Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Program Müdürü Dr. Leyla Şen, insan güvenliğinin sadece güvenliğin silahlı ve üniformalı birimlerle değil bu birimlerin yanı sıra insan hakları ve insani kalkınmanın da korunduğu bir anlayışla ifa edilmesi gerektiğini vurguladı.
DENETİM MAKENİZMALARI
''Yerel Düzeyde İç Güvenlik Birimlerinin Sivil Gözetiminde Denetim Mekanizmaları'' konferansı Erzurum'da başladı. Dr. Şen, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, vatandaşı koruma adına insan haklarından, insani kalkınmadan ödün vermek şekilinde tanımlanmış olan geleneksel güvenlik anlayışının artık farklılık gösterdiğini ifade etti.
''İnsan güvenliği sadece güvenliğin silahlı üniformalı birimlerle değil bu birimlerin yanı sıra insan hakları ve insani kalkınmanın da korunduğu bir anlayışla ifa edilmesi gerekmektedir'' diye konuşan Şen, şunları söyledi:
''İnsan güvenliği devlet güvenliği nosyonunu tamamlar ve bütünler niteliktedir. Sivil gözetim de tam bu insan güvenliğinin can alıcı noktasıdır. Sivil gözetim ve topluluklarının ortak değerleri, özlemleri üzerine kurulan sistemleri, süreçleri vurgulamaktadır. Diğer bir ifadeyle sivil gözetim insan onuruna yakışır bir ortam için gerekli olan siyasi, kültürel, ekonomik, askeri ve sosyal süreçlerin oluşturulması anlamına gelmektedir.''
AB'YE KATILIM SÜRECİNE DESTEK
İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahim Doğan'da Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine destek vermek; hükümetin şiddet ve kötü muameleye karşı sıfır hoşgörürü politikası gereği olarak ''İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi'' projesinin hazırlandığını vurguladı.
AB'yle ilgili birçok projenin yürütüldüğünü hatırlatan Doğan, UNDP'nin teknik desteği ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen projenin Avrupa Komisyonu tarafından finanse edildiğini belirtti.
PROJE KASIMDA SONA ERİYOR
2,5 milyon avro bütçeli projenin Kasım ayında sona ereceğini kaydeden Doğan, ''Ülkemizdeki mevcut mevzuatın iyileştirilmesi temel olmak için mevzuat taraması yapıldı. Erzurum, İstanbul ve Niğde'nin pilot il olarak seçildiği proje kapsamında örnek olarak Fransa, İngiltere ve İspanya mevzuatı tarandı. Taramayla ilgili olarak 6 Martta İçişleri Bakanlığına raporlar sunulacak'' şeklinde konuştu.
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Baş Teknik Danışmanı Sebastian Roche da projenin insan haklarının daha iyi ifa edilmesi için hazırlandığına dikkat çekti. Projenin kamu yönetiminde idare ile polis arasındaki diyaloğu iyileştirmek için hazırlandığını kaydeden Roche, projenin sivil toplum ve medyayı da gözetim sürecine dahil etmeyi amaçladığını da kaydetti.
VATANDAŞ MERKEZLİ, DEMOKRATİK BİR GÖZETİM FONKSİYONU
Erzurum Valisi Sami Bulut'un projeyle ilgili görüşleri video kayıtla sunuldu.
Avrupa Birliği müktesebatına uyum süresince, Türkiye'de çok önemli bir projenin daha hayata geçirildiğini ifade eden Bulut, projenin iç güvenliğin demokratik gözetimini, yasama sistemine ve kamu yönetimi uygulamalarına entegre etmek amacıyla hazırlandığına dikkati çekti.
Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini belirten Vali Sami Bulut, video kayıtlı konuşmasında şunları ifade etti:
"Bu proje, ülkemizde iç güvenliğin demokratik gözetimini, yasama sistemine ve kamu yönetimi uygulamalarına entegre etmek amacıyla tasarlanmıştır. Burada genel amaç, vatandaş merkezli, demokratik, bir gözetim fonksiyonu oluşturmak, temel hak ve özgürlüklerin vatandaşlar tarafından etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.Projedeki hedef kurumlar, valiler, kaymakamlar, polis, jandarma, gümrük ve sahil güvenlik ekipleri ile özel güvenlik birimleri, sivil toplum ve medyadır. Devlet güvenliğinden kişi
güvenliğine geçişi amaçlayan, Türkiye'deki yasal boyutu da ele alan bir projedir."
SİVİL TOPLUMUN GÜVENLİĞE KATKISI ARTIRILACAK
Projenin, iç güvenlik güçlerinin gözetimi ile ilgili olarak sivil toplumu ve medyayı da bu sürece dahil etmeyi amaçladığını kaydeden Bulut, video kayıtlı konuşmasında şunları dile getirdi: "Uygulamaya geçildiğinde, güvenlik birimlerinin vermiş olduğu hizmet kalitesinde bir gerileme olmayacak, aksine hem hizmet kalitesi hem de vatandaş memnuniyetini artırıcı çalışmalar yapılacaktır. Bu çalışmalar sırasında demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularına yoğunlaşılırken, ülkemizin iç güvenlik kaygılarının da bir arada ve doğru bakış açısı ile değerlendirilmesi göz ardı edilmemelidir. Bu bakımdan programın eğitim, öğretim ve kültürel programlar ile desteklenmesi ve bu faaliyetlerin
sürekliliğinin sağlanması önem taşımaktadır. 21. yüzyılda değişen güvenlik kavramı çerçevesinde, güvenliğin sadece silahlı ve üniformalı birimlerle sağlanamayacağı, bu birimlerle vatandaşın ortak çabası, diğer bir ifade ile sivil katılımın sağlanması yönündeki anlayışın benimsenmesi gerekmektedir. "
Konferans bugün yapılacak çalışmalarla sona erecek.