KOT TAŞLAMA ATÖLYELERİNDEKİ
BÜYÜK TEHLİKE
Son yıllarda artan kot taşlama atölyelerinin bazılarında çalışan işçilerin, etkin bir tedavisi olmayan akciğer hastalığı ''Silikozis''e yakalanma riskini taşıdıkları bildirildi.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda son 2 yıl içerisinde söz konusu atölyelerde çalışan 6 işçiye aynı teşhisin konulduğu ve söz konusu hastalardan 2'sinin öldüğü öğrenildi.
A.Ü Göğüs Hatalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle büyük şehirlerde bulunan kot taşlama atölyelerinde çalışan işçilerin silisyum diokside maruz kalınması sonucu akciğer hastalığı olan Slikozis'e yakalanma riski taşıdıklarını söyledi.
Görgüner, hastalığın birikim döneminin ardından ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
''Silikozis hastalığı kum püskürtme yöntemiyle yapılan kot taşlama veya ağartma işinde çalışan işçilerde görülen bir hastalık. Servisimizde belli bir bölgeden aynı atölyede çalışmaya giden 6 işçiye aynı hastalık teşhisi kondu. Bu hastalarımızdan ikisi öldü. Söz konusu atölyelerde çalışan işçilerde hastalık daha erken sürede ortaya çıkmakta.''
MESLEK GRUBUNDA İLK KEZ KARŞILAŞILAN BİR HASTALIK
Görgüner, hastalığın böyle bir meslek grubunda dünyada ilk kez rastlandığını belirterek, ilk olarak hastanelerinin belirlediği vakaların ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hastanelerde de benzer teşhisler konulduğunu söyledi.
Konunun anlatıldığı makalelerin ulusal ve uluslararası bilim dünyasında kabul gören meslek dergilerinde de yayımlandığını belirten Görgüner, ''Hastalarımızın çoğu çocuk yaşta. Kapalı ortamda yoğun bir şekilde silisyum diokside maruz kalınması hastalığın daha erken sürede ortaya çıkmasına neden olmakta'' diye konuştu.
A.Ü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Akgün ise, hastalıkla il kez 2004 yılı ağustos ayında karşılaşıldığını belirterek, söz konusu tarihten itibaren servislerinde tedavi gören 2 hastanın öldüğünü ifade etti.
Avrupa'da benzer atölyelerde çalışan işçilerin ciddi önlem altında söz konusu taşlama veya ağartam işini yaptığına dikkat çeken Akgün, ''İşçilerin sağlığı için atölyelerin çok iyi denetimden geçmesi gerek'' dedi.
HASTALIĞA DAHA ÖNCE MADEN VE TÜNEL İŞÇİLERİNDE RASTLANDI
Akgün, Silikozis haslatığının daha önce maden ve tünel işçilerinde görülen bir meslek hastalığı olduğunu belirterek, ''Hastalık maden ve tünel işçilerinde 10-15 yıllık sürede görülürken kot ağartma atölyelerindeki işçilerde 2-3 yılı bulabilen bir zamanda ortaya çıkabilmekte'' diye konuştu.
İlk hastalarının teşhis konulduktan 8 ay sonra yaşamını yitirdiğini anlatan Akgün, şöyle devam etti:
''Silikozis çok ciddi bir rahatsızlık. İlk kez farklı bir meslek grubunda bu hastalığa rastlanması dikkat çekici. Kot taşlama ve ağartma işinde çalışan ve gerek havalandırma gerekse diğer nedenlerle yoğun bir şekilde silika partiküllerine maruz kalan işçilerimiz tehlike altında. Yetkililerin gerekli denetime özen göstermesi şarttır.''