ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Vatandaş sordu, Sekmen cevapladı
Vatandaş sordu, Sekmen cevapladı
Süt Sektöründe yeni gelişme
Süt Sektöründe yeni gelişme
Erzurum’da EİT 2025 gündemi
Erzurum’da EİT 2025 gündemi
İtfaiye seferber oldu
İtfaiye seferber oldu
HABERLER>GUNCEL
19 Haziran 2006 Pazartesi - 00:00

İlginç halk inanışları

Doğa olaylarında kullanılan halk takvimleri ve inanışlar, bazı yörelerde hala gelenekselliğini koruyor. İnanışlara göre, Şubat ayının sonunda "Kocakarı", Nisan ayının ortasında ise "Camışkıran" soğukları yaşanıyor.

İlginç halk inanışları

İlginç halk inanışları Doğa olaylarında kullanılan halk takvimleri ve inanışlar, bazı yörelerde hala gelenekselliğini koruyor. İnanışlara göre, Şubat ayının sonunda "Kocakarı", Nisan ayının ortasında ise "Camışkıran" soğukları yaşanıyor. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfü Sezen, çeşitli bölgelerdeki 150'ye yakın yaşlı kişiyle yaptığı yüz yüze görüşmelerde, meteorolojiyle ilgili halk inanışlarını araştırdı. Araştırma sonucunda, doğa olaylarında kullanılan halk takvimleri ve inanışların, bazı yörelerde hala gelenekselliğini sürdürdüğü tespit edildi. İnanışlara göre, Şubat ayının sonunda "Kocakarı", Nisan ayının ortasında ise "Camışkıran" soğukları yaşanıyor. AYLARA YÖRESEL İSİM Eski Türk takviminin 12 hayvanlı takvim olduğunu, her yerleşim biriminin kendine özgü takvimi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Lütfü Sezen, Erzurum ve çevresinde ise kış mevsiminin yaşandığı bazı aylara yöresel isimler verildiğini söyledi. Ocak'ın "Zemheri", Şubat'ın "Cücük", Mart'ın "Tohum", Nisan'ın "Abrel", Kasım'ın "Koç", Aralık'ın "Karakış" olarak isimlendirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Sezen, Şubat ayında, son 4 önemli soğuklardan birinin görüldüğü "Abrel'in 5" diye tabir edilen Nisan ayına "Camışkıran", bahar bayramının yaşandığı Mayıs ayına ise diğer aylardan ayırması nedeniyle de "Ayların Gelini" adı verildiğini kaydetti. Doğu Anadolu Bölgesi'nde uzun kış mevsimi geçiren halkın Şubat ayı başından itibaren baharı beklemeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Sezen, cücük denen Şubat ayı içinde ateş parçası anlamına gelen cemrelerin düştüğüne inanıldığını ifade etti. İlk cemrenin 7 Şubat'ta havaya düşmesiyle birlikte havaların ısınmaya başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sezen, cemrenin 14 Şubat'ta suya, 21 Şubat'ta ise toprağa düştüğüne inanıldığını, bugünlerde güneşli havalarda topraktan buhar çıktığının görüldüğünü sözlerine ekledi. DOĞA OLAYLARI VE İNANIŞLAR Doğa olaylarında halk takvimine göre uygulama ve inanmaların önemli yer tuttuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sezen, özellikle yağmur ve dolu ile ilgili bazı inanışları şöyle sıraladı: "Güneşli havada yağmur yağarsa, kurt doğuruyor demektir. Zararlı yağmuru kesmek için çamurdan yoğrularak yapılan kurbağa, kıbleye bakan bir duvarın deliğine konursa yağmur kesilir. Çamurdan fare yapıp ateş yanında kurutulursa yağmur kesilir. Ay doğarken donuk görünürse yağmur yağar. Uzunca bir iplik üzerine kırk kelin adı söylenerek düğüm vurulursa yağmur kesilir. İlk düşen dolu tanelerinden birisini anasının ilk çocuğu olan biri alıp koynuna koyarsa dolu kesilir. Miras olarak intikal eden bir bakır kap dışarıya konursa dolu kesilir. Zemheride (Ocak ayında) havalar sıcak olursa o yıl kıtlık olur. Kar çok yağar ve erimezse kardan bir kadın yapılarak tabut üzerine konur. Yedi dul kadın bir araya gelerek kardan yapılan bu kadını ılık su ile yıkar ve olduğu yere gömerse karlar erimeye başlar."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki yıl içinde vergi rekortmenleri arasına girdi
Erzurum'un Oltu ilçesinde kapatılan kömür madenlerinin işletme hakkını ...
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE VEFA
Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri AKBULUT, "Sarıkamış Harekatına Katılanlara, ...
AKAYLI DAĞCILAR, TURA DAĞI'NA TIRMANDI
Erzurum'daki Arama Kurtarma Acil Yardım (AKAY) Dağcılık İhtisas Kulübü ...
 
Çocuk işçi sayısı yaz aylarında artıyor
Türk İş 9.Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, Erzurum’da çocuk işçi sayısının ...
Aşık Sümmani şenlikleri renkli geçti
Erzurumlu halk ozanı Aşık Sümmani, doğum yeri olan Narman ilçesinde düzenlenen ...
Tarihi Müceldili konağı restore ediliyor
Esat paşa yokuşunda bulunan tarihi Müceldili konağında restorasyon işlemlerine ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
ŞEHiTLERE VEFA Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut, "Sarıkamış ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
PMYO’da mezuniyet coşkusu Erzurum Polis Meslek Yüksekokulu ...
KADASTRO ÇALIŞMALARI 2008 YILINDA BİTİRİLECEK
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, Erzurum’da 218 köyde kadastro ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva