SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Matbaacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Erzurum esnafının yüzde 65'inin mali sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, özellikle matbaacıların zor günler geçirdiğini söyledi. 2011 Kış Oyunları'na 3 ay gibi bir zaman kala çok basit işlerin dahi dışarıda yapıldığına dikkat çeken Karaca, yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
//ESNAF KIRGIN
Üniversite şehri olmasına rağmen matbu işlerden bir fayda görmediklerini ifade eden Karaca, “50 bin kişilik bir üniversitemiz olmasına rağmen, dergi, kitap, bülten gibi işler son sistem fotokopi makinelerinde yapılıyor. Erzurum matbaacılarına yalnızca bir kapak yapma işi düşüyor. Bunun yanında 2011 gibi bir organizede Erzurum matbaacısı tek bir iş almış değil. En basit broşürler bile diğer şehirlerde yaptırılıyor. Ankara'dan sonra teknolojik alanda en büyük yatırımların Erzurum'da olmasına rağmen, maalesef yine baskılar şehir dışında yapılıp geliyor. Organizeyi Erzurum yapıyor, piyasadaki işler dışarıda yapılıyor. Yüzde 65'i sıkıntı içerisinde olan Erzurum esnafı, 2011'den üzülerek söylüyorum ki, umudunu kesmiştir. Şimdiye kadar yapılan işlerin yüzde 10'u bile şehrimizde yapılmamıştır. Ayrıca sicil affının yürürlüğe girmesine rağmen halen daha bankalar bu konuda bir çalışma yapmamıştır. Piyasadaki sıkıntı yüzünden esnafımız kredi kartı, çek, senet ödemelerini yapamamış, dolayısıyla sicili lekelenmiş, kredi kullanamamıştır. Sicil affı esnafımızın yüzünü güldürecektir.” dedi.
//VAKIFLAR HAYIR İŞLERİYLE UĞRAŞSIN
Bazı vakıf ve hayır kuruluşlarının hiç alakaları olmadığı halde takvim, imsakiye ve kartvizit gibi işleri alarak yine dışarıdan anlaştıkları matbaalara yaptırdıklarına dikkat çeken Matbaacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Herkes alanında uzman olduğu işlerle uğraşsın, matbaacı baskısını yapsın, vakıf ve külliyeler de hayır işleriyle uğraşsın. Ne anlarlar takvimden, matbu evraktan!” diye konuştu.
Söz konusu kesimin kayıt dışı olduğu gibi devlete tek kuruş vergi vermediğini dile getiren Başkan Karaca, “Bakıyorsunuz çantayı almış eline özellikle bugünlerde yılbaşına az bir zaman kala, çıkmış piyasaya dini duyguları istismar ederek, takvim siparişleri alıyorlar. Bu kişiler Ramazan ayında imsakiye, normal günlerde de kartvizit ve buna benzer işleri piyasadan topluyorlar. Peki, vergi veren, eleman çalıştıran matbaacılar ne yapsın? Bu kayıt dışı durum sadece bizlerin takibiyle çözülmüyor. Devlet yetkililerinin de olaya müdahale etmelerini bekliyoruz” dedi.
//ORGANİZE MATBAACILAR SEKTÖRE CİDDİ ZARAR VERİYOR
2009 yılında Ankara'da kurulan Türkiye Matbaacılar Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Hikmet Karaca, federasyon olarak sıkıntıları gerekli mercilerle görüştüklerini söyledi. Bu konuda federasyonun çok titiz çalıştığını ifade eden Başkan Karaca, “Sorunları bakanlık düzeyinde masaya yatırıyoruz.” diye konuştu.
Organize matbaacıların Türkiye'nin birçok ilinde şube açtığını dile getiren Karaca, “Organize matbaalar merkezi sektörde büyük payları alıyor. Bazı organize matbaalar 9. şubesini açıyor. Bu sektör kağıdı Çin'den çok ucuza bizim piyasadan aldığımız fiyatın 5 ile 6 kat altında alıyor. Böyle olunca baskıyı da Çin malı kağıda ucuza yapıyor. Federasyon olarak bu konuyu yakından takip etmekteyiz. Organize matbaaları ve vakıfların yapmış olduğu işleri Maliye Bakanlığı ve sanayi ticaret bakanlığıyla görüştük. Özellikle kayıt dışı çalışanları kayıt altına alınması konusunda çalışmamız var. Ayrıca Çin'den getirilen ucuz kağıt ve kırtasiye malzemelerinin de piyasaya ciddi darbe vurduğunu belirttik. Biz her zaman söylüyoruz; ticarette küçük kalarak büyümek mümkün değildir. Bu yüzden esnafımızı bir araya getirip, sunulan tüm imkânlarda yararlanmalarını sağlayacağız. Ekonomik düzende yer alan pastadan adil dağıtım yapılmasına ve paylaşılmasına ihtiyacımız var. Paylaştıkça yaşam koşulları iyileşir, hayat standardımız yükselir. Dolayısıyla artan kazanç vergi, SSK gibi birçok kalemde ödeme gücümüzü de artırır. Adil gelir dağılımı, kazanç, huzur ve tahsilâtın ödenmesini kolaylaştırır. Bu da hem esnafımıza hem de devletimize yansır.” şeklinde konuştu.