ERZURUM’UN PAYI
Ülke toplamı içinde 4.Bölge payı teşvik belgesi sayısında yüzde 16.6, yatırım harcamasında yüzde 18.88, istihdam hacminde ise yüzde 37.80 olarak ölçüldü. Erzurum’un 4. bölge içindeki payı ise teşvik belgesinde yüzde 15.38, yatırım harcamasında yüzde 6.14, istihdam sayısında da yüzde 6.79 olarak gerçekleşti.
1’İNCİ VE 2’İNCİ BÖLGE
1. Bölge’de teşvik belgesi alan 21 yatırım için 121 milyon 226 bin TL harcama kaydedilirken, 47 milyon tutarında makine ve teçhizat ithalatı gerçekleştirildi.1.Bölgedeki teşvikli yatırımlarda 637 kişilik istihdam öngörüldü. 2. Bölgedeki teşvikli 20 yatırım için 92 milyon TL harcama yapılırken, 17 milyon dolarlık ithalat yapıldı, istihdam hacmi ise 191 kişi olarak açıklandı.
3’ÜNCÜ BÖLGE
Hazine Müsteşarlığı verilerine göre yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 3.Bölgede 24 yatırıma teşvik belgesi verildi. 399 milyon TL tutarında harcamanın kaydedildiği teşvikli yatırımlar için 136 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapıldı. 3. Bölge yatırımlarında istihdam hacmi ise 383 kişi olarak belirlendi.
ERZURUM’UN BULUNDUĞU 4’ÜNCÜ BÖLGE
Erzurum’un içinde olduğu ve 21 il 2 ilçeyi kapsayan 4’üncü bölge, teşvik belge sayısı bakımından yeni düzenleme kapsamındaki diğer üç bölgenin altında kaldı. 4.Bölge’de teşvik belgesi alan 13 yatırım için 142 milyon 813 bin TL tutarında harcama yapıldı. Makine ve teçhizat ithalatı için 16 milyon dolarlık harcamanın yapıldığı bölge teşvikli yatırımlarının istihdam hacmi ise 736 kişi oldu.
4’ÜNCÜ BÖLGE DAĞILIMI
4. Bölge içinde yer alan TR90 Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane istatistik bölgesinde 2 yatırıma teşvik belgesi verildi. 60 milyon TL harcamanın yapıldığı Trabzon bölgesindeki teşvikli yatırımlar kapsamında 10 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi, yatırımlarda istihdam hacmi ise 65 kişi olarak kaydedildi.
ERZURUM BÖLGESİNİN DURUMU
TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde toplam harcama tutarı 8 milyon 782 bin TL olan ve 2 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı 2 yatırım teşvik belgesi aldı. Belgeli yatırımlarda 50 kişinin istihdam edileceği bildirildi. Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde ise 1 yatırıma teşvik belgesi düzenlendi. 8 milyon TL harcama yapılan yatırımlarda 30 kişilik istihdam öngörüldü
DOĞU ANADOLU İLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde 3 yatırım teşvik belgesi aldı. 40 milyon 347 TL yatırım harcaması, 2 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımların istihdam hacmi ise 340 kişi olarak açıklandı. Yine doğu illerini içeren TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesinde ise yatırım tutarı 11 milyon TL olan 2 yatırım teşvik kapsamına dahil edildi, bu yatırımlarda 52 kişilik istihdam alanı oluşturuldu.
4’ÜNCÜ BÖLGENİN DİĞER İLLERİ
Erzurum’la birlikte 4.Bölgede yer alan Güneydoğu illeri Mardin, Batman, Şırnak, Siirt istatistik alanında 2 yatırım teşvik kapsamına girdi. 11 milyon TL yatırım harcamasının yapıldığı belgeli yatırımlarda 150 kişinin çalıştırılacağı bildirildi. 4. Bölge içinde değerlendirilen TR22 Çanakkale İli Bozcaada, Gökçeada İlçelerinde ise Bir milyon 709 bin TL harcamanın yapıldığı 1 yatırıma belge düzenlendi. 4. Bölge içinde yer alan TR82 Kastamon, Çankırı, Sinop ve TRC2 Ş.Urfa, Diyarbakır istatistik Bölgesinde ise teşvik belgesi alan yatırım kaydedilmedi.
4. BÖLGE İLLERİ BELGE DAĞILIMI
Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Yeni Teşvik Düzenlemesi kapsamında, 4.Bölgede yer alan illerden Erzurum, Mardin ve Van’da 2, Giresun, Kars, Malatya, Adıyaman, Bitlis, Elazığ ve ordu’da ise Ordu 1 yatırım teşvik belgesi aldı. Teşvik belgesi alan Erzurum, Van, Malatya, Kars, Elazığ, Bitlis, Ordu ve Adıyaman’daki yatırımların imalat, Giresun’da Elektrik. Gaz ve Su, Mardin’de ise Tarım, Avcılık ve Ormancılık ile Oteller ve Lokantalar gurubunda yer aldıkları açıklandı.
ERZURUM İLK SIRADA
4. Bölgede en fazla sayıda Teşvik alan iller sıralamasında Erzurum, Mardin ve Van ile birlikte ilk sırada yer aldı. Bölgedeki teşvikli yatırımlar içinde en yüksek tutarda yatırım harcamasının kaydedildiği il 54 milyon TL ile Giresun olurken Erzurum bu kategoride 8 milyon TL yatırım harcaması ile 5’inci oldu. En yüksek sayıda kişinin çalıştırılacağı teşvik belgeli yatırımın ise 325 kişiyle Van’da olduğu bildirildi.