Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı "Türkiye'de Hukuk Öğreniminin Sorunları" konulu 3. Çalıştay sona erdi. Çalıştay`da öne çıkan en önemli görüş Hukuk Fakültesi Mezunlarının lisans eğitimlerinin sonunda genel bir sınava tabi tutulmaları ve bu sınavı başaranların avukat, hakim ve savcılık için staja başlayabilmeleri hakkını kazanmaları oldu. Sınavda başarısız olanlar ise adalet hizmetlerinde istihdam edilecekler.
//HUKUK ÖĞRETİMİNDE YAŞANAN SORUNLAR ELE ALINDI
İki gün süren Çalıştay'da Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç'in başkanlığında bir araya gelen Adalet Bakanlığı yetkilileri, Kamu ve Özel Üniversitelerin Hukuk fakültelerinin dekan ve dekan yardımcıları ile baro temsilcileri Türkiye'de hukuk öğretiminin sorunlarını ele alarak değerlendirdi.
//EĞİTİM BEŞ YILA ÇIKARILMALI
Hukuk Fakültelerine öğrenci kabulü, hukuk fakültelerinin müfredatı, adalet meslek yüksek okullarının hukuk fakülteleriyle olan ilişkisi ve geleceği, avukat, hakim ve savcılarda staj ve mesleğe kabullerinde aranması gereken koşullar ve geçmeleri gereken sınavlar, hukuk fakültelerindeki eğitim süresi, hukuk eğitiminin dört yıldan beş yıla çıkartılması, teorik eğitimle uygulama arasındaki farklıların giderilmesi, hukuk fakültelerinin öğretim üyelerinin Batı ülkelerinde olduğu gibi mahkemelerde yargıç ve savcı olarak çalışabilmelerine imkan tanınması, avukatlık mesleği için Barolarla işbirliği yapılması, hukuk fakültelerine girişte genel sınavın yanı sıra yetenek sınavının da yapılması, bir yıl hazırlık sınıfı konulup Hukuk öğrencilerine İngilizce öğretilmesi, ayrıca savcı ve hâkimlerin İngilizce bilmelerinin de zorunlu hale getirilmesi gibi çeşitli önerilerin yapıldığı ve tartışıldığı Çalıştay'ı değerlendiren Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, katılımcıların yaptığı değerlendirmelerin önemli olduğunu, ortaya çıkan değerlendirme raporunun YÖK ve Yasama Organları tarafından değerlendirileceğini bildirdi.
//ÖZGENÇ ÇALIŞTAYI DEĞERLENDİRDİ
Özgenç, 3. çalıştay`da öne çıkan en önemli sonucun, hangi hukuk fakültesinden mezun olurlarsa olsunlar, öğrencilerin lisans eğitiminin sonunda `genel bir hukuk sınavına' girmeleri, başarılı olanların avukat, savcı ve hakim olma hakkını elde etmeleri olduğunu söyledi. Özgenç, sınavda başarısız olan hukuk fakültesi mezunlarının ise adalet hizmetlerinde istihdamlarının öngörüldüğünü kaydetti.
Katılımcılar, Atatürk Üniversitesi'ne ve Hukuk Fakültesi'ne de örnek bir ev sahipliği yapmasından dolayı ayrıca teşekkür ettiler. Katılımcılar, dördüncü çalıştayın özel üniversitelerin birisinde yapılması için de irade belirttiler.