OTOPARK İNŞAATINDA ÇEŞMENİN SU YOLLARI KORUMA ALTINA ALINMAYINCA
CENNET’İ KAYBETTİK
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde suyu zülalı hayat olarak ifade edilen Erzurum'daki Cennet Çeşmesi'nin kaynağı, Büyükşehir Belediyesinin otopark inşaatı çalışmaları sırasında kurudu.
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen, ancak Erzurum'un en eski çeşmelerinden birisi olan Karaköse Mahallesindeki Cennet Çeşmesi'nin suyu, Büyükşehir Belediyesinin bir süre önce Adnan Menderes Caddesi'nde başlattığı yer altı katlı otopark inşaatı çalışmaları sırasında kesildi.
SU KESİLDİ
Belediye yetkilileri, o tip çeşmelerin kaynağının koordinatının tam olarak bilinmediğini belirterek, çeşmenin suyunun yer altı katlı otoparkındaki fore kazık işlemi sırasında kesildiğini ifade ettiler.
Yetkililer, suyun çeşmeye yeniden bağlanması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, inşaat müteahhidine gerekli uyarının yapıldığını kaydettiler.
Bu arada, Cennet Çeşmesi'nin tarihi özellikleri ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ndeki ifadeler ile kaynağının yer aldığı krokinin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2002 yılında yayımlanan, ''Tarihi Erzurum Çeşmeleri ve Su Yolları'' isimli kitapta yer aldığına dikkat çekildi.
ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz, kitapta Erzurum'un tarihi çeşmeleri hakkında geniş bilgilere yer verildiğini belirterek, kitapta bulunan Cennet Çeşmesi'nin su yolu krokisinin tam olarak doğruyu yansıtamayacağını ileri sürdü.
FRANSA ÖRNEĞİ
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez ise Cennet Çeşmesi'nin bir Erzurumlunun şehir dışına çıktığı zaman ilk bahsedeceği yerler arasında bulunduğunu söyledi.
Fransa'da, 18. yüzyıldan kalma bir çeşme için büyük bir kavşağın yerinin değiştirildiğini ifade eden Eğilmez, şunları kaydetti: ''Fransa'da tarihi bir çeşme için büyük bir kavşak, 3 kilometre kuzeyde yapılmıştır. Bu çeşme, 18. yüzyıldan kalma bir çeşme. Bizde yapılan ortada. Cennet Çeşmesi en az 400-500 yıllık bir eser. Ayrıca Erzurum'da eski dönemlerde bürokratlar ve komutanlar önemli bir karar alınacağı zaman mutlaka Cennet Çeşmesi'nden su içerlermiş. Umarım bu tarihi varlığa gereken saygı gösterilir.''
CENNET ÇEŞMESİ ERZURUM’UN SİMGESİYDİ
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin 2. cildinin 213. sayfasında, Cennet Çeşmesi için şu ifadeler yer alıyor: ''Üç ay havası gayet latiftir ki adam hayat-i cavdani bulur. Suyu zülali hayattır. Ata ve kadınlara suyu gayet faydalıdır. Cennet Pınarı denilen sudan temmuzda içen (ve min el-mai külli şeyin hay) ayetini anlar.''