MURAT PAŞA CAMİSİ, 5’İNCİ ASRINA GİRDİ
Erzurum'da yaptırılan 2. Osmanlı camisi olarak bilinen Murat Paşa Camisi'nin inşaatında çalışan işçilerin camiden önce yaptırılan hamamda yıkanmadan işe başlamadıkları rivayet ediliyor. 2. Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından Kuyucu Murat Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan cami, plan ve mimari bakımdan kentte kendisinden sonra yaptırılan tek kubbeli camilere bir model olduğu biliniyor.
CAMİNİN ÖZGÜN BİR TARİHÇESİ VAR
Kare planlı camide ibadet mekanı 6 sütünün taşıdığı tek kubbeli mimarisiyle dikkat çekerken, caminin son cemaat yeri birbirine yuvarlak kemerle bağlanan 6 sütunun taşıdığı 5 küçük kubbeden oluşmakta. Taş mihrabı mukarnas süslemeli olan camin kapısı Erzurum yapılarında sık görülen taç kapı formlarından farklı olarak üç dilimli bir kemerle taçlandırılmış. Kemerin alınlığında da kitabe yer alıyor.
Tarihi caminin en önemli özelliklerinden birisi ise camiden bağımsız olarak bahçede yapılan tek şerefeli taş kaideli minaresi olarak gösteriliyor. Yapı içinde tromp ve kemer altlarındaki şerit halinde mukarnas dizileri yar almakta.
MİNARESİ CAMİDEN AYRI
Murat Paşa Cami'nin en ilginç özelliklerinden birisi ise minaresinin camiden bağımsız cami bahçesinde yer alması. Cami bitişiğinde yer alan İlhanlılar döneminde yapılan Ahmediye Medrese ve Mescidi'nin minaresinden istifade edildiği ve camiye minare yapılmadığı bazı tarihi kaynaklarda yer alıyor. Halk tarafından ''Güdük Minare'' olarak adlandırılan bu minarenin 1928 yılında şiddetli bir fırtına yıkıldığı yerine yenisinin yapıldığı biliniyor.
CAMİDEN ÖNCE HAMAM YAPILDI
1.Türkiye Büyük Millet Meclisinde Erzurum Milletvekili olarak yer alan Mehmet Nusret Som tarafında yazılan ''Tarihçe-i Erzurum'' adlı eserde, Murat Paşa Camisi ile ilgili ilginç bir rivayete yer veriliyor.
Caminin yanında yer alan hamamın cami inşaatına başlanmadan yapıldığı belirtilen eserde, caminin yapımında çalışanların her gün inşat çalışmalarına başlamadan önce hamamda yıkandıkları ifade ediliyor.