ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de çifte kupa sevinci
ETÜ’de çifte kupa sevinci
DİB’den Hac Ansiklopedisi projesi
DİB’den Hac Ansiklopedisi projesi
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 3 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 3 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Esenler Erokspor: 3 - Iğdır FK: 1
Trendyol 1. Lig: Esenler Erokspor: 3 - Iğdır FK: 1
Erzurum konut kredisinde ilk sırada
Erzurum konut kredisinde ilk sırada
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Ekim 2010 Perşembe - 06:31

Osman Hamdi’ye vefa

Türkiye'de figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci ve arkeolog Osman Hamdi Bey, ölümünün 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ülke genelinde düzenlenecek sergiler ve sempozyumla anılacak. Osman Hamdi’nin eserleriyle anılması kapsamında ilk etkinlik Atatürk üniversitesinde gerçekleştirildi. Büyük sanatçı, üniversite sergi salonunda açılan sergiyle anıldı.

Osman Hamdi’ye vefa

Türkiye'de figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci ve arkeolog Osman Hamdi Bey, ölümünün 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ülke genelinde düzenlenecek sergiler ve sempozyumla anılacak. Osman Hamdi’nin eserleriyle anılması kapsamında ilk etkinlik Atatürk üniversitesinde gerçekleştirildi. Büyük sanatçı, üniversite sergi salonunda açılan sergiyle anıldı.  
//vefatının yüzüncü yılı
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Unesco'nun 35. Genel Konferansında 2010 yılı anma ve kutlamalar listesine alınan 'Osman Hamdi Bey'in Ölümünün 100. Yıl Dönümü' dolayısıyla, ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, döneminde yaptığı birçok çalışmayla uluslararası üne kavuşan Osman Hamdi Bey'in eserlerinin reprodüksiyonlarını, Türkiye'nin 7 bölgesindeki 28 ilde sergileyecek.
//kültür bakanlığı da sergi açacak
Sergiler Bilecik, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Kütahya, Aydın, İzmir, Muğla, Hatay, Adana, Mersin, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Amasya, Samsun, Trabzon ve Rize'de açılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 8 Kasımda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Fındıklı Kampüsü Oditoryu'munda, 'Osman Hamdi Bey (1842-1910) Ölümünün 100. Yılında Anma Sempozyumu' düzenleyecek.
// 'WWW.OSMANHAMDİBEY.GOV.TR'-
Müdürlük, anma etkinlikleri kapsamında Osman Hamdi Bey'in biyografisinden eserlerine kadar pek çok bilginin yer aldığı 'www.osmanhamdibey.gov.tr' web adresini oluşturdu. Osman Hamdi Bey'in çok yönlü kimliği sanatsal, arkeolojik, devlet memurluğu, hukukçu ve kurucu yönlerinin hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtılması amacıyla, anma yılına özel logoyla hazırlanan sitede, sanatçının Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim ve Heykel Müzesi ile Pera Müzesi'nde sergilenen 'Kaplumbağa Terbiyecisi', 'Silah Tüccarı' ve 'Pembe Başlıklı Kız' gibi birbirinden değerli eserleri görülebiliyor. Sitede ayrıca Osman Hamdi Bey ile ilgili kaynakların zenginleştirilmesi amacıyla yazarlar, tarihçiler, arkeologlar ve entellektüellere katkı sağlayabilecek makaleler yer alıyor.
//OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?-
Figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu, 21. yüzyılın son döneminde, sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akımının öncüsü olan Osman Hamdi Bey, 1842-1910 yıllarında yaşadı. Osmanlı ve batı kültürleriyle eğitilerek yetişmiş bir teknik ve siyaset adamı olan Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın en büyük oğlu olan Osman Hamdi Bey, 1860 yılında hukuk öğrenimi için Paris'e gönderildi. Bu öğrenimi yanında, o devrin ünlü ressamlarının atölyelerinde çalışarak iyi bir resim eğitimi gördü. 1869 yılında ülkesine döndüğünde Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğü görevini genç yaşında üstlendi. 1871'de İstanbul'a dönen Osman Hamdi Bey, Saray Protokol Müdür Yardımcılığına getirildi. Devletin üst kademelerinde çeşitli görevler yapan Osman Hamdi Bey, 11 Eylül 1881 tarihinde İmparatorluk Müzesi (Müze-i Hümayun) Müdürlüğüne atandı.
//'ASAR-I ATİKA NİZAMNAMESİ'
Bu göreviyle kendi yaşamında olduğu gibi, Türk müzeciliğinde de yepyeni ve verimli bir dönem açılmış oldu. 1883'de Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisini (Güzel Sanatlar Okulu) kurarak bu okulun müdürlüğünü de üstlendi. 1884 yılında eski eserlerin yurt dışına çıkarılmalarını yasaklayan ve o gün için Türk müzeciliği ve eski eserlerin korunması bakımından büyük bir adım olan 'Asar-ı Atîka Nizamnamesi'ni çıkararak uygulamaya koydu.
 
Osman Hamdi Bey, Nemrud Dağı, Lagina Tapınağı ve Sayda'da kazılar yaptı. Sayda kazısında bulduğu ve arkeoloji dünyasının baş yapıtları kabul edilen, aralarında İskender Lahiti'nin de bulunduğu lahitler ve diğer eserlerin sergilenmesi için, büyük bir ileri görüşlülükle ilk Türk müze binası olan bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni 1891'de hizmete açtı.
Müzecilik çalışmalarıyla birlikte resim çalışmalarını da sürdüren Osman Hamdi Bey, doğu anlayışıyla yaptığı figürlü kompozisyonlarıyla Türk resim sanatının başarılı bir temsilcisi oldu. Resimleri yerli ve yabancı birçok müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Osman Hamdi Bey, 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul Kuruçeşme'deki yalısında hayata gözlerini kapadı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanatçı çok kadro yok
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün stajyer sanatçı alımları, 6 yılın ...
Şoray onur ödülü aldı
Erzurum 5'inci Uluslararası Dadaş Film Festivali'nde onur ödülü Türk sinemasının ...
Şoray’dan dadaşlara övgü
Erzurum'da düzenlenen beşinci Uluslararası Dadaş Film Festivalinin Çifte ...
 
Mağara turizminden yararlanamıyoruz
Maden Köprübaşı Beldesi'ndeki Elmalı Dağı'nda bulunan mağara, sarkıtları, ...
Türk Kültürü dünyaya örnek
Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Kuzey Batı Türk Lehçeleri ...
A.Ü. kampusünde ‘Senfonik Akşam’ yaşandı
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Erzurum’da konser verdi.
 
Göreç Onur Ödülü alacak
Türk sinemasının ilk fantastik filmi sayılan ve 1970 yılında çekilen ...
Dev sanat organizasyonu başlıyor
Erzurum’da Dadaş Film tarafından geleneksel olarak düzenlenen 5. Uluslararası ...
Erzurum Osmanlı Figürleriyle süslenecek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nce 2.’i gerçekleştirilen Uluslararası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva