KARADENİZ BALININ KAYNAĞI ERZURUM
Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zekeriya Aydın, bu yıl çok verimli bir sezon geçirerek yaklaşık 2 bin ton civarında bal üretimi gerçekleştirdiklerini ancak bu üretimin satışlara yansımadığını söyledi. Trabzonlu arıcıların yoğun olarak Bayburt, Gümüşhane ve Erzurum illerinde üretim yaptıklarını, bunun yanında Erzincan, Ağrı, Kars, Van, Antalya, Hatay, Muğla ve Aydın illerine giden arıcıların da bulunduğunu belirten Aydın, “Arıcılarımız ballarını genelde bin ila 2 bin metre yükseklikteki yaylalarda üretiyor.”dedi.
Karadeniz’de yaklaşık bin 500 ailenin arıcılıkla uğraştığını ve bunların 850’sinin birliğe üye olduğunu belirten Aydın, bu arıcıların toplam 90 bin kovanda yılda ortalama olarak bin 250 ton civarında bal üretimi yaptığını kaydetti. Geçen yıl çok verimsiz bir sezon yaşandığını ve yaklaşık 400 ton üretimle son 30 yılın en kötü dönemini geçirdiklerini dile getiren Aydın, bu yıl ise 2 bin ton civarında bir üretim gerçekleşmesinin beklendiğini ve bunun da son 10 yılın en iyi sezonu olduğunu ifade etti. Kovan başı üretim olarak geçen yıl 5-6 kilogram arasında olan bal üretiminin, bu yıl 20-40 kilogram arasında gerçekleştiğini belirten Aydın, Trabzonlu arıcıların ürettiği balın yüzde 30-40’lık kısmının il içinde, kalan kısmının ise il dışına satıldığını söyledi.
Gerçekleşen yüksek üretimin arıcıların yüzünü güldürdüğünü ancak bunun satışlara yansımadığını vurgulayan Aydın, üretilen toplam balın şu ana kadar ancak yüzde 10’luk bir kısmının satıldığını ve kalan balın üreticinin elinde alıcı beklediğini kaydetti.
Trabzonlu arıcıların yoğun olarak Bayburt, Gümüşhane ve Erzurum illerinde üretim yaptıklarını, bunun yanında Erzincan, Ağrı, Kars, Van, Antalya, Hatay, Muğla ve Aydın illerine giden arıcıların da bulunduğunu belirten Aydın, “Arıcılarımız ballarını genelde bin ila 2 bin metre yükseklikteki yaylalarda üretiyor. Oldukça kaliteli olan bu ballar, yayla balı, kestane balı, akasya balı, orman gülü balı şeklinde çeşitlere ayrılmaktadır. Ancak daha ziyade üretimi yapılan bal, yayla ve kestane balıdır. Arıcılarımız, ürettiği bu balları tüketiciye perakende olarak 15-25 YTL, kestane balını ise 20-30 YTL arasında bir fiyattan pazarlamaktadır” dedi.
Şeker ve glikozdan üretilen balların piyasaya hakim olduğunu ve bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade eden Aydın, “Şu anda merdiven altlarında üretilen şeker ve glikoz karışımı ballar piyasaya hakimdir. Bu durum, gerçek ve katkısız bal üretimi yapan arıcılarımızı üzmektedir. Biz Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bu durumu önlemek için kendi üretimimiz olan balları yine kendi tesisimizde paketleyerek üreticiye ulaştırmak için bir çalışma yapıyoruz. Bu amaçla bir proje yaparak merkez Akoluk Beldesi’nde TRAY-BİR adında bir tesis yaptırıyoruz. Ürettiğimiz ballar bu marka adı altında piyasaya sürülecek” diye konuştu.
Yaklaşık 500 bin YTL harcama ile 450 metrekarelik bir alanda kurulacak ve otomatik dolum yapılacak tesiste, balların tahlil edilerek alınacağını ve yine hijyenik bir ortamda paketleneceğini anlatan Aydın, tesisin 2008 yılı başlarında hizmete gireceğini kaydetti. Tesisin, Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde ve yüzde 50’si hibe olan 350 bin YTL’lik bir projeye sahip olduğunu belirten Aydın, inşaatın devam ettiğini ifade etti. Tesisin faaliyete geçmesiyle yıllık 500 ton bal paketleme kapasitesine sahip olacağını kaydeden Aydın, tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte bal seven tüketicilerin de kaliteli balları ağız tadıyla yiyebileceğini vurguladı.
Aydın, 2008 yılı itibariyle kovanlarda plaka sistemi uygulamasına geçileceğini ve kovanında plaka bulunmayan arıcıların, kovanlarını nakledemeyeceklerine de dikkat çekerek arıcıları bu konuda uyardı.