SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI
İçişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nca (UNDP) düzenlenen, iki gün süren Yerel Düzeyde İç Güvenlik Birimlerinin Sivil Gözetiminde Denetim Mekanizmaları Konferansı, ortak grup toplantıları sonrası sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla sona erdi.
ALINAN KARARLAR
Mülki idare amirlerinin tüm kolluk kuvvetleri üzerindeki yetkileri etkin ve işlevsel kırılması gerektiğini belirtilen sonuç bildirgesinde alınan bazı kararlar şöyle:
Sivil gözetim kavramının netleşmesi, çerçevenin çizilmesi ve içeriğinin doldurularak yasal altyapıya kavuşturulması, insan hakları kurullarının yasal yapısının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Projenin paydaşlarının altyapı eksikliğinin giderilmesi sağlanmalı ve suistimallerin engellenmesini temin etmek üzere hesapverebilirliğin ve şeffaflığın artırılması sağlanmalıdır.
Ombudsmana paralel olarak bağımsız gözetleyici kuruluşlar oluşturulabilir. Yerel yönetimde mevcut bir yapılanma varsa reorganize edilerek bu yapılanmaya gözetim yetkisi verilebilir. Mahalle bazında öğretmen, muhtar ve imamın da bulunduğu bir kurul oluşturulabilir.
Mülki idare amirlerinin tüm kolluk kuvvetleri üzerindeki yetkileri etkin ve işlevsel kılınmalıdır.
Gözetim yapıları içinde gerekli olan insan kaynağı, yerel yönetim birimlerinin de sivil katılımıyla karşılanmalıdır.
Tüm kolluk birimleri yerel yönetimler ile gözetim amacıyla aynı platformda iş birliğine gitmelidir.
Her ilin yapısına uygun olarak güvenlik stratejileri geliştirilmeli, bu stratejilere sivil gözetim dahil edilmelidir.
İnsan hakları kurullarının mevcut yapısı ve işleyişi ile iç güvenlik birimleri üzerinde etkin gözetim yapması mümkün değildir. Kurulların bütçesi bulunmamaktadır. İnsan hakları kurullarının hukuki statüleriyle ilgili bilgi yetersizliği ve karmaşası mevcuttur.
Toplumda her yurttaş bir gözlemcidir anlayışının yerleştirilmesine çalışılmalı ve vatandaşlar istişare mekanizmalarına dahil olmaya teşvik edilmelidir.