Lise ve dengi okullarda yaşanan şiddet olaylarını Erzurum açısından değerlendiren Milli eğitim Müdürü Budak:
Okullarda sorun yok
İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Erzurum’da 6 yıl içerisinde okullarda 74 disiplin olayı meydana geldiğini belirterek, şiddet olaylarında Erzurum’da ciddi bir tehlike görülmediğini söyledi. İl Genel Meclisi Eğitim Komisyonu Başkan Vekili İhsan Akan ise, milli ve manevi değerlerden uzaklaştıkça şiddetin çeşit ve dozunun arttığını ifade etti.
ERZURUM TEMİZ
İl Genel Meclisi Ocak ayı 3. dönem 4. birleşim toplantısında, okullarda yaşanan şiddet olayları ele alındı. Meclis toplantısına katılan İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Erzurum’da okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için neler yapıldığı hakkında bilgi verdi. Erzurum nüfusunun yüzde 52’sinin 25 yaş altında olduğunu açıklayan Fevzi Budak, genç ve dinamik nüfusa sahip olduklarını aktardı. Budak, okullarda yaşanan şiddet olaylarının yönetici olarak kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayarak, bu sorunun ulusal bazda yaşandığını, çözümünde ulusal bilinçle sağlanacağını kaydetti.
ŞİDDET EĞİTİMLE ÇÖZÜLÜR
Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, okullarda yaşanan şiddet olaylarının eğitimle çözüleceğini vurgulayarak, “Çocuk doğuştan hiçbir kötü alışkanlığı beraberinde getirmez. Onları iyi bir şekilde eğitirsek, bilinçli birer vatandaş haline getiririz. İnsanlar birbirlerine iyi örnek olmuyorsa, çocuklardan iyi davranışlar sergilemeleri beklenemez. Sigara içen bir anne babanın çocuğunun sigara içmesi normaldir. Çocuklarımıza, gençlerimize iyi örnek olmalıyız. Nasihat vererek hiçbir çocuğu eğitemezsiniz.” dedi.
KAMERA SİSTEMİ KURULMALI
Okullarda yaşanan şiddet ve madde bağımlılığın önüne geçmek için Vali başkanlığında il eğitim komisyonunun kurulduğunu hatırlatan Fevzi Budak, komisyonda Erzurum’daki şiddet ve madde bağımlılığı konusunun masaya yatırıldığını belirtti. Budak, “Okul içinde ve önünde şiddetin önlenmesi için İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından seminerler verilmiştir. Okullarımızın tamamında rehber öğretmenler bulunmaktadır. Bu konuda herkes birbirine destek olmalıdır. Araştırmamıza göre, Erzurum’da 850 adet ruhsatlı kahvehane bulunuyor. Velilerimizden ricam, kahvehaneye bir gün gitmesinler, oraya verecekleri parayı okul idaresine vererek, kameralı sisteme geçilmesini sağlasınlar. Okullarda yaşanan şiddetin önüne geçilebilmesi için herkes elini taşın altına koymalıdır.” diye konuştu.
CİDDİ TEHLİKE YOK
İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Erzurum’da okullarda ciddi bir tehlikenin oluşmadığını da söyledi. Milli Eğitim Müdürlüğüne 6 yıl içerisinde 74 disiplin olayının bildirildiğine dikkat çeken Budak, yaşanan olaylarının çoğunun okul dışında meydana geldiğinin altını çizdi. Toplumsal hadiselere karşı tüm toplumun bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Budak, eğitim’in toplumsal bir görev olduğunu, her kuruma ve bireye bu konuda büyük görevler düştüğünü ifade etti.
AKAN: EĞİTİM POLİTİKASI YANLIŞ
İl Genel Meclisi Eğitim Komisyonu Başkan Vekili İhsan Akan, meclis eğitim komisyonu tarafından hazırlanan ‘okullarda şiddet’ raporunu meclise sundu. Hayatın her alanında olduğu gibi okullarda da şiddetin olmasının mümkün olduğunu belirten Akan, milli ve manevi değerlerden uzaklaştıkça şiddetin dozunun arttığını savundu. Akan, Toplumun yansıması olan eğitim kurumları toplumda meydana gelen en küçük dalgalanmadan etkilenmektedir. Yıllardır uygulanan yanlış eğitim politikaları ve toplumun değerlerinin yeni kuşaklara aktarılamaması, bireyi toplumda başı boş bırakıp şiddet ortamına sürüklemektedir. Günümüz Türkiye’sinde eğitimini en iyi şekilde tamamlayan bürokrat ve siyasiler görevlerini hakkıyla yapamadığı için birçok kurumun içerisi boşaltılmıştır. Bunun sonucunda sık sık uygulanan öğrenci afları, kalabalık sınıflar, ailelerin ilgisizliği, ailevi sorunlar, şiddet içeren yayınlar şiddetin giderek artmasına neden olmuştur.” dedi.
ARTİSTLER ÖRNEK ALINIYOR
İhsan Akan hazırlanan raporda ilginç bir konuya da parmak bastı. Akan, yapılan bir ankette öğrencilere ‘kendinize kimi örnek alıyorsunuz’ sorusunun yöneltildiğini, öğrencilerden alınan cevaplarda, Hülya Avşar ile Alpaçino’nun ön sıralarda yer aldığını açıkladı. Akan, başka bir araştırma hakkındaki sonuçları da açıklayarak, “Sigara içer misiniz sorusuna yüzde 72 evet, yüzde 27 hayır cevabı alınmıştır. Öğrencilerin yüzde 66’sı alkol kullanırken, yüzde 33’ü kullanmamaktadır. Yine öğrencilerin yüzde 65’i şiddet uygularken, yüzde 34’ü uygulamadığını belirtmiştir. En büyük sorunumuz ise, öğrencilerimiz ne yazık ki okuma alışkanlığı kazanmamıştır. Bu anlayışa sahip olan öğrencilerimizin suç işlemeye ne kadar açık oldukları ortadadır. Şiddet eğitim kurumlarımızda yeni ortaya çıkan bir durum değildir. Öğrenciler, anne babaların, öğretmen ve idarecilerin her zaman mağdurları olmuşlardır. Şiddetin önüne geçilebilmesi için, öğrencilere uzlaştırma bilincinin kazandırılması gerekmektedir.” diye konuştu.
AZALTILMASI YÖNDE ÇALIŞMA YAPILMALI
Eğitim Komisyonu Başkan Vekili İhsan Akan, toplumu şiddetten uzak tutmanın ilk aşamasının, şiddetin varlığını kabul etmek olduğunu açıkladı. Akan, raporunu şu sözlerle bitirdi: “İlköğretim okullarımızda masum sayılabilecek okul kavgalarının yerini, bıçaklı sopalı hatta silahlı kavgalar almıştır. Bu tür vakaların önlenmesi günümüz koşullarında çok zor bir durumdur. Şiddeti uygulayan her kim olursa olsun kesinlikle kınanmalı, bunlara karşı şiddete başvurmaksızın öğrenci eğitimle topluma kazandırılmalıdır. İnsan var oldukça şiddetin yok olmasına inanmak bir hayaldir. Ancak şiddetin mümkün mertebe azaltılması, insanların anlayışlı, sabırlı ve hoşgörülü, kısaca insanlık onuruna layık bir şekilde yaşaması eğitimle mümkün olduğu gibi, herkesin bu şekilde sorumluluk alması ile asgariye indirilmiş olur. Alınan bütün önlemlere rağmen şiddet önlenemiyorsa kendimizi yeniden hesaba çekmek ve uygulanan yöntemlerin yararlılığını gözden geçirmeliyiz.”.