KEÇİBOYNUZU BİN DERDE DEVA…
Erzurum’da nefes darlığı problemi ve sindirim sorunları çekenler, Akdeniz yöresine has Harnup ağacından elde edilen Keçiboynuzu’na akın ediyor. Nektari, meyve, kakako ve tahin şeklinde satışa sunulan Keçiboynuzu, içerdiği 'gallik asit' nedeniyle ağrılara, alerji ve astıma iyi gelmekle birlikte, bakteri yok edici, karaciğeri temizleyici, kansere karşı koruyucu, çocuk felcine karşı da olumlu etkileriyle biliniyor.
ALTERNATİF TIP’TA KEÇİBOYNUZU’NUN YERİ
Erzurum’da şifalı bitkiler satan Murat Öztürk isimli esnaf, özellikle Mersin yöresinde yaygın olarak bilinen Harnup ağacının meyvesi olan Keçiboynuzunun, Erzurum’da hemen hemen en fazla tüketilen şifalı nebatatlar arasında bulunduğunu belirterek, özellikle astım ve nefes darlığı sorunu yaşayan hastalarla, sigara tiryakilerinin, Keçiboynuzu’nu ısrarla tükettiklerini kaydetti.
Öztürk, Keçiboynuzunun insane vücudu üzerindeki olumlu etkilerini ise şöyle sıraladı:
”Kolesterolü düşürür, cinsel gücü artırır. Nefes darlığına, astım ve bronşite iyi gelir, öksürüğü önler, kalp damarlarını açar, kalbi rahatlatır. Vücuda kuvvet ve enerji verir, hafıza ve dikkati güçlendirir, sinirleri gevşeterek stresi önler, göğsü yumuşatıp akciğeri temizler, el ve ayak titremelerini önler." Keçiboynuzu’nun, kurumuş meyvesinin yanında, pekmez ve nektarının da bulunduğunu anlatan Öztürk, “Ağaçta kendiliğinden kuruyan meyvesi çok sert olduğundan çocukların tüketmesi zor oluyor. Bu yüzden keçiboynuzunun ayrıca pekmezi de bulunuyor. Yaşlı ve çocuklar, pekmez tüketimine ağırlık veriyor” diye konuştu.