ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
TSK’dan nefes kesen tatbikat
TSK’dan nefes kesen tatbikat
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
HABERLER>GUNCEL
10 Ekim 2009 Cumartesi - 03:13

Köylülerin umudu boş çıktı

İHA/Erzurum’da, Haziran ve Temmuz aylarında görülen aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen tarımsal hasarlar, İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı.

Köylülerin umudu boş çıktı

 Erzurum’da, Haziran ve Temmuz aylarında görülen aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen tarımsal hasarlar, İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı.
Yağışların hasara neden olduğu köylerle ilgili olarak Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, İl Genel Meclisi üyelerinin görüşüne sunulurken, yağışlar nedeniyle karşı karşıya kalınan zararın, 2090 Sayılı Tabii Afetler Kanunu’ndan faydalanabilme şartlarının dışında kaldığı kaydedildi.
HASAR RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ
Erzurum İl Genel Meclisi, Ekim ayının son oturumu bugün gerçekleştirdi. Meclis Bakan Vekili İhsan Özdemir başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nde, Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan ‘hasar raporu’ görüşüldü.
Erzurum’da aşırı yağışlardan dolayı hasar oluşan köylerle ilgili olarak hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Turan Göl tarafından okundu. Tabii afetlerden hasar gören çiftçilere yapılacak olan devlet yardımlarıyla ilgili olarak bir takım kanun ve yönetmelikler bulunduğunu belirten Göl, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nda, tabii afetlerle ilgili bir risk grubunun oluşturulduğuna dikkati çekerek, bu risklere karşı ürününü sigortalattırmayan üreticilerin, söz konusu yardımlardan faydalanamayacağını kaydetti.
ERZURUM’DA ÜST DÜZEYDE HASAR YOK
Dolu, yangın, heyelan, fırtına, hortum, don ve depremlerin, söz konusu kanun kapsamındaki risk grupları arasında bulunduğunu aktaran Turan Göl, “Afet yardımlarından faydalanabilmesi için, üreticinin uğradığı hasarın, tarla, arazi, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları gibi tüm mal varlıklarının yüzde 40’ı oranında olması gerekiyor. 2090 Sayılı Tabii Afetler Kanunu hükümlerine göre, Erzurum’da aşırı yağışlardan zarar gören köylerin hiçbirisi, bahsedilen orana ulaşamıyor. Bu durumda devlet yardımlarından faydalanmaları da mümkün olmuyor.” dedi.
13 İLÇEDE İNCELEME
Tarım Komisyonu olarak, Erzurum’un 13 ilçesinde hasar gören köylerle ilgili olarak araştırma yaptıklarını kaydeden Başkan Turan Göl, hasar oranlarının ilçelere göre dağılımını da açıkladı. Çat’ta yüzde 5 olan hasar oranının, Oltu’da yüzde 25 olduğunu açıklayan Turan Göl, diğer 11 ilçedeki hasar oranlarını ise, şöyle aktardı: “Hınıs’ta yüzde 5 ile 10, Aşkale’de yüzde 5 ile 10, Aziziye’de yüzde 5 ile 10, Tortum’da yüzde 5-10, Uzundere’de yüzde 5 ile 10, Karaçoban’da yüzde 5-10, Karayazı’da yüzde 5, Tekman’da yüzde 5-10, Şenkaya’da yüzde 5, Yakutiye’de yüzde 5 ile 10 ve Köprüköy’de yüzde 5 ile 10.”
MECLİSİ ÜYELERİNİN “YÜZDE 40” TEPKİSİ
Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Hasar Raporu’ hakkında, İl Genel Meclisi üyeleri de görüş belirtti. Meclis üyeleri, tabii afetlerden faydalanabilmek için, karşı karşıya kalınan hasarın, üreticinin toplam mal varlığının yüzde 40’ını bulması gerektiği şeklindeki hükmünün haksızlık olduğunu dile getirerek, “Bir çiftçinin tabi afetler karşısında devletten yardım alabilmesi için illa da evini, arazisini, tarlasını, küçük ve büyükbaş hayvanlarını, traktörünü, çiftini ve çubuğunu sel sularının götürmesi mi gerekiyor?” diye konuştular.
Bu hususta yeni bir yasal düzenlemenin yapılması görüşünde birleşen İl Genel Meclisi üyeleri, söz konusu yasal düzenlemenin, kanun yapıcılar tarafından yeniden ele alınması çağrısında bulundular.
İŞTE ZARAR GÖREN KÖYLER
Öte yandan Haziran ve Temmuz aylarında görülen aşırı yağışların zarar verdiği köyler ve bağlı bulundukları ilçeler ise, şöyle:
“TEKMAN: Merkez, Yumaklı, Yiğitler, Akdamar, Alabayır, Karlıca, Gökoğlan, Kayaboğazı, Dalsöğüt, Çukuryayla , Hamzanlar, Kırıkhan, Kalaycı, Erence, Güzeldere, İncesu , Karapınar, Toptepe, Hürriyet Mahallesi, Işıklar, Beyköy, Mescitli, Susuz, Gümüşlük, Çevirme, Gündamı, Taşkesen, Dengiz, Katranlı, Gözlüce; ÇAT: Söbeçayırı, Karabey, Işkmlı, Çirişli, Timurtaş, Çimenözü, Haruhan, Yarmak, Bayındır; OLTU: Toprakkale, Çatalsöğüt, Damarlıtaş, Ünlükaya, Arslanpaşa Mahallesi, İğdeli, Bahçecik, Çamlıbel, Başaklı, Sağlıcak, Özdere, Yarbaşı, Tutmaç, Ballıca, İğdeli, Sarısaz, Yukarı Kumlu, Dağdibi; AŞKALE: Abdakcık ve Güllüdere, AZİZİYE: Merkez, Beypınarı, Kahramanlar; HINIS: Merkez, Akören, Bellitaş, Burhan, Cilligöl, Ovakozlu, Dağçayırı, Göller, Gürçayırı, Yeniköy, Erence, Parmaksız, Altınpınar, Acar, Alaca, Tanır, Çakmak, Akbayır; KÖPRÜKÖY: Geyikli, Merkez, Pekecik, Eğirmez, Kıyıkonak, Yukarı Söğütlü, Marifet, Ağcaşar TORTUM: İncedere, Yukarı Sivri, Çardaklı; KARAYAZI: Aydınu, Çaltılı, Tosunlu, Göksu, Abdurrahman, Çepi Hacıbayram, Üzengili, Bezirhane, Karaağıl, Karasu, Yeniköy, Kırgındere, A.İncesu, Alemdağ, Çavuş, Akarsu, Ulucanlar, Kapanlı, Yahya, Yolgören, Sancaktar, Çaltılı, Dündar,Alikülkel, Ağaçlı; KARAÇOBAN: Merkez, Dedeören, Budaklı, Binpınar, Burnaz, Çatalgül, Karmış, Bozyar; ŞENKAYA: Zümrüt, Kürkçü, Yanıkkaval, İçmesu, Sarıyar, Çatalelma, Esenyurt, Gaziler; UZUNDERE: Ulubağ Cevizli; YAKUTİYE: Dadaş, Çiftlik, Çayırca, ve Yerlisu.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş 2 ay daha bekleyecek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürü Ertek, Aziziye ilçesine ...
Çocuklardan barış mesajı
İHA/Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum’daki bir grup anaokulu ...
ASİMDER’den Sarkisyan Protestosu
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER), Ermenistan ...
 
TCDD kışa hazırlanıyor
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), bölgede kışa hazırlık ...
Karatepe göreve başladı
Kastamonu Doğanyurt Kaymakamlığından Erzurum Vali Yardımcılığı görevine ...
Tetik’ten provokasyon uyarısı
GHA/Erzurum Şehit Aileleri Derneği Başkanı Hatem Tetik, PKK’nın, son zamanlarda ...
 
Yaran veda turlarında
Yozgat Vali Yardımcılığı görevine atanan Oltu İlçe Kaymakamı Ömer Lütfi ...
İl Genel Meclisi toplandı
İl Genel Meclisi ekim ayı 3. toplantısını yaptı. Meclis'te iki üyenin ...
Aziziye’de sportif adım
Aziziye Belediyesi İlçe Kaymakamlığı'nın yanında bulunan 20 dönümlük alan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva