“5604 sayılı 2010 Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Kanun”un, 28 Mart 2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akal, 2010 Yılı Mali Tatili’nin 01 Temmuz 2010 Perşembe günü başladığını, 20 Temmuz 2010 Salı günü akşamı da sona ereceğini kaydetti.
//AKAL MÜKELLEFLERİ UYARDI
Erzurum’da 160 muhasebe bürosunda 14 bin vergi mükellefinin işleminin yapıldığını anlatan Zeki Akal, Mali Tatil’e rastlayan yükümlülüklerin ne şekilde uygulanacağına dair bilgiler de verdi. Akal, “Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin, ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, Vergi ve kesilen cezalara karşı talep edilecek uzlaşma ve ceza indirim taleplerine ilişkin başvuru süreleri, İkmale Re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükellefin uzlaşma talep etme veya cezada indirim istemesi vergi/ceza ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren 30 gündür. Süre sonunun Mali Tatile rastlaması halinde Bu süre de yine 27 Temmuz tarihine uzayacaktır. Uzlaşma sonucu ödenmesi gereken tutarların Mali Tatil dönemine denk gelmesi halinde, ödeme süresi mali tatilin sona erdiği 20 Temmuz tarihinden itibaren 7 gün sonrası, yani 27 Temmuz olacaktır.” diye konuştu.
//MUHASEBE KAYIT SÜRELERİNİN MALİ TATİL’DEN ETKİLENME DURUMU…
Mali Tatil’e rastlayan muhasebe kayıt sürelerinin ne şekilde uygulanacağını da anlatan Başkan Zeki Akal, “Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar. Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz. Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar. Bunun dışında Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmayacaktır. İthalde alınan K.D.V. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Kaynak Kullanımı Destekleme fonuna ilişkin bildirim ve ödemeler hakkında Mali Tatil hükümleri uygulanmayacak olup, sayılan bildirim ve ödemeler her zaman olduğu gibi kanuni süresinde yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.