PANCAR ÜRETİCİLERİ, ŞEKER FABRİKASINA TALİP
Erzurum’da bir araya gelen Pancar Kooperatifleri Birliği’ne bağlı Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kooperatif başkanları , özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarına talip olduklarını açıkladılar.
PANCAR KOOPERATİFLERİ TOPLANDI
Polat Renaıssence Oteli’nde düzenlenen toplantıya, Erzurum Pancar Kooperatifi Başkanı ve Panko Birlik Yönetim Kurulu Üyesi İ.Hakkı Yağanoğlu,Elazığ Pancar Kooperatif Başkanı Mehmet Akdeniz, Ağrı Pancar Kooperatifi Başkanı Ahmet Evliyaoğlu, Erciş Pancar Kooperatifi Başkanı Faruk Ünal, Erzincan Pancar Kooperatifi Başkanı Cemal Albayrak, Muş Pancar Kooperatifi Başkanı M.Ali Seçkin ile bazı illerden pancar kooperatiflerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
PANKO BİRLİK FABRİKALARA TALİP
Toplantının açılışında konuşan Panko Birlik Yönetim Kurulu Üyesi , Erzurum Pancar Kooperatifi Başkanı İ.Hakkı Yağanoğlu, 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun yasalaşmasıyla birlikte 2001 yılından beri kamu şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığını ifade etti. Kütahya Şeker Fabrikası’nın kamuya ait yüzde 56 hissesinin satışından sonra 2005 yılında Adapazarı Şeker Fabrikası’nın Pancar Kooperatifi’nce satın alındığını anlatan Yağanoğlu, 2007 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Türkiye şeker Fabrikaları A.Ş’deki kamu hisselerinin özelleştirme kapsamına alındığını ve bu işlemlerin 24 ay içerisinde tamamlanmasının gerektiğini hatırlattı.
SATIŞTA ÖNCELİK PANCAR ÜRETİCİLERİNE VERİLMELİ
Yağanoğlu, Türk Şeker’den sonra sektörde yer alan en büyük kuruluş olan Panko Birlik’in Adapazarı, Amasya, Boğazlıyan, Çumra, Kayseri ve Konya fabrikalarıyla birlikte 6 şeker fabrikası ve ortağa olduğu Kütahya fabrikasının sektör üretiminin yüzde 37’sini karşıladığını ifade etti. Deneyim , sahip olduğu çiftçi desteği ve fabrikaların kuruluş amacı gözüne alındığında Panko Birlik’in fabrikaların özelleştirilmesinde önceliği hak ettiğini savunan Yağanoğlu, ABD ve AB ülkelerindeki uygulamaların da bu yaklaşımı doğruladığını, sermayenin tabana yayılması için bunun yapılması gerektiğini bildirdi. Yağanoğlu, konuşmasında daha sonra şunları kaydetti:“Eğer ülkemizde şeker pancarı üretiminde devamlılığı sağlayacaksak, AB ile rekabeti koruyacaksak, bu fabrikaların bulunduğu bölgelere sağladığı ekonomik ve sosyal katkılarının devam etmesini istiyorsak, bu fabrikalar mutlaka yaşatılmalı, yaşatacak olan ise hammaddeyi üreten çiftçilerin kuruluşu olan pancar kooperatifleridir.“
BÖLGEDE ŞEKER SEKTÖRÜ
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ağrı, Elazığ, Elbistan, Erciş, Erzincan, Erzurum, Kars, Malatya ve Muş illerinde şeker fabrikaları bulunduğunu anlatan Yağanoğlu, 2003 yılından 2007 yılı kampanya dönemine kadar, çiftçi sayısının 88 bin 957’den 45 bin 325’e, ekim alanının 606 bin dekardan 448 bin 565 dekara, köy sayısının bin 260’dan 969’a üretilen pancar miktarının 2 milyon 55 bin 200 tondan 1milyon 463 bin 300 tona ve üretilen şeker miktarının ise 251 bin 379 tondan 171 bin 549 tona düştüğünü, bölgenin her yıl 200 milyon YTL’lik bir katma değerden mahrum bırakıldığını ifade etti.
ŞEKER FABRİKALARINDA 6 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Bölgedeki fabrikalarda kampanya dönemi haricinde ortalama 6 bin civarında işçinin çalıştığını sektörün çiftçi aileleriyle birlikte 4 milyonluk bir güce sahip bulunduğunu kaydeden Yağanoğlu, şeker pancarı üretimine kota uygulanmasına rağmen çiftçiler için halen alternatifsiz bir bitki olduğunu belirtti. Yağanoğlu, sektörün sadece tarım değil, hayvancılık sektörü açısından da önemli olduğunu vurguladı. Yağanoğlu, pancar üretiminin sürekliliğinin sağlanması ve geçmişteki acı tecrübelerin yeniden yaşanmaması için fabrikaların bu işi bilen pancar kooperatiflerine “İşletme devri yöntemi” ile özelleştirilmesinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
UYGUN ŞARTLARDA DEVİR
Erzurum Pancar Kooperatifi Başkanı İ.Hakkı Yağanoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde en büyük tarımsal sanayi yatırımı olan sektörünün bölgeye sağladığı sosyo ekonomik önem dikkate alındığında , mutlaka amacına uygun olarak devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Yağanoğlu, açıklamasının sonunda şunları ifade etti: “Nitekim ABD’de pancar işleyen fabrikaların tamamı pancar kooperatiflerinin mülkiyetinde ve işletilmektedir.Avrupa Birliği’nde ise şeker reformundan sonra yüzde 43 olan pancar kooperatif fabrikaları bugün yüzde 55’e çıkmıştır. Bu örneklerde olduğu gibi fabrikalar, uygun şartlarda kooperatiflere işletme devri yapılmalıdır. Başkalarının bu fabrikayı satın almasına ve sonrada kapatmasına engel olabilmek için birliktelik oluşturulmalı ve yılmadan çalışmalıyız. Unutulmamalıdır ki, yöremiz için hayati önemdeki bu fabrikaları aynı zamanda bölge insanımızın da geleceğidir. Bu geleceği de Panko Birlik önderliğinde pancar kooperatiflerimiz sağlayacaktır.”