ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Bursalı Dağcılardan Uzundere’de zorlu tırmanış
Bursalı Dağcılardan Uzundere’de zorlu tırmanış
‘Devamsız İşler’ Keçiören sahnesinde
‘Devamsız İşler’ Keçiören sahnesinde
FB – Erzurumspor maçını Kayatepe yönetecek
FB – Erzurumspor maçını Kayatepe yönetecek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Nisan 2010 Perşembe - 03:51

MMO’dan yalıtım sorgulaması

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilcisi Nejmi Furunci, “Erzurum’daki binaların neredeyse tamamına yakınında yalıtım sorunu var.” dedi. Erzurum’da da, yalıtımı yapılmamış binalar ve yanlış uygulanmış ısıtma sistemleri nedeniyle enerji savurganlığı yaşandığını vurgulayan Furunci, ülke ekonomisinin zarardan kurtarılması ve sağlıklı bir çevre oluşturulabilmesi için binaların yalıtımının çok büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

MMO’dan yalıtım sorgulaması

//YALITIM BİLİNCİ GEREKLİLİĞİ
Bununla ilgili olarak “Bina Enerji Kimlik Belgesi ve Merkezi Isıtma Sistemi”ni zorunlu kılan “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği”nin çıkarıldığını hatırlatan Furunci, uygulanacak bu yönetmelikle, mevcut ve yeni yapılacak konutların yanı sıra otel, hastane, alışveriş merkezleri gibi tüm ticari ve hizmet amaçlı binalarda enerji tüketiminin en az yüzde 50 azaltılması ve yıllık 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
//SAĞLIKLI ÇEVRE VE YALITIM
MMO Erzurum İl Temsilciliği olarak, yönetmeliğin uygulamaya geçmesinin, ülke ekonomisi ve sağlıklı çevre yaratılması açısından enerji verimliliğine önemli kazanımlar getirdiğine inandıklarını ifade eden Furunci, “2008 yılı itibariyle; tükettiğimiz enerjinin yüzde 80’ini ithal eden bir ülkeyiz. Ülkemizde tüketilen toplam enerjinin yüzde 36’sı ısıtma, soğutma ve aydınlatma amaçlı olarak binalarda kullanılmaktadır. 28,3 milyon TEP (ton eşdeğeri petrol) tüketen binaların yıllık enerji maliyeti 14 milyar USD’yi aşmaktadır. Yönetmelik tam anlamıyla uygulandığı takdirde binalarda enerji tüketimi en az yüzde 50 azalacaktır. Bunun parasal değeri ise, yıllık 7 milyar dolar tasarruf demektir. Ayrıca sera gazı salımı da aynı oranda düşecektir. Mevcut durumumuzu değerlendirecek olursak; enerji savurganı ülke olduğumuz bir gerçektir. Hele Erzurum gibi, kışın ısınabilmek için oldukça yoğun bir enerjinin tüketildiği şehirlerde, bu yönetmeliğin sağlayacağı faydalar oldukça yüksektir.” diye konuştu.
//YENİ YÖNETMENLİK
Binanın yapısı ve konumuna göre değişmekle birlikte, ısı yalıtımı yapılmamış binada yüzde 30 ile 60 arasında ısı kaybı olduğunu vurgulayan Nejmi Furunci, bundan böyle bin metrekareden küçük müstakil yapılar dışında kalan yapıların tamamı için yalıtımın zorunlu hale geleceğini kaydetti. MMO’nun, temel konuları olan enerji verimliliği ve çevre konusunu yakından ilgilendiren BEP Yönetmeliği’nin hazırlanması sürecinde her aşamada yer alarak görüşleriyle Bayındırlık Bakanlığı’nın çalışmalarına katkıda bulunduğuna dikkati çeken MMO Erzurum İl Temsilcisi Furunci, yönetmelik ve uygulamalarına ilişkin kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, tasarımcı, uygulamacı ve işletmeci üyeleri ile olabilecek aksaklıklar veya yapılacak yanlışlıklarda ilgili mercileri uyararak, Genel Merkez’in de desteği ile bu konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’a basın ormanı kurulacak
BAYRAM KILINÇER (İHA) - Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü ...
Erzurumlunun yüzde 40’ı bekar
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Erzurum’da, 15 yaş ve üzerindeki 535 bin 76 kişilik ...
Bir babanın feryadı…
AYHAN TÜRKEZ/İHA/Erzurum’da 2 çocuğunun doktorların ihmali sonucu öldüğünü ...
 
A.Ü günceli tartıştı
AHMET AKBUGA/İHA/Erzurum'da yaklaşık 2 hafta önce annesinin ölüm haberi ...
Balıklı’da örnek çalışma
Rıdvan ÖLMEZ(CİHAN)- Erzurum'un Uzundere ilçesine bir hektarlık alan içerisine ...
Diş hekiminden 20’lik diş uyarısı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Yrd. Doç. Dr Gülengül Gürbüz, 20’lik dişlerin, hekim ...
 
Erzurumlu ailenin hazin sonu
Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı İncehıdır köyünde yıldırım düşmesi ...
Ertek başka, vatandaş başka söylüyor..
Erzurum’da ozonlama yapıldığının belirtilmesine rağmen musluklardan hala ...
“Erzurum’un büyük köy’den farkı yok”
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva