ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
10 köyde 10 atölye kurulacak
10 köyde 10 atölye kurulacak
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Eylül 2010 Cuma - 01:43

Özeren, Türk Masallarını Batı'ya taşıyor

Erzurum'da özel bir okulda öğretmenlik yapan Sara Gürbüz Özeren(55), babasından dinlediği masalları çocuklar için kitaplaştırarak Türk masallarını yurt dışına taşıdı. 10 yılda 175 kitaba imza atan evli ve iki çocuk annesi Özeren, "İnsanların geçmişte birbirine anlattığı hikayeleri, öykü ve masal kitabı haline getirerek Türk edebiyatına katkı sunmaya çalışıyorum. Babama ithafen yazdığım kitaplardan bir çoğunun yurt dışında ilgi görmesi Türk edebiyatı adına beni mutlu ediyor" dedi.

Özeren, Türk Masallarını Batı ya taşıyor

//TÜRK HALK EDEBİYATI’NA HİZMET
İlkokula başladığı günlerde gördüklerini küçük notlar halinde tutarak yazı hayatına adım atan Sara Gürbüz Özeren, Açıköğretim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra başladığı meslek yaşamında birçok kentte ilkokul öğretmenliği yaptı. 28 yıllık iş yaşamı sonunda emekli olan Özeren, geçmişte babası Mehmet Gürbüz'ün kahvehanede halk ozanlarından dinleyip bir gün sonra evde anlattığı hikayeleri kitaplaştırmaya karar verdi. Unutulmuş, tozlu raflar arasında kalmış masalları gün yüzüne çıkarmayı kendine görev bilen Özeren, babasından dinledikleriyle yetinmeyerek Erzurum'da yaşayan yaşlılarla sohbetler ederek anlattıkları hikayeleri kaleme aldı.
//EVVEL ZAMAN İÇİNDE
'Evvel zaman içinde' ismini taşıyan masal kitapları 2001 yılında Damla Yayınevi'nin kitapları arasında çıkan Özeren, 2003'te uyarlamalardan oluşan 'Binbir gece Masalları' kitabıyla Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) yaşayan Türkçe'yi yazı dilinde güzel kullanmaktan dolayı onur ödülü aldı. 2009 yılında 'Kerem ile Aslı' kitabından dolayı Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından 'çocuk edebiyatı' dalında ödüllendirilen Özeren, şu ana kadar 175 kitaba imza attı. 'Binbir Gece Masalları', 'Tutiname', 'Yunus Emre', 'Kerem ile Aslı' gibi uyarlamaların yanı sıra tarih, doğa, sağlık, çevre ve toplumsal olayları çocukların anlayacağı şekilde hikayeleştiren Özeren, iyi bir edebiyatçı olmasına karşın İstanbul'dan uzak bir şehirde yaşaması ve mizacı gereği popülariteden uzak duruşu nedeniyle geniş kesimler tarafından pek tanınmıyor.
//ÖZEREN’İN ÖYKÜ ÇALIŞMALARI
Halen özel bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapan Özeren'in öykü kitapları, yurt dışındaki kitap fuarlarında en çok ilgi gören eserler arasında yer alıyor. Özeren, önemsediği ve değer verdiği çocuklar için yazdığı öykü kitaplarıyla Türk hikayeciliğini yurt dışında temsil edenler yazarlardan biri olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.
Dünya klasiklerinden yaptığı çevirilerle geçtiğimiz günlerde Türk Dil Kurumu'ndan onur ödülü alan Sara öğretmen, tüm hayatını öğrencilerine adamış durumda. "Benim ham maddem çocuk" diyen Sara öğretmen, verdiği tüm çabaların çocukların iyiyi, güzeli öğrenebilmesi ve hayata daha farklı bir pencereden bakabilme becerisine sahip olabilmesi için yaptığını söylüyor.
Erzurum'un kendi kültürünü tanıma ve yaşatma bakımından diğer şehirlere göre çok şanslı olduğunu kaydeden Sara Gürbüz Özeren, "Zamanla ailelerin çekirdek aile sıfatına bürünmesiyle kültür aktarımı yavaşladı. Ancak Erzurum'da geleneksel aile tipinin korunması kültürün çocuklara aktarılmasını kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
//"BATI KLASİKLERİ DOĞU'DAN ESİNLENEREK HAZIRLANMIŞ"
Batı klasiklerinden Türkçe'ye yaptığı uyarlamalarda kitaplardan anlatılan birçok hikayenin doğu kültürüne ait olduğunu fark ettiğini kaydeden Özeren, "Bizlere farklı bir kılıkta sunulan karakterler aslında bizim kültürümüzden çıkmış kişiler. Örneğin Binbir Gece Masalları'nda geçen yün eğiren kız, batı klasiklerinde Külkedisi'ne dönüşmüş. Robenson Cruz ise Sinbad'ı anlatıyor. Bu hikayeleri kaleme alanlar bizim kültürümüzü çok iyi biliyor ve onlardan esinlenerek yazıyor. Ancak biz kültürümüz hakkında çok
fazla bilgi sahibi olmadığımız için kendi insanımızı farklı bir kılığa bürünmüş olarak izliyor ve okuyoruz. Bunları yapan insanlar bu konuda gerçekten çok başarılı ama bizim bunlardan haberimiz yok" diye konuştu.
//"TÜRKÇE'YE ÖZEN GÖSTERİLMİYOR"
Eserlerinde Türkçe'yi daima güzel bir şekilde kullanmaya çalıştığını anlatan Sara Gürbüz Özeren, "Türkçe'ye gerekli önem gösterilmiyor. Toplumumuzda maalesef batıya karşı büyük bir özenti var. Bu durumdan en çok dilimiz etkiliyor. Dilimize yabancı dillerden giren kelime sayısı oldukça fazla. Dükkan isimlerinden çocuklara konulan isimlere kadar bunu görmek mümkün. Bir milleti ayakta tutan ve sahip olunan en büyük değerlerden biri dil birliğidir. Ayakta durabilmemiz ve varlığımızı devam ettirebilmemiz için dilimize sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi dokuya görsel katkı
Yakutiye Belediyesi, tarihi eser çevreleri ve tarihi sokaklarda taş kaplama ...
Türk Halk Müziği’nde GSİM Damgası
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürlüğü solistleri ...
Malakan Kültürü turizme kazandırılacak
Kars'ta Etnogarafi Müzesi yapılması için çalışmalar başlatıldı. Kars Kültür ...
 
Şükrü Paşa Vakfı kurulma aşamasında
Birinci Balkan Harbi’nde Edirne’yi düşman işgaline karşı müdafaa eden ...
EDT, 1 ekim’de ‘perde’ diyecek
On üçüncü yılında yerleşik tiyatro konumuna getirilen Erzurum Devlet Tiyatrosu ...
2011 Ulaşım Planı tamamlandı
Erzurum'da, 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak 2011 Dünya ...
 
Bediüzzaman Erzurum’da tanıtılacak
Bediüzzaman Said Nursî'nin ve Risâle-i Nur Külliyatı'nın tanıtılmasını ...
Dünya Yaşlılar Haftası başladı
Ülkemizde 28 yıldan bu yana kutlanan Dünya Yaşlılar Haftası’nın yaşlıların ...
Halkoyunlarında “Büyükşehir” damgası
Gümüşhane’de düzenlenen Türkiye Folklor Şampiyonasında gruplarda finale ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva