Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF), Erzurum’da hayvancılığı ele alıyor. Erzurum Valiliği’nin desteğiyle, Erzurum Ticaret Borsa Borsası (ETB) Tarım İl Müdürlüğü, Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, MUSİAD Erzurum Şubesi, Sığır Üreticiler Birliği, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren sanayici ve işadamları, ildeki akademisyenler, bürokratlar, konunun uzmanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, “Hayvancılıkta Ortak Akıl Toplantısı”nda buluştu. Toplantıda hayvancılığı geliştirmek için öncelikli olarak işletme sahiplerinin ve çalışanlarının eğitilmesi, bilinçlendirilmesi, pazarlama örgütlerinin geliştirilmesi, işletmelere uygun maliyetli, kullanımı kolay kredilerin verilmesi ve ortaklıkların geliştirilmesi gibi tedbirler alınması gerektiği yönünde görüş birliğine varıldı.
//YILDIZ: ERZURUM’DA ORGANİZE BESİ HAYVANCILIK BÖLGESİ KURULMALI
“Hayvancılık Sektörü Ortak Akıl Toplantısı”, Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF)’in toplantı salonunda yapıldı. Toplantı öncesinde konuşan DASİDEF Yönetim Kurul Başkanı Mustafa Yıldız, hayvancılıkta Erzurum’un ülkenin önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Yııldız, bölgedeki hayvancılığın geliştirilmesi için Erzurum’da Organize Besi Hayvancılık Bölgesinin kısa sürede kurulması gerektiğini vurguladı.
//HINISLIOĞLU: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN KALİTE VE REKABET ŞARTTIR
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Aras’ın yönettiği toplantıda görüşlerini aktaran Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, tarımın köylülere bırakılamayacak kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Belirli büyüklükteki yatırımcıların hayvancılıkta yatırım yapması öngörülmektedir. Üretimde sürdürülebilirlik için kalite ve rekabet şarttır. Üretimde spesifik faaliyetlerde yoğunlaşmak gerekmektedir. GAP benzeri teşvikler çıkarsa, en az 300 işletme kurulur. Hayvancılıkta Erzurum sıçrama yapar.” diye konuştu.
//HAYVANCILIK İÇİN BİLİMSEL FORMÜLLER…
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Sinan Kopuzlu da, bölgelere ve gelir gruplarına göre hayvancılık modellerinin belirlenmesine vurgu yaparak, kayıt sisteminin yerleştirilmesinin şart olduğunu ifade etti. Kopuzlu, “Kaliteyi sürekli kılmak ve sağlıklı ürüne yoğunlaşmak çok önemlidir. Altyapı olmadan suni tohumlama rasyonel değil. Kırsal kesimde yerli ırklar öne çıkarılmalıdır. Gen kaynakları korunmalıdır. Besleme programı geliştirilmelidir. Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapılmalıdır. Teşvikler kaliteyi artırıcı yönde yapılmalıdır. Pazarlama tekniklerine önem verilmelidir. Köylerde gençleri tutacak programlar üzerinde durulmalıdır. Süt borsası kaçak alımları önler. Canlı hayvan satışları azaltılarak et satışlarına yoğunlaşmak daha ekonomik olacaktır.” şeklinde konuştu.
//ERDOĞAN: ARTIK KÖYLÜLÜKTEN ÇİFTÇİLİĞE GEÇİLMELİDİR…
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan ise, faaliyetlerin Valilik bünyesinde koordine edilmesi çağrısında bulunarak, yürütülecek çalışmalar çerçevesinde kadınlara yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, “Tarımsal destekler zamanında ödenmediğinden yerinde kullanılmamaktadır. Özel idare desteği artırılmalıdır. Özel sektör damızlık işletmeleri kurmalıdır. Köylülükten çiftçiliğe geçilmelidir. EBK rekabete uygun çalışmalıdır. Uygun koyun ırkına karar verilmeli ve teşvikli eğitime geçilmelidir.” dedi.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar da, köylere yönelik olarak yürütülen sosyal yardımlaşma faaliyetleri yüzünden köylerdeki hayvan sayısının da azaldığını belirterek, bu yardımlarla ilgili olarak mutlaka bir düzenlemeye gidilmesi önerisinde bulundu.