İspir ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan 90 haneli Köç köyünde yaşayan vatandaşlar, Koç Köyü Dayanışma ve Güzelleştirme Derneğinin de desteğiyle köy içindeki yola 2 bin 500 metrekare granit taş döşedi. Köydeki vatandaşlar, 30 kilometrelik yayla yolunun yapımı için 40 bin YTL harcarken, 1960'lı yıllardan başlayarak bugüne kadar, köye gidiş yolundaki 12 köprüyü de kendi imkanlarıyla yaptı. Köylüler ayrıca, 1965 yılında ilk kez içme suyu şebekesini inşa ederek, 1982 yılında da mini bir elektrik santrali kurdu.
HERŞEYİDEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞ
Köy Muhtarı Erdoğan Tatar, , köylerinde şu anda 90 hanenin bulunduğunu belirterek, aralarındaki birlik ve beraberlik duygusunun ortaya güzel sonuçlar çıkardığını söyledi.
Tatar, şunları kaydetti: ''Her şeyi devletten beklemek doğru değil. Bu doğrultuda kendi yolumuzu ve köprümüzü kendimiz yaptık. Köyümüzden sadece İstanbul'da 300 hane yaşıyor. Göç etmelerine rağmen köylerini unutmuyorlar. Sürekli bize ve çalışmalarımıza destek oluyorlar. Ortaya güzel sonuçlar çıkıyor. Yaptığımız işlerin beğenilmesi de bizleri sevindiriyor.''
KÖY İÇİ ÇAMURDAN KURTULDU
Tatar, köy içindeki yolun çamurlu olmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu ve bunun üzerine harekete geçtiklerini belirterek, 2006 yılında Koç Köyü Dayanışma ve Güzelleştirme Derneğinin de desteğiyle 100 bin YTL harcanarak, yola 2 bin 500 metrekare taş döşendiğini söyledi.
Yol yapımında köylülerin çalıştığını belirten Tatar, ''bunun yanı sıra köyümüzün 30 kilometre uzaklıkta bulunan yaylasının yolunu da 40 bin YTL harcayarak yaptırdık. Devletimiz iş makinesi verdi. İş gücü ve mazot giderini biz karşıladık. Sonuçta yaylamıza da rahat bir ulaşım imkanı bulduk'' diye konuştu:
İÇME SUYU ŞEBEKESİ YAPIMI
Tatar, 1965 yılında kendi imkanlarıyla ilk kez 4 kilometrelik içme suyu şebekesini yaptıklarını, şebekenin 2008 yılına kadar ihtiyaçlarını karşıladığını ifade ederek, ''devletimiz içme suyu şebekesini bu yıl yeniledi. Şebekemizin uzunluğu 6 kilometreye çıktı. Bu şebekenin 2 kilometrelik kısmını da biz yine kendi imkanlarımızla yaptırdık. Bunun için 10 bin YTL harcadık. Kaymakamlığımıza bize sağladığı destek nedeniyle de teşekkür ediyoruz.''
MİNİ ELEKTRİK SANTRALİ
Tatar, köylerinden yıllar önce ayrılan iş adamı Mehmet Polat'ın katkılarıyla, 1982 yılında, köyden geçen ''Koç Nehri'' üzerine kurulan mini hidroelektrik santrali sayesinde elektrik ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti. Kurulan mini santral sayesinde elektriğe de para vermediklerinin altını çizen Tatar, hedeflerinin söz konusu santralin kapasitesini büyütüp, çevre köylere de destek sağlamak olduğunu anlattı.
''YABANCILAR ŞAŞIRIYOR''
Tatar, köylerindeki çalışmaların görenleri şaşırttığını belirterek, ''Köyümüze gelen yabancılar şaşırıyor. Alışkın olmadıkları bir dağ köyüyle karşılaşıyorlar'' diye konuştu.
Çocuklarını da birlik ve beraberlik ruhuyla büyüttüklerini bildiren Tatar, ''dedelerimizle başlayan, babalarımız ve bizlerle süren dayanışma ruhunu çocuklarımıza da aşılıyoruz, çünkü köyümüzün en belirgin özelliği dayanışma ruhumuz'' dedi.