//SİSTEM SORUNSUZ İŞLİYOR
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Erzurum’da 3 bin 32 özürlüye, evde bakım ücreti ödeniyor. 2007 yılında evde bakım ücreti olarak 199 bin 723 TL’lik ödemenin yapıldığı Erzurum’da, 2008 yılındaki yükseliş göze çarparken, ödemelerde rekorun kırıldığı yıl ise, 2009 oldu. Özürlülere, 2008 yılında 4 milyon 801 bin 98 TL tutarında ödeme yapan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde, 2009 yılının 10 ayında ise, söz konusu mali yardımlar için 11 milyon 278 bin 256 TL’lik kaynak kullanımı gerçekleştirildi.
//3 BİN 962 ÖZÜRLÜ İÇİN “EVDE BAKIM ÜCRETİ” ÖDENİYOR
Erzurum’da özürlüler için ödenen evde bakım ücretinden faydalanabilmek için 4 bin 372 kişinin başvuruda bulunduğu öğrenilirken, söz konusu başvurulardan 3 bin 962’sinin sonuçlandırıldığı belirtildi. Başvuru sahipleriyle ilgili olarak yapılan araştırma ve incelemenin ardından 3 bin 32 özürlü için ödeme onayı çıkarken, 930 başvuru sahibine ise, ret kararı verildi. Başvuruları halen işlem aşamasında olan özürlülerin sayısının 223 olduğu Erzurum’da, Tekadım Bürosu’nda sorgulanmak için bekleyen başvuru sahiplerinin ise, 187 olduğu bildirildi. Özürlü Evde Bakım Ücreti’nin, Erzurum’da tamamlanma oranının yüzde 90,62 olduğu açıklanırken, 242 kişiye de, özürlü kimlik kartı dağıtıldığı kaydedildi. Söz konusu kimlik kartlarından 25’i, Sosyal Hizmetler e Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından verilirken, 217 özürlünün kimliğini ise, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü teslim etti.
//“ÖZÜRLÜ EVDE BAKIM ÜCRETİ”NDEN KİMLER, YARARLANABİLİYOR?
En az yüzde 66 özrü bulunan, yatağa bağımlı özürlülere aylık net bir asgari ücret evde bakım ücreti ödeniyor. Özürlüye bakan kişinin bu parayı alabilmesi için evdeki kişi başına düşen gelirin bir asgari ücretin üçte ikisini geçmemesi gerekiyor. 30 Temmuz 2006 tarih ve 26244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda bu hizmetten faydalanacak olan kişilerin; sağlık kurulu raporunda “ağır özürlü” tanısını almış olup, öz bakım becerilerini kendi başına yerine getiremiyor olmaları gerekiyor. Bir özürlü birey için, bakan kişiye, 24 saat bakması karşılığında bir net asgari ücret ödeniyor. Aile içinde birden fazla özürlü birey olması halinde, aynı evde ikamet eden 18 yaşından büyük kardeş veya akrabanın diğer özürlü bireye 24 saat bakması karşılığında, diğer özürlü birey için de ayrıca bir net asgari ücret ödeniyor. Bu şartlara uyan kişilerin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.