Erzurum’da, Haziran ve Temmuz aylarında görülen aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen tarımsal hasarlar, İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı.
Yağışların hasara neden olduğu köylerle ilgili olarak Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, İl Genel Meclisi üyelerinin görüşüne sunulurken, yağışlar nedeniyle karşı karşıya kalınan zararın, 2090 Sayılı Tabii Afetler Kanunu’ndan faydalanabilme şartlarının dışında kaldığı kaydedildi.
HASAR RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ
Erzurum İl Genel Meclisi, Ekim ayının son oturumu bugün gerçekleştirdi. Meclis Bakan Vekili İhsan Özdemir başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nde, Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan ‘hasar raporu’ görüşüldü.
Erzurum’da aşırı yağışlardan dolayı hasar oluşan köylerle ilgili olarak hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Turan Göl tarafından okundu. Tabii afetlerden hasar gören çiftçilere yapılacak olan devlet yardımlarıyla ilgili olarak bir takım kanun ve yönetmelikler bulunduğunu belirten Göl, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nda, tabii afetlerle ilgili bir risk grubunun oluşturulduğuna dikkati çekerek, bu risklere karşı ürününü sigortalattırmayan üreticilerin, söz konusu yardımlardan faydalanamayacağını kaydetti.
ERZURUM’DA ÜST DÜZEYDE HASAR YOK
Dolu, yangın, heyelan, fırtına, hortum, don ve depremlerin, söz konusu kanun kapsamındaki risk grupları arasında bulunduğunu aktaran Turan Göl, “Afet yardımlarından faydalanabilmesi için, üreticinin uğradığı hasarın, tarla, arazi, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları gibi tüm mal varlıklarının yüzde 40’ı oranında olması gerekiyor. 2090 Sayılı Tabii Afetler Kanunu hükümlerine göre, Erzurum’da aşırı yağışlardan zarar gören köylerin hiçbirisi, bahsedilen orana ulaşamıyor. Bu durumda devlet yardımlarından faydalanmaları da mümkün olmuyor.” dedi.
13 İLÇEDE İNCELEME
Tarım Komisyonu olarak, Erzurum’un 13 ilçesinde hasar gören köylerle ilgili olarak araştırma yaptıklarını kaydeden Başkan Turan Göl, hasar oranlarının ilçelere göre dağılımını da açıkladı. Çat’ta yüzde 5 olan hasar oranının, Oltu’da yüzde 25 olduğunu açıklayan Turan Göl, diğer 11 ilçedeki hasar oranlarını ise, şöyle aktardı: “Hınıs’ta yüzde 5 ile 10, Aşkale’de yüzde 5 ile 10, Aziziye’de yüzde 5 ile 10, Tortum’da yüzde 5-10, Uzundere’de yüzde 5 ile 10, Karaçoban’da yüzde 5-10, Karayazı’da yüzde 5, Tekman’da yüzde 5-10, Şenkaya’da yüzde 5, Yakutiye’de yüzde 5 ile 10 ve Köprüköy’de yüzde 5 ile 10.”
MECLİSİ ÜYELERİNİN “YÜZDE 40” TEPKİSİ
Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Hasar Raporu’ hakkında, İl Genel Meclisi üyeleri de görüş belirtti. Meclis üyeleri, tabii afetlerden faydalanabilmek için, karşı karşıya kalınan hasarın, üreticinin toplam mal varlığının yüzde 40’ını bulması gerektiği şeklindeki hükmünün haksızlık olduğunu dile getirerek, “Bir çiftçinin tabi afetler karşısında devletten yardım alabilmesi için illa da evini, arazisini, tarlasını, küçük ve büyükbaş hayvanlarını, traktörünü, çiftini ve çubuğunu sel sularının götürmesi mi gerekiyor?” diye konuştular.
Bu hususta yeni bir yasal düzenlemenin yapılması görüşünde birleşen İl Genel Meclisi üyeleri, söz konusu yasal düzenlemenin, kanun yapıcılar tarafından yeniden ele alınması çağrısında bulundular.
İŞTE ZARAR GÖREN KÖYLER
Öte yandan Haziran ve Temmuz aylarında görülen aşırı yağışların zarar verdiği köyler ve bağlı bulundukları ilçeler ise, şöyle:
“TEKMAN: Merkez, Yumaklı, Yiğitler, Akdamar, Alabayır, Karlıca, Gökoğlan, Kayaboğazı, Dalsöğüt, Çukuryayla , Hamzanlar, Kırıkhan, Kalaycı, Erence, Güzeldere, İncesu , Karapınar, Toptepe, Hürriyet Mahallesi, Işıklar, Beyköy, Mescitli, Susuz, Gümüşlük, Çevirme, Gündamı, Taşkesen, Dengiz, Katranlı, Gözlüce; ÇAT: Söbeçayırı, Karabey, Işkmlı, Çirişli, Timurtaş, Çimenözü, Haruhan, Yarmak, Bayındır; OLTU: Toprakkale, Çatalsöğüt, Damarlıtaş, Ünlükaya, Arslanpaşa Mahallesi, İğdeli, Bahçecik, Çamlıbel, Başaklı, Sağlıcak, Özdere, Yarbaşı, Tutmaç, Ballıca, İğdeli, Sarısaz, Yukarı Kumlu, Dağdibi; AŞKALE: Abdakcık ve Güllüdere, AZİZİYE: Merkez, Beypınarı, Kahramanlar; HINIS: Merkez, Akören, Bellitaş, Burhan, Cilligöl, Ovakozlu, Dağçayırı, Göller, Gürçayırı, Yeniköy, Erence, Parmaksız, Altınpınar, Acar, Alaca, Tanır, Çakmak, Akbayır; KÖPRÜKÖY: Geyikli, Merkez, Pekecik, Eğirmez, Kıyıkonak, Yukarı Söğütlü, Marifet, Ağcaşar TORTUM: İncedere, Yukarı Sivri, Çardaklı; KARAYAZI: Aydınu, Çaltılı, Tosunlu, Göksu, Abdurrahman, Çepi Hacıbayram, Üzengili, Bezirhane, Karaağıl, Karasu, Yeniköy, Kırgındere, A.İncesu, Alemdağ, Çavuş, Akarsu, Ulucanlar, Kapanlı, Yahya, Yolgören, Sancaktar, Çaltılı, Dündar,Alikülkel, Ağaçlı; KARAÇOBAN: Merkez, Dedeören, Budaklı, Binpınar, Burnaz, Çatalgül, Karmış, Bozyar; ŞENKAYA: Zümrüt, Kürkçü, Yanıkkaval, İçmesu, Sarıyar, Çatalelma, Esenyurt, Gaziler; UZUNDERE: Ulubağ Cevizli; YAKUTİYE: Dadaş, Çiftlik, Çayırca, ve Yerlisu.”