ERZURUM(GHA) – Şap hastalığı yüzünden Erzurum’a hayvan giriş çıkışlarına yasak getirilmesi, göçerler tarafından yürütülen hayvancılık faaliyetlerini yeniden tartışmaya açtı. Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpınar, Şap hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde genellikle göçerlerin bulunuyor olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.
//ŞAP GÖÇERLERİN BULUNDUĞU YERLERDE
Erzurum’daki yerli yetiştiricilerin sadece yüzde 15’lik kısmına ait hayvanların hastalıktan etkilenen kesimi oluşturduğunu anlatan Akpınar, geri kalanların da, göçerlerden müteşekkil olduğunu kaydetti. Akpınar, “Göçerlerin olduğu yerlerde hastalığa daha sık ve yoğun bir biçimde rastlanıyor oluşu, hayvan hareketlerinin sürece nasıl bir katkıda bulunduğunu göstermeye yetiyor. Bu da demek oluyor ki, Erzurum’a Şap hastalığı dışarıdan gelen hayvanlar tarafından taşındı. Zaman içerisinde de bölgede yetiştiricilik yapan çiftçilere ait hayvanlara da bulaştı.” diye konuştu.
//BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI
Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak, bu durum karşısında hemen harekete geçerek üyelerle birebir temas kurduklarını anlatan Başkan Akpınar, yetiştiricilerin hastalığa karşı bilgilendirilmesi başta olmak üzere, hastalığın tedavi sürecine ilişkin olarak da, çeşitli anlatımlarda bulunduklarını dile getirdi. Bu konuda hassasiyet sahibi olduklarını ve üzerinde durmaya devam edeceklerini anlatan Akpınar, “Şap hastalığının hayvancılık ve doğal olarak ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini anlattığımız yetiştiricilerimizden, hasta olan hayvanlarını bir an önce tedavi ettirmelerini istiyoruz. Bu süreç içerisinde bizden istenen her türlü danışmanlık ve teknik hizmeti de sunuyoruz.” diye konuştu.
//YETİŞTİRİCİLERİN YÜZDE 15’İ, HASTALIKTAN OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENDİ
Erzurum’da şap hastalığı tespit edilmesinin ardından Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne üye tüm yetiştiricilerle irtibat kurduklarını ve hayvan varlığıyla sağlık durumları hakkında kapsamlı bilgi aldıklarını anlatan Akpınar, “Yaptığımız bu araştırmada gördük ki, birliğimize üye olan yetiştiricilerden sadece yüzde 15’inin hastalıktan olumsuz yönde etkilenme durumu var. Bu da hastalıkla mücadele noktasında yoğunluğun göçerlere verilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Biz bu bağlamda kendi üyelerimize yönelik olarak her türlü mücadele yöntemini izleyeceğiz. Kamu kurumlarımız da, göçerler ve şehirdeki hayvan hareketlerini izleme noktasında üzerlerine düşeni yapmalılar. Çünkü hayvancılık Erzurum’da son yıllarda çok büyük kan kayıpları yaşadı. Bu bir de hastalıklar yüzünden verilecek kayıpları eklemeyelim.” dedi.