MAKROME SANATI YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR
Yüzyıllar ötesinden bugüne kadar gelen düğüm sanatı olarak da nitelendirilen makromenin yaşatılması için kurs düzenlendi.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkeziyle yaptıkları iş birliği ile açtıkları makrome kursuna 15 kadının katıldığını söyledi.
Toplumsal eğitim amacıyla kurs düzenlediklerini kaydeden İspirli, ''Kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatmayı hedefliyoruz. Kursa katılan kadınlarımızın yapacakları makrome ürünleriyle ev ekonomilerine de katkı sağlayabilecekler'' diye konuştu.
Makrome kursunun 5 ay daha süreceğini sözlerine ekleyen İspirli, kaybolmaya yüz tutmuş sanatların açılacak kurslarla yaşatılabileceğini söyledi.
13. YÜZYILIN GÖZDE SANATI
Makrome kursunda usta öğretici olarak görev yapan Halk Eğitim Merkezi El Sanatları usta öğreticisi Sevgi İşler, makrome sanatının 13. yüzyılda altın çağını yaşadığını belirterek, ''Düğüm sanatı olan makrome 14. yüzyılda tüccarlar tarafından Avrupa'ya da taşınmıştır'' diye konuştu.
Makrome sanatı ile çanta, abajur, şapka, cüzdan, gazetelik gibi birçok eşyanın yapılabildiğini kaydeden İşler, ''İplik ve boncuklarla yapılan bu sanat dalının kaybolmamasını hedefliyoruz. Makrome sanatı ile bir çanta 6, cüzdan 5, gazetelik ise 15 YTL'ye mal oluyor'' dedi.