ISIRGAN OTU, ERZURUM’UN POPÜLER ŞİFALI BİTKİSİ
Mayıs-Haziran aylarında Erzurum’da adeta karaborsa olan Isırgan Otu, 15-20 YTL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Tohumu 30 YTL’den müşteri bulan Isırgan Otu’nun, karaciğer, safra kesesi, dalak, solunum yolu hastalıkları ve kelliğe karşı birebir olduğu öğrenilirken, özellikle çay şeklindeki tüketiminin Erzurum’da daha yaygın olduğu bildirildi.
ISIRGAN SATIŞLARI ARTTI
Erzurum Hacılar Hanı’nda baharat satışı yapan Bünyamin Güllüce isimli esnaf, Mayıs ve Haziran aylarının, Erzurum’da Isırgan Otu dönemi olarak bilindiğini söyledi. Isırgan Otu’nu taze tüketmenin daha faydalı olduğunu vurgulayan Güllüce, vücut metabolizmasının yenilenmesinde Isırgan Otu’nun önemli rol oynadığını belirtti.
HER DERDE ÇARE
Taze iken deri ile temas edincekızartı ve yanma yapan Isırgan Otu’nun, dızlağan ve dikenli ısırgan isimleriyle de bilindiğini anlatan Güllüce, “Egzema ve egzemaya eşlik eden baş ağrıları, ısırgan otu çayı ile iyileştirileilirler. Isırgan otu, böbrek ve mesane taşı oluşumuna karşı da kullanılabilir. Böbrek hastalıkları ve zorlu baş ağrıları genellikle bir arada görülürler. Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandıklarından, onları içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleştirmek gerekebilir. Isırganotu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir. İdrar yolları hastalıkları ve iltihapları da bitki çayı ile iyileştirilebilirler. Aynı zamanda da dışkılama kolaylıkları sağladığından, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir. lkbaharda ve sonbaharda filizlendiğinde, onunla 4 haftalık bir çay kürü yapmak önemlidir. Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayı yudumlanarak içilebilir. Bu tür çay kürlerinden sonra kişi kendini anlatılamayacak kadar iyi hissedebilir. Ayrıca bu çayın lezzeti hiç de kötü değildir. Ama duyarlı kişiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu değiştirebilirler” diye konuştu.