Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Nimet Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Emrah Savur’un yanı sıra ilçedeki ilköğretim ve lise okul müdürleri ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimi öğretmenleri katıldı.
ŞİDDET OLAYLARININ KAYNAKLARI
Okullarda meydana gelebilecek şiddet olaylarının ders, öğretmen ve aile kaynaklı olabileceğine dikkati çeken İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Nimet Doğan, “Okullarımızda eğitim ve öğretim gören çocuklarımızın şiddete maruz kalmalarını asgariye indirebilmek, büyük ölçüde bizlerin elindedir. Şu unutulmamalıdır ki, şiddet şiddeti doğurur. 2006 yılından itibaren hemen tüm okullarımızda hizmet vermeye başlayan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık biriminin ana görevi ve hedefi öğrencilerdir. Öğrencilerin yaşadığı fiziki ve ruhsal değişikliklerin gözlemlenmesi ve normal dışı davranışların sebep ve sonuçlarının takibi oldukça önemlidir. Öğrenciyi kuşatan olumsuz çevre şartlarının öğrenciden uzaklaştırılması ile sağlıklı ve sorunsuz bir nesil yetiştirilmesi ancak mümkün olabilir” dedi.
Öğrencinin öğrenciyle, öğrencinin öğretmenleriyle ve öğrencinin dış dünya ile kuracağı ilişkinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin önemine değinen Doğan, bu konuda okul-aile birliklerinin daha bir işlerlik kazanması gerektiğini belirtti.
ÖĞRETMENLERE ÇAĞRI: ÖĞRENCİLERİNİZİ GÖZLEMLEYİN
İlçe Emniyet Müdürü Emrah Savur’un Oltu’daki son 5 yılı irdeleyen istatistikî bilgilerle açıklık kazandırdığı “Okullarda meydana gelebilecek şiddet olaylarının engellenip, önlenebilmesi” konulu toplantıda ilçe genelinde yaşanmış olaylara dikkat çekildi.
Öğretmenlere hitaben “Öğrencilerinizi gözlemlemelisiniz” diyen Savur, ellerindeki veriler ışığında ergenlik yaşına girme sürecinin başlangıcı olan 7 ile 8’inci sınıflarda ciddi sorunların baş gösterdiğini kaydetti.
OKUL-EMNİYET İŞBİRLİĞİ
Bu yaşlarda daha fazla ilgi ve alaka görmek isteyen öğrenciler üzerinde yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Müdür Savur, özellikle okul idareleriyle emniyetin koordineli bir şekilde çalışmasının önemine değinerek, “Bu dönemde gençler, -kimse beni anlamıyor- şeklinde bir yakınma içerisine giriyor. Elbette, TV ve internetin de bu gelişme ve değişim sürecinde olumsuz etkilerinin olduğu düşünüldüğünde ebeveyn ve öğretmenlerin işinin bir hayli zor olduğu ortadadır. Sonu; cinsel, fiziksel ve ruhsal yıkımlara kadar giden şiddet faktörlerinin boyutu ne olursa olsun ortadan kaldırılması, önlenebilmesi kaçınılmazdır. Gençler, maalesef bu yaşlarda hep ellerinde olanı değil de, olmayanı düşünüyor, istiyor. Sonuçta, ne kadar polisiye tedbir alınırsa alınsın, bu tür şiddet olaylarının önüne geçilebilmesinin tek ve belki de en etkili yolu eğitimdir.” şeklinde konuştu.
“ŞİDDETİ, ADLİ VE İDARİ BOYUTA GELMEDEN ÖNLEMEK MÜMKÜN”
“İnsanın olduğu her yerde suç olacaktır” diyen Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise, eğitimin üç önemli ayağı olan öğrenci-öğretmen-veli ilişkilerinin iyi bir şekilde çalışması halinde suç oranının da düştüğüne vurgu yaptı. Oltu’nun bulunduğu konum itibariyle eğitim alanında bir cazibe merkezi olduğunu aktaran Kaymakam Yaran, “Nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçemiz, günlük giriş-çıkışlar göz önünde bulundurulduğunda 40 bine yakın devamlı aktif bir topluluğa hitap ediyor. Hemen tüm okulların yer aldığı Oltu’da, yatılı olarak eğitim-öğretimlerini sürdüren öğrencilerin kontrolü daha kolay iken diğer okullarda ise öğrencilerin birebir kontrol altında tutulması bir hayli zor. Ancak bu mümkün olmaz anlamına da gelmiyor. Herkesin üzerine düşeni yapması halinde bu tür şiddet olaylarının ve olumsuz durumların direkt idari ve adli boyuta girmeden önüne geçilebileceği de bir gerçek. Okullarımızdaki rehberlik birimleri ve okul-aile birliklerinin konunun üzerine ciddiyetle eğilmeleri şart.” diye konuştu.