Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında uygulanacak yeni hayvancılık desteklemelerinin tanıtım çalışmaları için Erzurum'a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Doğu'daki sivil toplum kuruluşlarından (STK) proje desteği istedi.
Bakan Eker, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız ve bölge dernek başkanlarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Eker, DASİDEF'teki kahvaltıda tarım ve hayvancılık alanlarında bakanlık olarak yapılacak çalışmaları anlattı.
//PAZARI OLMAYAN MALIN ÜRETİMİNİ YAPMAYIN
Bakan Eker, Türkiye'nin hızla pazara dönük üretime geçtiğini, aynı zamanda hammadde üretmeden zengin olunmayacağını ve pazarı olmayan üretimden kurtulmanın şart olduğunu söyledi. Bakan Eker, Anadolu'da ekonomik değeri olan 150 çeşit tarımsal ürün varken hâlâ başka ürün aramanın ekonomik kayıp olduğunu şu örneği vererek anlattı: "Teknolojik imkânları kullanarak kutuplarda bile karpuz, domates ve sebzenin her çeşidini üretmek mümkün ama unutmayalım ki coğrafyanın izin verdiği üretimin dışına çıkıldığından elde edilen ürün ekonomik olmadığı için süreklilik arz etmez ve kısa sürede biter."
//MARKALAŞMAK ŞART
Doğu üreticisinin bir diğer yanlışlığının da markalaşmaya gitmemesi olduğunun altını çizen Eker, "Tarihsel marka alanlarımızı maalesef iyi kullanamıyoruz. Markalaşma kültürümüz çok zayıf." diye konuştu. Konuşmasında devlet politikalarının yanlışlığına da işaret eden Eker, "Bütün köylüler çiftçidir demişiz. Bu çok yanlış. Çiftçilik bir sanattır. Tarım kültürdür. Bu nedenle Türkiye'nin asıl problemi işsizlik değil, mesleksizliktir." şeklinde konuştu.
//İŞSİZLİK DEĞİL, MESLEKSİZLİK SORUNUMUZ VAR
Dünyanın en zengin ülkelerinin tarımda en gelişmiş ülkeler olduğunu kaydeden Bakan Eker, İngiltere örneğini vererek şunları söyledi: "1860 yılında, bundan 150 yıl öncesinden bahsediyorum. Nüfusunun yüzde 60'ı şehirde, yüzde 25'i köylerde yaşıyordu. Bu oran Türkiye'de nüfusunun üçte ikisi köy ve kırsalda yaşarken, üçte biri şehirde yaşıyor. Ama üretimde onlardan çok gerideyiz. Halbuki tam tersi olmalı. Çünkü bizde köyde yaşayan nüfus çok. Bunun nedeni, bizde köylülük, çiftçilik iyi bir şey değilmiş gözüyle bakılıyor. Herkes bir an önce şehre göç etmenin yollarını arıyor. Bunun önüne geçmek kolay değil. Bence olması gereken de bu az nüfusla büyük üretimler yapabiliriz. Bundan korkmayalım."
//İHRACAATA DAYALI ÜRETİM YAPIN
Son olarak Bakan Eker, bilinçli ve coğrafik değerler göz önünde bulundurarak ihracata dayalı üretim yapmak konusunda bakanlık olarak her türlü desteğe hazır olduklarının altını çizerek, bunun başlangıcı olarak da yeni bir teşvik paketi hazırladıklarını ifade etti. Bu pakette 50 baş üzeri hayvancılık işletmesi kuranlara ciddi teşvikler sunulacağı müjdesini veren Eker, bu konuda bölgedeki STK'lardan proje üretmelerini istedi.
DASİDEF'teki kahvaltılı toplantıya; Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, dernek başkanları ve daire müdürleri katıldı.