Vali Sami Bulut Başkanlığı'nda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, Yakutiye Kaymakamı Yüksel Çelik, Aziziye Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İlk Kademe ve Merkez ilçe Belediye Başkanları ve ilgili kurum ve kuruluşların amir ve müdürleri katıldılar.
Toplantıda, hava kirliliği sorunu, şüpheli hayvan ısırıkları ve şehre verilen yeni şebeke suyu konuları ele alındı. Vali Sami Bulut katılımcılara söz vererek bu konularda yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemler konusunda bilgiler aldı.
TORAMAN BİLGİ VERDİ
Hava kirliliği ile ilgili olarak İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Kurul’u bilgilendiren bir açıklama yaptı. Erzurum'da son günlerde görülen hava kirliliğinin dünya sağlık örgütünün belirlediği parametrelerin altında olduğunu ve insan sağlığını tehdit edici boyutta olmadığını belirten Toraman, yaşanan bu olumsuz durumun Erzurum'un coğrafik yapısı ve meteorolojik hava durumundan kaynaklandığını belirtti.
HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE
Erzurum'un havasının kirlenmemesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve tedbir aldıklarını ifade eden Toraman: "Şehrimizde ısınmak için kömür yerine doğal gaz kullanımının artırılması için Palen firmasının alt yapı çalışmalarını hızlandırması gerekmektedir. Şehrimizde kaliteli ve standartlara uygun kömür kullanımı için kömür tevzi depoları sürekli denetlenmektedir. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca yoksul vatandaşlarımıza dağıtılan kömürlerin analizi Müdürlüğümüzce yapılmış olup, standartlara uygun olduğu tespit edilmiştir. Şehrimizde son yıllarda çok daha fazla aracın trafiğe çıkması ve bunların egzozlarından çıkan gazın hava kirliliğine zemin hazırlamasından dolayı, vatandaşlarımızı toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda yönlendirmek gerekmektedir. Başta toplu taşıma ve kamuya ait araçlar olmak üzere trafiğe çıkan bütün araçların egzoz ve emülsiyon ölçümlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Başta sanayi alanları olmak üzere ısınmak için eski lastik ve yağ yakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun içinde denetimler belediyeler ve çevre müdürlüğünce titizlikle yapılmalıdır"dedi.
BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU
Sağlık İl Müdür Yardımcısı Cumhur Çankaya ise yaptığı açıklamada başıboş köpeklerin ileri dönemlerde kuduz açısından tehlikeli olabileceğini belirtti. Bu konuda yapılan çalışmaları da açıklayan Çankaya: "Belediyelerin başıboş köpekleri toplayarak, Büyükşehir Belediyesinin köpek barınma alanına götürmesi gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi ve Veterinerlik Fakültesi arasında protokol yapılarak toplanan köpekler kısırlaştırılmalı ve aşılanarak tekrar doğaya bırakılmalıdır. Başıboş köpeklerin yaşam yeri olan metruk binalar en kısa zamanda ilgili belediyeler tarafından yıkılmalıdır. Açık alanlarda hayvan kesimlerinin önüne geçmek için ilgili belediyeler ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır" dedi.
İçme suyu konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulunan ESKİ Genel Müdür Yardımcısı Özcan Alkan ise, 9 Kasım 2008 tarihi itibariyle Palandöken Baraj suyunun şehre verilmeye başlandığını belirtti. Alkan: "İçme suyunda yapılan analizlerde, kimyasal ve bakteriyolojik anlamda temiz olduğu tespit edilmiştir. ESKİ, başta su havzası ve isale hatları olmak üzere, gerekli bütün tedbirleri almaktadır" diye konuştu.