Yaşlıları Koruma Derneği’nin 1982 yılında yaptığı teklifin devlet yetkilileri tarafından kabul edilmesi sonrası her yıl 18 - 24 Mart tarihleri ‘Yaşlı Haftası’ olarak kutlanmaya başladı. Yaşlılık alanında verilen hizmetlerin Devlet Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun görev alanı içine girmesi nedeniyle bu hafta Genel Müdürlükçe de benimsenmiş ve özellikle 1990 yılından itibaren tüm yurtta ‘Dünya Yaşlılar Haftası’ olarak kutlanıyor.
//YAŞLILAR TOPLUMUN REHBERİ
Toplumu bugünlere ulaştıran yaşlıların saygınlıklarının korunması, karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarının belirlenmesi, çözüm yollarının aranması, kamuoyunun konuya ilgi ve katılımlarının sağlanması amacıyla her yıl Dünya Yaşlı Haftası kutlaması yapıldığını belirten uzmanlar, toplumun yaşayan hafızası olan yaşlıların her konuda desteklenmesi gerektiğini belirtiyorlar.
//ÇEKİRDEK AİLE YOK MU OLUYOR?
Sanayileşme ve kentleşme sürecinde geleneksel ailenin çekirdek aileye dönüşmesi, kadının çalışma hayatına girmesi, gelenek, kültür ve değerlerdeki değişmelerin yaşlılığın sosyal bir sorun olarak ortaya çıkmasına zemin hazırladığını kaydeden uzmanlar, “Tıpta kaydedilen ilerlemeler neticesinde ortalama insan ömrünün uzaması sonucu yaşlı nüfusun artması da bu sorunlar arasında yer alıyor. Bu da zaman içerisinde bazı yaşlıların yalnızlığa itilmesine yol açıyor. Yaşlıları olan kişiler uzun yıllar beraber oldukları anne ve babalarını ihmal edebiliyor. Anne ve babalarla aynı yuvada olmak en güzeli ama mümkün değilse kaldıkları yaşlı evlerinde onları haftada ya da ayda bir ziyaret etmek, gönüllerini almak gerekli. Bu onları memnun etmek açısından çok önemli. Ayrıca yaşlı bireylerin toplumla ilişkilerini sürdürmesi sağlanmalı, bilgi ve becerilerini genç kuşaklarla paylaşmasına ortam hazırlanmalı, topluma hizmet etmek için çeşitli fırsatlar geliştirmesine imkan sağlanmalı, kendi ilgi ve yeteneklerine uygun etkinliklere gönüllü olarak katılımda bulunmaları için destek olunmalıdır” diye konuştular.
Yaşlanmanın bazı avantajlarının da olduğunu hatırlatan uzmanlar, “Bol zaman, insanlara sevdiği işlerle uğraşma imkanı sağlıyor. Sağlık problemlerini kontrol altına alabilen kişiler içlerinde yaşama sevinci taşıyorlarsa hayatın güzelliklerinden sağlıkları elverdiğince yararlanabiliyor. Hafif yürüyüşler, dostlarla bir araya gelmeler, konserlere gitmeler, farklı etkinlikler yaşamı daha zevkli hale getirebiliyor” dediler.