MÜTEŞEBBİSİN YATIRIM MÜCADELESİ SÜRÜYOR
Erzurumlu müteşebbis Abdullah Büçge, 5084 sayılı Teşvik yasası'ndan faydalanarak kuracağı organik süt üretim tesisine ''yer tahsisi yapılmaması'' nedeniyle yargıya gitti.
MÜTEŞEBBİSİN YATIRIM MÜCADELESİ SÜRÜYOR
Erzurumlu müteşebbis Abdullah Büçge, 5084 sayılı Teşvik yasası'ndan faydalanarak kuracağı organik süt üretim tesisine ''yer tahsisi yapılmaması'' nedeniyle yargıya gitti.
Büçge, yaptığı açıklamada, olayın gelişimini anlattı. Büçge, Erzurum'un Aşkale ilçesi Kandilli beldesinde askeriyenin terk ettiği arazi ve binalarda organik süt üretimi yapmasına dönük kendisine gelen teklifi üzerine, Teşvik Yasası'ndan faydalanarak yatırım yapmak için hazırladığı projenin, gerekli kurumlar tarafından kabul edildiğini hatırlattı.
Teşvik Yasası'ndan yararlanılması için oluşturulan komisyonun da, askeri bina ve arazilerinin şirketine devrine karar verdiğini anlatan Büçge, ''Valilik Komisyonu, bir milyon 587 bin metrekare alanı 5084 Sayılı Kanun kapsamında bedelsiz yatırım yeri olarak şirketimize tahsisine uygun buldu'' diye konuştu.
Geri kalmış yörelerinin kalkındırılması için çıkarılan Teşvik Yasası'ndan faydalanarak tahsisi uygun görülen arazinin şirkete devrine için Maliye Bakanlığı'nın onayına sunulduğunu anlatan Büçge, şunları söyledi:
ONAYA GİTTİ, SORUNLAR BAŞLADI
''Teşvik Yasası'ndan faydalanarak yöremiz çiftçisinin sütünü değerlendirmek ve 25-30 kişilik istihdam yaratmak için giriştiğimiz yatırım çabası boşa çıktı. Maliye Bakanlığı önce yem bitki üretimi yapacağımız alanlarının kiralanmasına karar verdi. Biz de 33 bin YTL'den uzun vadeli kiralanması yönündeki kararı kabul ettik. Fakat bir süre sonra bize tahsisi öngürülen arazi ile üzerindeki binaların ihaleye çıkarıldığını ve bir köy kooperatifi tarafından kiralandığın öğrendik.''
İNEKLER ELDE KALDI
Yatırım için tahsisi öngürülen arazi ve binalarının kendilerine verileceği yönünde görüşler üzerine 200 adet kültür ırkı inek ile yem bitkisi üretimi için de traktör, kepçi ve tohumluk aldığını anlatan Bükçe, organik süt üretimine başlamak için ilk hamlede 1 milyon YTL'lik yatırım yaptığını anlattı.
Teşvik Yasası kapsamında istediği bölgenin kendilerine verilmemesi üzerine, aldığı inekleri Tortum ilçesinde kiraladığı yaylaya götürmek zorunda kaldığını kaydeden Büçge, şöyle devam etti:
''Kapalı mekanda ve hijyen ortamda bulunması gereken hayvanlardan 10'u öldü. Geri kalanlarda ise şap hastalığı oluştu. 3 milyon YTL'lik yatırım yapmayı öngördüğümüz ve bölge için çok önemli olan yatırıma dönük harcadığım bir milyon YTL lira heba oldu.''
Yaşadığı sorunlara karşılık insanların bölgeye yatırım yapması için çağrılar yapıldığını, fakat bürokratik engellerin aşılamadığından yakınan Büçge, ''Bana yapılan haksızlığın giderilmesi için yargıya gittim. Bir köy kooperatifine verilen bölgenin şirketimize verilmesi için, Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtım'' şeklinde konuştu.
ETSO BAŞKANI CİNDİLLİ:
“Erzurum’un kalkınması yolunda yılmamalıyız”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindeli yatırımcı Abdullah Büçge'nin yaşadığı sorunları bildiğini ifade ederken, bu tür zorluklarla karşılaşan başka yatırımcılar da olduğunu, fakat zorluklara karşı havlu atılmaması gerektiğini söyledi.
Bu arada Erzurum'da 5084 Sayılı Yasa'dan faydalanan sadece 4 yatırımcı bulunduğunu anlatan Cindilli, ''Bunlardan biri realize edildi, diğerleri çalışmalarını sürdürüyor'' diye konuştu.
Geri kalmış yöreleri kalkındırmak için çıkarılan yasanın bölgeye birşey vermediğini anlatan Cindilli, ''Yasa birçok ilin kapsıyor. Yatırımcı Erzurum, Ağrı, Kars gibi iller yerine Düzce gibi illerde yatırım yapmak daha avantajlı geliyor. Bölgemiz için özel sektörel bazda teşvikler lazım'' dedi.