2003 yılında 4866 Sayı Kanun’la yapılan değişiklik, yabancı uyruklu kadınların T.C. vatandaşı olabilmeleri için en az ‘3 yıl evli kalma ve fiilen birlikte olma’ şartı getirirken, kanundan sonra anlaşmalı evlilik sayılarında ciddi oranda düşüş gözlendiği bildirildi.
KAYA SÜRECİ AKTARDI
Erzurum Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mehmet Kaya, 403 Sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nda, 4866 Sayılı Kanun’la yapılan değişikliğin, anlaşmalı evlilikleri azalttığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen yabancı uyruklu kadınların, Türk erkekleriyle resmi nikah akti yapmış olmalarının önceki yasaya göre yeterli olduğunu hatırlatan Kaya, yeni düzenleme yapılmadan önce anlaşmalı evlilik sayısının yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Erzurum’da 2003 yılında yabancı kadınlarla evlenen Türk erkeği sayısı 63 olarak kaydedildi” dedi.
KAYA: ANLAŞMALI EVLİLİKLERİN ÖNÜNE, GEÇİLDİ
2003 yılının Haziran ayında yürürlüğe giren 4866 Sayılı Kanun’la birlikte, sırf T.C. vatandaşı olabilmek için yapılan bu tür evliliklerin önüne geçildiğini dile getiren Mehmet Kaya, yeni yasada yapılan değişikliği şöyle aktardı: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme, kendiliğinden Türk vatandaşlığını bahşetmez. Ancak, bir Türk vatandaşı ile evlenme nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar, en az üç yıldan beri evli olmaları, fiilen birlikte yaşamaları ve evliliğin devamı kaydıyla, yurt içinde en büyük mülki idare amirliklerine, yurt dışında ise Türk konsolosluklarına yazılı olarak başvuruda bulunabilirler. Başvuru üzerine İçişleri Bakanlığınca yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda, aranan şartları taşıdıkları anlaşılan kişiler, bu durumun tespitine ilişkin karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanırlar”
VATANDAŞLIĞI EN ÇOK RUS UYRUKLU KADINLAR İSTİYOR
Sovyet Rusya’nın dağılmasının ardından çok sayıda yabancı uyruklu kadının Türkiye’ye akın ettiğini ve söz konusu yöntemle T.C. vatandaşı olmaya çalıştığını kaydeden Kaya, “Yeni yasa bu planın önüne geçti. Erzurum’da 2003 yılında yabancı uyruklu kadınlarla evlenen erkek sayısı 63 iken, 2007 yılında bu rakam 30’a, 2008 yılında da 21’e düştü. Anlaşma yöntemi, evlilik akitlerinin tümü için geçerli değil, ancak büyük çoğunluğunun perde arkasında T.C. vatandaşı olabilmek yatıyor. Önümüzdeki yıllarda bu rakam daha da düşecek ve neredeyse sıfır noktasına gelecektir” dedi.