ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Polis Özel Harekât 42 yıldır görev başında
Polis Özel Harekât 42 yıldır görev başında
Sağlık çalışanları Gazze için yürüdü
Sağlık çalışanları Gazze için yürüdü
Güzelova yolunda kaza: 1 yaralı
Güzelova yolunda kaza: 1 yaralı
Short Trackta Türkiye Şampiyonası heyecanı
Short Trackta Türkiye Şampiyonası heyecanı
Olur’da ağaçlar mevsimi şaşırdı
Olur’da ağaçlar mevsimi şaşırdı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
21 Eylül 2008 Pazar - 22:18

Modern Tıp, Ailelerin Hizmetinde…

Her altı çiftten biri doğal yollarla çocuk sahibi olamıyor. Bu çiftler için tıp birçok olanak sunuyor.

Modern Tıp, Ailelerin Hizmetinde…

Mikroenjeksiyon ve tüp bebek yöntemleri ise, bunların en önemlileri arasında bulunuyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, tüp bebek yönteminin, çiftin her ikisine ait üreme hücreleriyle vücut dışı koşullarda döllenme işlemini gerçekleştirmek şeklinde tanımlandığını söyledi. 
Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücrelerinin vücut sıcaklığındaki uygun bir ortamda 48 saat bekletildiğini anlatan Kadanalı, “Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşmaktadır. O zaman bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılmakta ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilmektedir. Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir kateter ile yerleştirilmekte ve bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50’sinde gebelik oluşmaktadır. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanmakta ve tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40’ında çocukları olabilmekte, bu oran birçok uygulama sonucu % 70–80’lere çıkabilmektedir. Geri kalan % 20-30’luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamamaktadırlar” dedi.
TÜP BEBEK UYGULAMASI

Tüp bebeğin, klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi şekli olduğunu, erkek (sperm) ve dişi (yumurta) döl hücrelerinin laboratuar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların, rahme transferi ilkesine dayandığını vurgulayan Prof. Dr. Kadanalı, “Laboratuar koşullarında gerçekleştirilen döllenme, kendiliğinden (in vitro fertilizasyon) ya da insan eliyle, tek yumurta içine tek sperm verilmesi ile (mikroenjeksiyon) sağlanır. Tüp bebek, önceleri enfeksiyon veya cerrahi işlem sonucunda tüplerinde kalıcı hasar oluşan kadınlarda uygulanmaya başlanmış, kısa bir süre sonra ise, kısırlığa yol açan diğer nedenlerin tedavisinde de kullanılır olmuştur. Bugün, endometriosis, nedeni açıklanamayan kısırlık olguları ve erkeğe bağlı kısırlıkta tüp bebek yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınmaktadır” şeklinde konuştu.
TÜP BEBEK YÖNTEMİYLE DÜNYAYA GELMİŞ YÜZBİNLERCE BEBEK VAR

Tüp bebek yöntemlerinde kadının yumurtalıklarının uyarılmasının sağlandığını anlatan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, yumurtalıkların uyarılmasının amacının, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmek olduğunu dile getirdi.  Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) gebelik şansını artırdığını bildiren Kadanalı, “Rahime bir embriyo yerleştirildiğinde gebelik oranları yaklaşık %10, üç embriyo yerleştirildiğinde ise %40–50 civarındadır” dedi.

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocukların, sağlık ve fiziki yetkinlik açısından normal yollarla meydana gelen gebeliklerden elde edilen çocuklar arasında hiçbir fark bulunmadığını vurgulayan Kadanalı, uygulamayla ilgili olarak bazı yanlış halk inanışlarının bulunduğunu, bu inanışların da zaten tarihe karışmak üzere olduğunu ifade etti.

Tüp bebek yönteminin, modern tıbbın anne ve babalar için sunduğu bir mucize olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sedat Kadanalı, söz konusu yöntemin Erzurum’da da yıllardır uygulandığını kaydederek, isteklilere bu anlamda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dikkat 'Mevsim' Değişiyor..!
Eylül ayıyla birlikte Erzurum’da gece ve gündüz hava sıcaklıkları arasındaki ...
Prof. Dr. Yıldırgan Göreve Başladı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastaneleri Başhekimliği ...
Sıcak Havalara Aldanmayın
Mevsim geçişlerinin yaşandığı ve sürekli sıcaklık değişiminin görüldüğü ...
 
Aşkale'de Şarbon Karantinası Sürüyor
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, , Aşkale ilçesine bağlı Ortabahçe köyünde ...
Organ Nakli İle Hayata Döndüler
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde, ...
Deprasyonda Artış
Erzurum Özel Şifa Hastanesi Psikiyatri Polikliniği’nden Psikiyatrist Dr. ...
 
Siyah Cübbe Tarihe Karışıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘imamların’ imajını değiştirmek için harekete ...
Hijyen, Yaşamın Temel Şartı
Sebze ve meyvelerin temizlenmeden tüketilmesi halinde bakterilerin rahatça ...
Sağlık Bakanlığından Yeni Bir Atılım
Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’da yaptırılan Acil Sağlık Hizmetleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dünya cehennemi yaşamak isteyen kıyas yapsın
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Aşığın gözünden bakabilmek
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Meşhur 5 Yasaya bir de buradan bakın!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva