Gürbüz, Erzurum’da genellikle 20’lik dişlerden rahatsızlık duyulduğunu belirterek, ağrıya neden olmadıkça, 20’lik dişlerin ağızda kalmasının en doğru yol olacağını kaydetti. Ağız Diş Çene Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Gürbüz, “Yirmi yaş dişleri genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Bu dişler, ağızda en son çıkan ve en fazla soruna neden olan dişlerdir. Çenede yeterli alan olmadığı durumlarda 20 yaş dişleri tam çıkamaz; gömük, ya da yarı gömük kalır. Diş yüzeye çıkamadığı için kişiye rahatsızlık verir, kimi durumlarda yüzde ani şişliklere veya çenelerin kilitlenmesine yol açar. Şiddetli ağrılar, görülür. Bu sebeplerle sorun yaratan 20'lik dişlerin mutlaka kontrol edilmesi ve diş hekiminin uygun görmesi halinde çekilmesi önemlidir.” dedi.
//ZORUNLU OLMADIKÇA ÇEKTİRMEYİN
Yrd. Doç. Dr. Gülengül Gürbüz, 20 yaş dişinin çekilmesini zorunlu kılan sebepleri de sıraladı. Çürük, diş eti enfeksiyonu ve basınç ağrısı gibi durumlarla karşı karşıya kalınması halinde; çekim yöntemine başvurulabileceğini kaydeden Gürbüz, “Ortodonti, protez ve Kist oluşumu gibi nedenler de, 20’lik dişlerin çekilmesini zorunlu hale getirebilir. 20 yaş dişlerinin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. 20 yaş dişi eğer doğru pozisyonda sürüyorsa ve çevre dokulara zarar vermiyorsa, bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı sıkıntılar göz önüne alınarak, çekimine karar verilebilir. Çünkü diş arkındaki yer darlığı durumlarında, dişin sürmesi dişeti, kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.” ifadelerini kullandı.
//20’LİK DİŞLERİN YOL AÇTIĞI BAZI SORUNLAR
Öte yandan 20 yaş dişlerinin yer darlığı nedeniyle tam olarak süremediği durumda, yemek artıklarının da birikmesiyle iltihap odağı haline gelebileceğini vurgulayan Gürbüz, 20 yaş dişlerinin çeneleri açmada zorluk, ağrı, şişlik ve ağız kokusu yapabileceğini vurgulayarak, “20 yaş dişi civarında sürekli şişlik oluşan kişiler diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi ilgili yerden röntgen çekerek, dişin pozisyonu ve yer darlığı olup olmadığını kontrol eder ve diş çekim kararını verir. Yirmi yaş dişinin pozisyonu yatay konumdaysa diş dizisindeki diğer dişlere basınç uygulayarak, yanındaki diş kökünün erimesine, dişlerde ağrı oluşmasına sebep olabilir. Dişleri çapraşık olan kişilerde çapraşıklığın artmasına sebep olur.” şeklinde konuştu.
Bu gibi durumların dışında 20’lik dişlerin çektirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Gürbüz, Erzurum’da ise, herhangi bir ağrılı ya da sakıncalı durum olmamasına karşın, 20’lik dişlerin genellikle çektirilmek istendiğini ifade etti. Gürbüz, “İnsanlar bir kere şunu bilmelidir, ağızdaki tek bir adet diş, en az bir implant kadar değerlidir. Bu nedenle gerekmediği durumlarda diş çektirmemeli, diş korunarak, muhafaza edilmelidir.” diye konuştu.