ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sekmen Büyükşehir kış mesaisini paylaştı
Sekmen Büyükşehir kış mesaisini paylaştı
Bingöl yolunda tır trafiğine kısıtlama
Bingöl yolunda tır trafiğine kısıtlama
Bingöl karayolunda ulaşıma kar engeli
Bingöl karayolunda ulaşıma kar engeli
Sansa Deresinde zincirleme trafik kazası
Sansa Deresinde zincirleme trafik kazası
Uzundere’de heyelanla mücadele
Uzundere’de heyelanla mücadele
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Ekim 2010 Perşembe - 04:28

Osmanlı Felsefesi kitaplaştırıldı

Atatürk Üniversitesi'nden iki öğretim görevlisi tarafından yürütülen atölye çalışmasıyla, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e uzanan süreçte yayımlanan Osmanlıca felsefe metinleri, çevriyazı ve sadeleştirme yöntemiyle güncelleştirilerek okurlarıyla buluşturuluyor.

Osmanlı Felsefesi kitaplaştırıldı

//ERBAY VE UTKU’NUN ESERİ
Fen- Edebiyat Fakültesi Türkçe Bölümü'nden Doç. Dr. Erdoğan Erbay ve Felsefe Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Ali Utku'nun yaklaşık beş yıl önce ortaklaşa başlattıkları 'Osmanlı Felsefe Çalışmaları' atölye çalışmalarıyla Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine ait bir çok felsefi metin günümüz okuyucusuyla buluşturuluyor. Disiplinlerarasi bir zeminde,
//TÜRKİYE’DE GELSEFENİN İNŞASI
Türkiye’de sosyal bilimlerin, özelde felsefenin inşası sorununa odaklı 'bir arazi etüdü' yaptıklarını belirten Yard. Doç. Dr. Ali Utku, "Gelenekten kopuşun belirlediği sancılı bir değişim / dönüşüm sürecinde üretilen ve bu gün yürürlükte olan felsefe etkinliğinin kaynağını oluşturan, pek çoğu unutulmuş önemli metinleri çevriyazı ve sadeleştirme kalıbında güncelleştirerek Türk okuyucusuyla buluşturuyoruz. Böylece Türk düşünce tarihinin yakın geçmişinde var olan, Osmanlı / İslam toplumunun Batı ile zorunlu temaslarının dayattığı zihniyet değişimi talepleri ile buna paralel toplumsal, ekonomik ve kültürel yeniden yapılanma girişimlerini ve modernlik deneyimlerine özgü sorunları ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
//FELSEFE SERİSİ
Şimdiye kadar 9 kitabın yayımlandığını belirten Atatürk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Ali Utku, "Bu gün üzerinden düşünce yürütülebilecek bir söylem alanı oluşturmuş görünen felsefe etkinliğimizin temel sorunlarından birinin, kendi tarihsel kaynaklarına ilişkin bir hafıza kaybı olduğunu düşünüyoruz. Atölye çalışmalarında felsefemizin bu erken evresine ait kilometre taşları niteliğindeki eski metinleri güncel tartışma platformuna taşımayı amaçlıyoruz" dedi.
//SERİDEKİ ESERLER
Önce Babil Yayınları ve ardından Çizgi Kitabevi Yayınları’ndan çıkan 'Osmanlı Felsefe Çalışmaları' dizisi çerçevesinde şimdiye kadar Ahmed Midhat'ın, 'Felsefe Metinleri', Beşir Fuad'ın 'Voltaire', Baha Tevfik, Ahmet Nebil, Memduh Süleyman'ın 'Nietzsche Hayatı ve Felsefesi' İbrahim Edhem Mesut'un 'René Descartes, Usûl Hakkında Nutuk', Ahmed Midhat'ın, 'İktisat Metinleri', Rıza Tevfik'in 'Bergson Hakkında', Mehmet Emin Erişirgil'in 'Descartes ve Kartezyenler', Fatma Aliye Hanım'ın 'Terâcim-i Ahvâl-i Felâsife' ve Ziya Gökalp'in 'Felsefe Dersleri' kitapları okuyucuyla buluştu.
//OSMANLI FELSEFE ÇALIŞMALARI ATÖLYESİ
Öte yandan “Osmanlı Felsefe Çalışmaları” atölyesinin tezgâhına aldığı, kısa süre içinde güncellenecek eserler ise şunlar: Ahmed Midhat’ın Dârülfünun’da 'Tarih-i Hikmet' başlığı altında verdiği dersler çerçevesinde kaleme aldığı üç kitaptan oluşan kayıp eseri 'Dârülfünûn Felsefe Tarihi Dersleri (1912-1914)', Ahmet Midhat’ın W. John Draper’den şerh ve reddiyeli çevirisi 'Bilim-Din Çatışması ve İslam ve Bilimler (1896)', ilk Descartes mütercimi İbrahim Edhem Mesut’un hayatının sonlarında tamamladığı yayımlanmamış eseri 'Dinler ve Felsefeler (1920)', Osmanlı İmparatorluğu’nda en çok satan kitap olma özelliği taşıyan Ludwig Büchner’in Kraft und Stoff’unun Baha Tevfik ve Ahmed Nebil tarafından yapılan çevirisi 'Madde ve Kuvvet (1911)', Abdullah Cevdet’in 'Mevlâna’nın Gönül Sarhoşluğu (1921)' ile 'Fünun ve Felsefe (1906)', Mustafa Şekip Tunç’un 'Henri Bergson (1923)', Babanzâde Ahmet Naim’in 'Hikmet Dersleri (1913)' ve Halil Nimetullah’ın 'Dârülfünun’da Felsefe Dersleri (1914)' yer alıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dr. zübeyir kars 7 Ekim 2010 Perşembe 09:17

sevgili dostlarımın bu çalışmalarını tebrik ediyorum. Atatürk Üniversitesi'nin bir başarısıdır, umarım takdirle karşılanır. selamlar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Topyolunda tarih nostaljisi
Erzurum Topyolu’nda tarih canlandırılacak. 96 yıldır kullanılmayan tarihi ...
Doğu Anadolu’da Orta Asya Damgası
Doğu Anadolu’nun kuzey bölümünde insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü ...
‘Ermeniler Karabağ’ı yok ediyor’
ASİMED Başkanı Eğilmez, 18 yıldır işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’daki ...
 
Yol-İş’ten tanıtım çağrısı
Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, “2011 Kış ...
İşçiler gitti, Mehter sustu
Erzurum’un ilk ve tek Mehteran Takımı, Yakutiye Belediyesi'ndeki fazla ...
Türk Tarih Kongresi’nde Marifetname Damgası
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin şöhreti, Hint Okyanusu’nun doğusunda, ...
 
Erzurumlu, kent tarihine ilgisiz
Erzurum’da günümüze ulaşmayan, ancak kaynaklarda isimleri tespit edilen ...
"Yaban" Tiyatro Sahnesinde
Usta yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun unutulmaz eseri, "Yaban" tiyatro ...
“Avrupa, Müslümanlara karşı ön yargılı”
Dünyaca ünlü, 27 yabancı dil bilen İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (1) Yüzlerce yüz
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva