Erzurum İl İnsan Hakları Kurulu’na, Ocak ve Kasım ayları arasında 21 başvuruda bulunulduğu bildirildi. Kurul’a yapılan başvuruların büyük bir bölümünün hükümlülere ait olduğu öğrenilirken, engelli haklarının gaspı da, bulunulan şikayetler arasında önemli bir yer edindiği kaydedildi.
//BAŞVURU SONUÇLARI
Erzurum Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Nurullah Aktaş, Ocak ve Kasım ayları arasında Kurul’a yapılan başvurularla ilgili olarak bir değerlendirmede bulundu. Erzurum’da 1009 Ocak ve Kasım ayları arasında toplam 21 başvuruyu değerlendirdiklerini anlatan Vali Yardımcısı Aktaş, bu başvuruların büyük bir bölümünün, H Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderildiğini dile getirdi. Bu başvuruların tamamının, hükümlü haklarının engellendiği ve mahkumların mağdur edildikleri yönünde olduğunu anlatan Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, bunun dışında, engellilerden de Kurul’a oldukça yoğun bir başvuru trafiği olduğunu kaydetti. Engelli vatandaşların, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının, engelli haklarının ihlaline neden oldukları gerekçesiyle, İl İnsan Hakları Kurulu’ndan yardım talep ettiklerini ifade eden Nurullah Aktaş, ayda bir toplanan ve 15 üyeden oluşan Kurul’un, söz konusu şikayetleri ve talepleri, anında değerlendirmeye aldığını ve gerekli adımları attığını söyledi.
//İNSAN HAKLARI KURULU, 2008’DE 51 BAŞVURUYU İNCELEMİŞTİ…
Erzurum Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Nurullah Aktaş, ilçelerde de kurulu bulunan İnsan Hakları Kurulu’nun, geçtiğimiz yıl da, 51 başvuruyu incelediğini hatırlatarak, bu başvuruların büyük bir bölümünün de, yine hükümlü haklarının ihlali yönünde olduğunu belirtti. Aktaş, “Geçen yıl değerlendirmeye aldığımız başvurulurda da, yine hükümlü talepleri ön plandaydı. Bunun yanında kötü muamele ve gasp gibi konularda Kurul’umuzdan yardım talebinde bulunulmuştu.” diye konuştu.
//KURULUN GÖREVİ VE HİZMET AMACI
Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, İl İnsan Hakları Kurulu’nun görevini; “Ülkemizde insan haklarının ve özgürlüklerinin önündeki her türlü engelleri kaldırmak ve evrensel insan hakları değerlerinin tüm insanlık lehine geliştirilmesi ve uygulanması için her türlü desteği vermek” şeklinde açıkladı. Aktaş, “İl İnsan Hakları Kurulu, insan hakları konusundaki mevzuat hükümlerinin uygulanmasını izlemek, izleme sonuçlarını değerlendirmek, uygulamada ve mevzuatta görülen aksaklıkların giderilmesi ve Türkiye’nin ulusal mevzuatının insan hakları alanında taraf olduğu uluslararası belgelerle uyumlu hale getirilmesi doğrultusunda yapılacak çalışmaları koordine etmek ve bu konularla ilgili önerilerde bulunmak şeklinde görevleri de vardır. İnsan hakları ihlali iddiaları ile ilgili başvuruları incelemek ve araştırmak, inceleme ve araştırma sonuçlarını değerlendirmek ve alınabilecek önlemlere ilişkin çalışmaları koordine etmek, yine Kurul’umuzun verdiği öncelikli hizmetler arasındadır.” şeklinde konuştu.