İHRAÇ EDİLEN PATATESLERİ DATAE ANALİZ EDİYOR
Bölgeden yurt dışına ihraç edilen patateslerin analizini, artık Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) yapıyor. Daha önce analiz için Ankara, İzmir, Samsun ve Adana’ya gönderilen numuneler, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ile yapılan protokolün ardından artık Erzurum’da inceleniyor. İmzalanan protokol kapsamında bu yıl Gürcistan’a yapılan bin 400 ton patatesin, (DATAE)’nin verdiği onayın ardından ihraç edildiği bildirildi.
TARIMSAL ARAŞTIRMADA ERZURUM FARKI
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, DATAE’nin hizmet çıtasını her geçen gün biraz daha yukarıya çektiğini söyledi.
Avrupa Birliği’nin, patates konusunda direktif yayınladığı ve sıkı bir şekilde izlenen beş zararlı organizmaya dikkat çektiğini belirten Çakal, Globodera Pallida, G. Rostochiensis, Ralstonia Solanacearum, Clavibacter Michiganensis Subsp. Sepedonicusve Synchytrium Endobioticum adlı zararlı organizmaların, tespit edilmesi halinde patatesin ihraç edilmesine engel teşkil ettiğini kaydetti.
ANALİZ LABRATUVARI BÜYÜK BİR BOŞLUĞU DOLDURDU
Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak; İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’a patates ihraç edildiğini aktaran Çakal, patateslerin, alıcı ülkenin aradığı şartlara sahip olup olmadıklarının tespit edilmesi için numunelerin daha önce Ankara, İzmir, Samsun ve Adana’da bulunan Zirai Mücadele Araştırma Enstitülerine gönderildiğini, bunun da zaman kaybına neden olduğunu ifade etti.
İHRACAATÇILAR BİRLİĞİYLE PROTOKOL İMZALANDI
Çakal, İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’a yapılan ihracatlarda zaman kazanmak üzere Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ile Enstitümüz arasında yapılan protokolle elemanlar eğitilmiş, laboratuar alt yapısının eksiklikleri tamamlanarak Bakanlıktan analiz yapma yetkisi alınmıştır. Bu protokol kapsamında 2007 yılında 2 bin 845 ton Azerbaycan’a, 4 bin 875 ton Gürcistan’a ve 377 ton da İran’a patates ihracatı gerçekleştirilmiştir. 2008 yılında ise, Gürcistan’a bin 400 ton ihracat yapılmıştır. İhraç edilen patateslerde, söz konusu zararlı organizmaların bulunup bulunmadığı yönündeki analizleri ise, kurumumuz gerçekleştirmiştir” diye konuştu.
İHRAÇ ÜRÜNLERE KARŞI KARANTİNA ÖNLEMLERİ
DATAE Müdürü Çakal, dünya ülkelerinin, hastalık etmenlerinin, parazit bitkilerin ve yabancı otların bulaşık olmayan yerlere girmesini önlemek amacıyla bir takım karantina önlemlerinin alındığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Ülke içinde bulunmayan hastalık ve zararlıların ülke içine girmesini engellemek ve ülke içinde bulaşık olan yörelerden bulaşık olmayanlara taşınmasını önlemek amacıyla her ülkede bu konu ile ilgili kanun ve yönetmelikler bulunmaktadır. Böylece, ihraç edilecek bitki ve bitkisel ürünlerin muayene ve kontrol edilmelerini sağlamak amacı ile çıkarılmış olan yasal mevzuattan dolayı Müdürlüğümüz tarafından ülkemizden ihraç edilecek patateslerin Ralstonia solanacearum Kahverengi çürüklük (Bakteriyel solgunluk) ve Synchytrium endobioticum Patates Siğil Hastalığı (Patates Kanseri) yönünden Zirai Karantina şartlarına uyup uymadıkları yönünde kontrolleri yapılmaktadır. Gelinen bu nokta, tarım adına bölgemizde elde edilmiş önemli bir başarıdır.”