Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi 5. Yönlendirme Toplantısı Erzurum’da yapılıyor. Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep illerine kapsayan Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP) ile göçün ortaya çıkardığı sorunlara çözüm bulunması amaçlanıyor.
VALİ BULUT SUNUM YAPTI
Toplantının açılışında konuşan Vali Sami Bulut, Türk milletinin yüzyıllardır yerleşik hayata hala tam anlamıyla geçemediğini belirterek, ''Ülkemizde özellikle 1950'lerden sonra artan göç nedeniyle şehircilik ve imar planında sorunlar ortaya çıktı'' dedi.
Bulut, batı medeniyetlerinin sanayileşmelerini 1800'lü yılların sonunda tamamlamalarının, söz konusu ülkelerdeki göç olgusunu önlediğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bizde özellikle 1950'lerden sonra göç arttı. Bunun en önemli nedeni ise kırsal bölgelerde su, elektrik, telefon gibi temel ihtiyaçların olmamasıydı. Hızlı göç, kentlerdeki şehircilik ve imar planını olumsuz etkiledi ve bu durum, beraberinde farklı sorunları da ortaya çıkardı. EKOSEP göç eden insanların sosyo-ekonomik sorunlarının çözümü noktasında çok önemlidir. Bir başka önemli nokta ise şehre göçen insanlar arasında kadın ve çocuklara yönelik pozitif ayrımcılık yapılması konusudur.''
EKOSEP’İN AMACI
Bulut, Türkiye’de 1950’li yıllardan sonra göç hareketinin hızlandığını belirterek, “Bu yıllarda nüfusun yüzde 70’i kırsalda yaşarken bugün tam tersi olmuş yüzde 70 nüfus kent merkezlerinde yaşarken, kırsaldaki nüfus oranı yüzde 30 seviyelerine gerilemiştir. Yaşanan göç hareketliliği beraberinde bir çok sorunu da getirmiştir. Yaşanan göç ile birlikte kent merkezlerinde imar, ve gelen insanların sosyo-ekonomik uyumsuzlukları ön plana çıkmıştır. EKOSEP projesi ile bu sorunların çözümü konusunda çalışmalar üretilmektedir. Bu tür sosyal projelerin devamlılığını arzu ediyoruz” diye konuştu.
KÜÇÜKLER: HERKES DOĞDUĞU TOPRAKTA YAŞAYABİLMELİ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise yapılan toplantının sosyal içerikli bir toplantı olduğunu belirterek, ''Projenin asıl amacı, göç etmek zorunda kalan çocuk, kadın ve engelli vatandaşlarımıza yardım etmektir'' diye konuştu.
Hiçbir kişinin doğduğu büyüdüğü yerden ayrılmak istemeyeceğini ifade eden Küçükler, şöyle devam etti: ''Daha iyi şartlar ve birtakım farklı nedenler insanları göçe zorlar. Göç eden insanın hep bir sığınağa ihtiyacı olur. Bu nedenle gidilen farklı şehirlerde ilk olarak hemşehri arayışına girişilir. Şehirlerde göçle beraber temel altyapı ve gecekondulaşma sorunlarının ortaya çıkması diğer insan yaşamlarına da etki ediyor. Projemiz özellikle kadın ve çocuklarımız açısından büyük önem taşıyor.''
TOPLANTI İKİGÜN SÜRECEK
Projenin uygulanacağı Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinden gelen proje yöneticilerinin de katıldığı Yönlendirme Toplantısı iki gün sürecek.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği temsilcilerinin de katılacağı toplantıda projenin genel süreci, proje çalışmaları, uygulama süreci hakkında katılımcılara bilgi verilecek.