HAC SEZONU İŞLERİMİZİ AÇTI
Hac sezonunun işleri açısından olumlu gelişmeler sağladığını belirten Kotan, “ Hac sezonu ile birlikte işlerimiz canlandı. Hacı adayları hac kıyafeti diktiriyor, bu da meslek mensuplarımızı bir nebzede olsa rahatlatıyor” dedi. Kotan, konfeksiyonculara uygulanan yüzde sekizlik KDV uygulamasının kendilerine yüzde 18 olarak uygulanmasının terzilik ile uğraşan esnafı iyice yok ettiğini belirterek bunun zanaatkarlığı olumsuz etkilediğini bildirdi.
ESKİ KIYAFET SATANLAR ÇOĞALDI
Eski kıyafetlerin satılmasının da mesleği olumsuz etkilediğini belirten Kotan, "Terzi esnafı olarak önemli sıkıntılar yaşıyoruz. KDV oranının yüksek oluşu ve kalfa bulma sorunu yaşıyoruz. Bazı satıcıların işportacı tarzında eski kıyafetler satmaları da mesleğimize büyük bir darbe vurdu. Terziliğin eski önemine kavuşmasını istiyoruz. Eskiden olduğu gibi mesleğimiz eğitim ve istihdam kapısı olabilmelidir" dedi.
Diktikleri kıyafetlerin piyasaya göre daha hesaplı olduğunu buna karşılık müşteri bulamadıklarını belirten Kotan, "Piyasada çok pahalıya satılan elbiseleri biz çok ekonomik fiyatlarla dikmemize rağmen, müşteri bulmakta zorluk çekiyoruz. Bir zamanlar mesleğimizde hem eğitim hem de istihdam kapısıydı. Tekstil sektörünün gelişmesi ile terzilik mesleği tarihe KONFEKSİYON, TERZİLİĞİ BİZİM SONUMUZ OLDU"
Terzilerin eskiden ana caddelerde bulunduğunu belirten Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan ancak işlerin azalması bir çok terziyi kiraları ucuz olan pasaj ve ara caddelerdeki işyerlerine yöneltti. Bir zamanların tüccar terzileri artık hatıralarda kaldı" şeklinde konuştu. Kotan günümüz terzilerinin bir çok sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını belirterek "Konfeksiyon, terziliği bizim sonumuz oldu. Ayrıca ucuz ithal kumaşlarda bu işin tuzu biberi oldu. Eskiden iş yerlerimizi takım dikebilmek üzere kumaşlar koyardık. Şimdi ise ayda bir iki gelecek takım elbiseyi bekliyoruz. Bayram arifelerinde sabahlara kadar çalışan terzilerde kalmadı. İşyerlerinin sabit giderleri belimizi büküyor. Eğer terzi arkadaşların büyük bir bölümü de benim gibi Bağ-Kur emeklisi olmasa bu dükkanlar çoktan kapanırdı" dedi.
ÖZEL MÜŞTERİLER İLE AYAKTA DURUYORUZ
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektöründe terziler sadık müşterileri ile ayakta kalmaya çalışıyor.Yarım asırlık müşterilerine kişiye özel üretim yapan Erzurumlu terziler, hazır giyim sektörü ile kıyasıya rekabet ediyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektörünün temel taşları terziler, sadık müşterileri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan 1960 yılından beri terzilik yaptığını belirterek, "Sanatkar adamın işi sürekli vardır, işsiz kalmaz, mal sahibi de olmaz, kimseye muhtaç da olmaz. Eskiden giyimine kuşamına önem veren insanlar özel elbise diktiriyordu. Şimdilerde üzerlerine konfeksiyon ürünleri bulamayan yaşlı insanlar gelmektedir" dedi. Kotan "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte konfeksiyon sektöründe seri üretim yaygınlaştı. Buna karşılık terziler kişinin ölçülerine uygun, istediği tarzda üretim yapması sayesinde ayakta kalıyor. Müşterilerimiz, istediği şekilde üretilen bir elbisede kendini daha mutlu hissediyor. Yarım asırdır bizden giyinen müşterilerimiz var" dedi.karışacak boyuta geldi" diye konuştu.