İHSAN KUMRU(GHA) – Erzurum’da faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’ne bağlı illerdeki sağlık çalışanları eğitim kampına alındı.
Türkiye’de, aralarında Erzurum’un da bulunduğu 9 ilde faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü, sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme eğitimlerine başladı.
//EĞİTİM ÇALIŞMALARINA 13 İL KATILIYOR
Bölgedeki 13 ilin bağlı bulunduğu koordinatörlük, Erzurum’daki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının ardından bölgenin diğer illerine açılarak, sağlık çalışanlarını bilgilendirmeyi planlıyor. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren birimin Koordinatörü Dr. Aslı Kara, organ ve doku nakli konusunda belirlenen hedeflere ulaşabilmek için eğitime büyük önem verdiklerini söyledi.
//KARA EĞİTİM ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Bilinçlendirme çalışmalarına sağlık çalışanlarından başlayarak, Erzurum’da eğitim toplantıları düzenlemeye başladıklarını kaydeden Dr. Kara, “Koordinatörlüğümüz sorumluluk alanı içerisinde 13 il bulunuyor. Bu illerin tamamındaki hastanelerde bu alanda görev yapan sağlık çalışanlarımızı periyodik aralıklarla organ ve doku nakli konusunda bilgilendireceğiz.” diye konuştu. Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’nin sağlık çalışanlarıyla eğitimlere devam eden Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’nün, organ nakli konusunda farkındalık ve bilinç oluşturuluncaya kadar bu çalışmaları sürdüreceğini dile getiren Dr. Aslı Kara, “Eğitim çalışmaları tüm bölgeyi kapsayacak şekilde yürütülecek. Eğitim faaliyetleri tamamlandıktan sonra; yapılacak yeni plan ve programlarla eğitimlere devam edeceğiz.” dedi.
//ORGAN BAĞIŞI YETERSİZLİĞİ
Türkiye’de organ ve doku nakli konusunda arzu edilen seviyenin yakalanamadığına dikkati çeken Dr. Kara, en fazla duyulan organ ihtiyacının karaciğer ve böbrek olduğuna işaret ederek, bu ihtiyacın da, ancak bağışla giderilebileceğini ifade etti. Organ bağışlamanın, bilinçle ilgili olduğunu, bu sürecin de, hasta ve sağlık çalışanı şeklinde iki aşamadan oluştuğunu vurgulayan Dr. Kara, “Vatandaşı yeteri kadar bilgilendirebilecek düzeyde bilgi ve eğitim sahibi bir sağlık çalışanı, bağış konusunda yaşanan sıkıntıları rahatlıkla ifade edebilir ve organ bağışının önemini çok daha iyi anlatabilir kanaatini taşıyoruz. Bu nedenle eğitimlere sağlık çalışanlarından başlayarak; faaliyetlerimizin geri dönüşüm sürecini hızlandırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Koordinatörlüğe bağlı hastanelerde, ölüm ya da hastanın kendi isteği üzerine bulunulacak organ bağışlarıyla kendilerinin ilgilendiklerini ifade eden Aslı Kara, ihtiyacı olana organ bağışlamanın, bir insanı yeniden yaşama döndürmekle eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.