyor.
ACİL ERİŞİM PROJESİ’NDEERZURUM DA VAR
Sağlık hizmetlerine acil erişim ağıyla ilgili açıklama yapan Bakan Akdağ, "Sağlık bakanlığını devraldığımızda 480 kadar 112 servisine bağlı ambulans vardı. Bunu 1200'lere çıkardık. Şimdi hava ve deniz ambulansı alanında yoğunlaşacağız. Hava ambulansı için ihale açtık, ama tek başvuru olunca iptal ettik. Şimdi iki uçak ve 16 helikopter için ihale açıyoruz. Ama bunları biz almayacağız; Sağlık Bakanlığı bunların işletmesiyle ilgilenmeyecek. Hizmet ihalesi açıyoruz. Şartlarımızı ortaya koyacağız ve denetleyeceğiz. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır ve Erzurum'da hava ambulans merkezleri kurulacak.” dedi.
HASTANE BİRLİKLERİ PROJESİ
Hastane birlikleri projesini de aktaran Bakan Akdağ, “Kamu hastanelerini 'hastane birlikleri' altında örgütlemeyi planlıyoruz. Küçük ve orta büyüklükte illerde tek, büyük illerde birden fazla birlik olmak üzere. Her birliğin bir mütevelli heyeti olacak. Mütevelli heyetinde bakanlıktan iki üye, il genel meclisinden iki üye, valilik, sağlık il Müdürlüğü ve ticaret ve sanayi odasından bir üye olacak. Her üyenin özelliği tanımlı olacak. Örneğin, il genel meclisi üyelerinden birinin deneyimli bir hukukçu, diğerinin mali müşavir olması aranacak. Üyeler üç yıllığına seçilecek. Birlik ve hastanelerin yönetimi bu heyette olacak. Bakanlık performans kriterine göre denetleme yapacak. Performans kriterlerinde hasta memnuniyeti anketlerinin önemli payı olacak." şeklinde konuştu.
TEDAVİ ÜSLERİ
İkinci Eylem Planı, özellikle büyük şehirler için yeni bir kavram daha getiriyor. Hem hastaları aile hekimliği, sağlık ocağı hizmetlerine daha çok yönlendirmek, hem de hastaneleri şehir trafiğinin yoğunluğundan çıkarmak için 'tedavi üsleri' denebilecek dev örgütlenmelere gidilmesi planlanıyor.