ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Oltu’da AB hareketlilik projesi
Oltu’da AB hareketlilik projesi
HABERLER>GUNCEL
1 Ekim 2005 Cumartesi - 00:00

Ramazan ayı için beslenme önerileri

Uzmanlar, Ramazan ayının başlamasına az bir zaman kala beslenme önerileri vererek, sağlıklı bir oruç tutmak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söylediler

Ramazan ayı için beslenme önerileri

Ramazan ayı için beslenme önerileri Uzmanlar, Ramazan ayının başlamasına az bir zaman kala beslenme önerileri vererek, sağlıklı bir oruç tutmak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söylediler Uzmanlar, günümüzde sahura kalkmak yerine, gece yatmadan önce yemek veya kahvaltının tercih edildiğini ve bunun da yanlış olduğunu belirterek, azalan öğün sayısını ise sık yiyerek, sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle dörde çıkarmanın gerekli olduğunu ifade ettiler. Sahura kalkmadan oruç tutulması halinde aç kalma süresinin artacağını da vurgulayan Uzmanlar, "Sahura kalkılmadığı zaman metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür. Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası yapılan iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için, sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeği bir anlamda erken kahvaltı olarak da düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Bunun için yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru baklagiller tercih edilebilir. Sahurda ayrıca zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar veya kuru baklagil çorbaları ile etli veya etsiz sebze yemeği gibi posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebilir" dediler. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5_2 litre su içmesi gerektiğinin de altını çizen Uzmanlar, "Gün içinde su kaybının önlenmesi için, özellikle sahurda sıvı alımına çok önem verilmelidir. Geceden iftar zamanına kadar, uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması, önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. İftar yemeklerinde ise, yemekle beraber su tüketiminin olmaması yine önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. İftar yemeklerinde, yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahurda 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır" şeklinde konuştular. İFTAR YEMEĞİ YAVAŞ YAVAŞ VE KÜÇÜK PORSİYONLAR HALİNDE YENMELİDİR İftarda boş mideye birden yüklenmenin yanlış olduğunu ifade eden Uzmanlar, "İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyice çiğneyerek ve sık aralıklarla besinler tüketilmeli ve çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Gün boyu aç kalınacağı için, yavaş sindirilen, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri ile sebzeler, kuru baklagiller ve salata gibi gıdaları tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek olası rahatsızlıkları engeller. Çorba, kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğünü tüketmek, hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir. İftardan birkaç saat sonra tüketilen ana öğünde ise, etli veya etsiz az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi asla ihmal edilmemelidir. Bu tüketimin günde 2-3 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Yemeğin ardından ise, şerbetli hamur tatlıları ve kızartılan tatlılar yerine, sütlaç ve güllaç gibi hafif sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir" dediler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BÜYÜKŞEHİR İFTAR ÇADIRI KURUYOR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı nedeniyle iftar çadırı kuracak.
İŞ KURUMU VATANDAŞLARI UYARDI
İŞÇİ SİMSARLARINA İNANMAYIN! Türkiye İş Kurumu'nca yurtdışına işçi götürmek ...
Başka illere atanan başarılı Kaymakamların ardından, vatandaşlar ortak temennide bulundu:
BAŞARILARINIZ DAiM OLSUN 9 BAŞARILI KAYMAKAMIMIZ BAŞKA İLÇELERE ATANDI, ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
AK PARTİ ERZURUM MİLLETVEKİLİ PROF. DR. MUZAFFER GÜLYURT, ATATÜRK ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
Eğitime katkıları büyük MEHMETÇİK DERSHANESİDERS BAŞI YAPTI Oltu ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
TURİST BİR DAHA GELİR Mİ? Erzurum'da tarihi mekanlar turist ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
İşimiz fala kaldı Cumhuriyet Caddesinde, tavşanlarla niyet ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
HASILATI BÖLÜŞÜYORLAR Erzurum'da kaldırım ortasında oturarak ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
YAKUTİYE KÖYLERE DE YARDIM ELİ UZATTI Erzurum'un alt kademe belediyelerinden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva