Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan'ın aşı olmayacağı yönündeki açıklamalarının sürekli konuşulmasının siyasi amaçlara yönelik olduğunu söyledi.
Bakan Akdağ, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle katıldığı toplantıda, domuz gribine karşı aşılama konusundaki soruları yanıtladı.
//AŞIDA YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ
Akdağ, domuz gribinden ölenlerin sayısının 80'e yaklaştığını, domuz gribi aşısı uygulanan kişi sayısının da 300 bin olduğunu açıkladı. Domuz gribi aşısı olan kişilerde bir yan etki şu ana kadar görülmediğini belirten Bakan Akdağ, hastalığı geçirmenin daha riskli olduğunu vurguladı. Gereksiz antibiyotik kullanımıyla ilgili olarak da Akdağ, gelişmiş ülkeler arasında
gereksiz antibiyotik kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu, özelikle domuz gribi dahil olmak üzere viral hastalıklarda antibiyotiğin işe yaramadığının altını çizdi. ''Aşı konusunda vatandaşlardaki kafa karışıklığını nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Akdağ, konunun Türkiye'de yeterince tartışıldığını ifade etti.
//RİSK GURUPLARI AŞILANIYOR
Bu konuda görevli Sağlık Bakanlığı kanalıyla hükümetin büyük bir başarı göstererek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için çok önemli olan aşıyı bir sigorta
anlamında temin ettiğini kaydeden Akdağ, bu aşının da bilim kurullarının öngördüğü takvim içerisinde risk gruplarına uygulanmaya başlandığını belirtti. Şimdiye kadar 300 bin üzerinde kişinin aşılandığını ve çok önemli bir yan etkinin görülmediğini vurgulayan Akdağ, şunları söyledi:
''Türkiye'de şu ana kadar 80'e yakın hayatını kaybeden vatandaşımız var. Kamuoyu daha çok bu rakamı biliyor. Ama bunun arkasında hastanelere yatan, yoğun bakım gerektiren, solunum cihazına bağlanan çok sayıda vatandaşımız var. Sadece ölüm değil, gribe yakalandıktan sonra gribi geçirdikten sonra buna bağlı olarak geçirilebilecek bir çok önemli hastalık var. Peki bu kadar gayretten sonra, gayrete de devam edeceğiz. 'Ben aşılanmam' ya da 'çocuğumu aşılatmam' diyenlere ne yapacağız? Artık insanların kendisi
bilir yani. Kimseyi zorlayacak bir halimiz yok. Eğer Türk halkı kendisine verilen bu fırsatı kullanırsa kullanacaktır. Kullanmazsa da halkın tercihine saygı duyacağız. Mesele bundan ibarettir.''
//AŞI KONUSU VE GÜNDEM
Başbakan'ın aşı konusundaki sözlerinin hatırlatılması üzerine Akdağ, ''Sürekli olarak bu konunun konuşulması siyasi amaçlara yöneliktir. Başbakanımız 'kendisinin risk grubunda olmadığını, bunun için aşı yapılmayacağını ama hükümetin bu aşıyı vatandaşın hizmetine sunduğunu, üstelik ücretsiz olarak sunduğunu, kimseyi de buna mecbur etmediğini' ifade etmiştir. Bunlar çok açık ifadelerdir. Buna rağmen bu konunun sürekli gündemde tutulmasını ben iyi niyetle bağdaştırmıyorum'' karşılığını verdi.
H1N1 virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısının verilip verilmemesinin Bilim Kurulu'nda tartışıldığını ancak dedikodulara meydan vermemek için belirli aralıklarla yayımlanmasının uygun görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Akdağ, bu ölümlerin akredite laboratuvarlarda teyit edilen vakalar olduğunu vurguladı. Bakan Akdağ, sigara, şişmanlık, hareketli yaşam, el yıkama, tansiyon, diyabet ve gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi gibi konularda farkındalığın artırılmasına yönelik çalışma yürüteceklerini dile getirdi.