Erzurum Horasan’dan Marmaris’e giderken kaza geçiren arı tırı ulaşımda sorun oluşturmaya devam ediyor. Kovan yüklü TIR'ın kaza yaptığı yerde hâlâ arılar dolaşıyor. Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Calca, bal ve mum gibi beslenme kaynakları bitmeden arıların engellenemeyeceğini söyledi. Calca, "İtfaiye aracıyla devamlı su sıkıyoruz. TIR'la gelenler dışında bölgede de arılar olduğu için beslenme kaynakları bitmeden gitmezler. O da bir iki gün sürer." dedi.
BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRD
Kasasında arı kovanı yüklü bir kamyoneti taşıyan TIR'ın dün Muğla-Marmaris karayolunun Sakartepe mevkiinde yaptığı kazada yaralanan ve arıların saldırısına uğrayan 5 kişinin tedavisi, Muğla Devlet Hastanesi ve özel bir hastanenin yoğun bakım servislerinde devam ediyor. Hayatını kaybeden Feyzullah Acar (18) ise memleketi Kırıkkale'de toprağa verildi. Arıların sahibi Naci Aktaş'ın yanında işçi olarak çalışan Acar'ın, Ardahan Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Acar'ın oğlu olduğu ortaya çıktı. Mehmet Acar'ın, kazanın ardından gece geç saatlerde Muğla'ya geldiği ve oğlunun cesedini teşhis ederek Ardahan'a döndüğü öğrenildi.
ARILARIN HÜCUMUNDAN KURTARILMAYI BEKLEDİ
Bir saat boyunca arıların arasında kurtarılmayı beklediğini söyleyen Aktaş, şunları anlattı:
"Dorsede fren yoktu. Sakartepe, büyük bir geçit. Balatalar ısınınca fren tutmadı. Tamamen şoför hatası. Gideceğimiz yer yakın olduğu için çocuklar TIR'ın üzerindeki kamyonete çıktı. Keşke şoför mahallinde otursalardı. Arı kovanlarının arasında belki de bir saatten fazla kaldım. Ayağım TIR'ın motor bölümüne sıkıştı. Orada gördüğüm boş bir kovanı kırdım, içindeki arıları silkeledim ve kafama geçirdim. Arıların beni hissedememesi için de vücuduma ve kafama toprak atmıştım. Açıkta kalan kollarımı ve ayaklarımı 200'den fazla arı soktu. Yoldan geçen araçların sesini duyuyordum ama kimse bana yardım edemiyordu. Bir an yaşamaktan ümidimi kaybetmiştim."
300 KOVANDA ARI ZAYİATI
Muğla'da arıcılık yapan Yaşar Balkı ise o virajda devamlı kaza olduğunu vurgulayarak, "Yukarıdan arabayı sallıyorlar, burasının keskin viraj olduğunu bilmiyorlar. Frene basıyorlar ama arabayı döndüremiyorlar." diye konuştu.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin de kaza sonucu 300 kovan arının kendi ballarında boğularak telef olduğunu söyledi. Şahin, kovanların sahibi Aktaş'ın zararının yaklaşık 175 bin lira olduğunu kaydederek, "Kaza yapan TIR, Erzurum'dan Marmaris ve Datça'ya 300 kovan arı getiriyordu. Ayrıca araçta paket ballar da varmış, onlar da 15 bin lirayı buluyor. Arı kovanları sigortalı olmadığı için zararı üreticimiz karşılamak zorunda kalacak. Devlet, arıları sigorta kapsamına almalı." değerlendirmesinde bulundu.
YARARALILARIN BİLİNCİ AÇIK
Muğla Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Tuna, yaralıların bilincinin açık olduğunu ve sağlık durumlarının iyiye gittiğini belirtti. Dr. Tuna, "Hastanemizdeki üç yaralının da bilinci açık. Aralarında sağlık görevlilerinin de bulunduğu dokuz kişi dün getirildi. Altısı, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Naci Aktaş, Yakup Karaca ve Özcan Duman'ın kortizon tedavileri sürüyor. Her birinde 100'ün üzerinde arı sokması mevcut. Sağlık durumları iyiye gidiyor." açıklamasını yaptı.
ARI SOKMALARINDA MÜDAHELE ZAMANI
Arı sokmalarında ilk 10 dakikanın çok önemli olduğunu vurgulayan Başhekim Tuna, alerjisi olanların ilk 15 dakika içinde gırtlak ödemi sonucu ölebileceğini söyledi: "Arı sokmalarında sağlık ekiplerine ulaşmadan önce mümkün olduğu kadar iğneler çıkarılmalı, çünkü zehir kesecikleri bulunuyor. En kısa sürede de bir sağlık birimine başvurulmalı. Alerjisi olanlar, travmaya maruz kalabilir."
Muğla'da arı kovanı yüklü bir kamyoneti taşıyan 06 AP 2688 plakalı TIR'ın devrilmesi sonucu Feyzullah Acar hayatını kaybetmiş, şoför Şeyhmuz Arslan, Yakup Karaca, Naci Aktaş, Özcan Duman ve Ali Namık Kars yaralanmıştı. Yaralılara müdahale etmek isteyen sağlık, polis, itfaiye ve sivil savunma ekiplerine de arılar saldırmıştı.